21-01-06

Hoe dom moet men zijn om minister te mogen worden?De petroleumsector had een contract afgesloten met de regering dat zij de korting die op de facturen aan de consument werden gegeven zouden terug betalen. Freya dacht daar echter anders over en vond dat de handelaars er moesten voor opdraaien. En dit in een land die de pretentie heeft om buitenlandse investeerders aan te trekken vanwege het gunstige financiële klimaat voor ondernemers.
De sector kreeg gelijk en wil elke euro van de 100 miljoen die ze aan de regering leende, zo snel mogelijk terug zien.

Minister van Begroting Freya Van den Bossche (SP.A) tekende op 23 december samen met haar collega’s van Financiën (Reynders) en Energie (Verwilghen) een contract met de petroleumsector. Blijkbaar is het normaal dat regeringsleden contracten tekenen zonder ze vooraf te lezen. In het contract staat dat de petroleumsector de regering 100 miljoen euro renteloos voorschoot die ze zelf hadden geleend bij de banken om de kosten van de stookoliekorting, ongeveer 140 miljoen volgens de jongste berekeningen, te helpen dekken.Toch wil ze zich hier niet bij neerleggen en wil ze middelen zoeken om de petroleumsector toch zijn steentje te laten bijdragen.
Jacques Vandenbergh van de Belgische Petroleumfederatie: ,,Onze winstmarges zijn niet van die aard dat we geld kunnen missen. Voor dat voorschot hebben we zelf moeten lenen.’’ Freya vindt dat de consument hier niet moet voor opdraaien en zoekt nu middelen om de petroleumsector toch te laten betalen. Benieuwd waarmee ze nu weer voor de dag zal komen.

Door de hoge olieprijzen, stegen ook de accijnzen. De accijnzen op olieproducten leverden 54,5 miljoen euro extra op, terwijl de overheid 491,2 miljoen euro meer btw-inkomsten puurde uit de verkoop van olieproducten, meldt staatssecretaris van Financiën, Hervé Jamar (MR).

De consument moet er dus niet voor opdraaien, Freya, haal het uit de enorme winsten op de accijnzen en BTW.
Maar rekenen is nooit haar sterkste kant geweest en nu blijkt dat contracten lezen ook niet zo goed wil lukken.

11:18 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.