28-01-06

Geen diner met Haider

Jörg Haider's goedkeurende woorden over het nazisme, zijn dubieuze uitspraken over de joden en zijn liefde voor Saddam Hoessein liggen mijlenver weg van waar ik voor sta. Dus is hij om diverse redenen niet bepaald iemand die ik meteen in het hart draag, daarvoor liggen onze meningen te ver uit elkaar.
Maar het gedrag van enkele Europese ministers is al minstens even dubieus te noemen. Zij, die de vrije meninguiting proclameren en steeds weer hoog oplopen met het democratisch gehalte in hun land, bewijzen eens te meer hoe klein ze wel zijn. Want voor zover ik weet heeft Haider tot nu toe nog geen enkele genocide gepleegd en ontkent hij er ook geen in tegenstelling tot sommigen van onze ministers die de genocide van Leopold II ontkennen of minimaliseren.

Een aantal Europese ministers van Sociale Zaken laten namelijk aanstaande vrijdag verstek gaan bij het galadiner dat hun in het Oostenrijkse Klagenfurt wordt aangeboden. Gastheer is de gouverneur van Karinthië, Jörg Haider. Het diner vindt plaats aan het eind van de tweede dag van een informele bijeenkomst van de ministers van Sociale Zaken in de hoofdstad van Karinthië. De ministers zijn daar bijeen op uitnodiging van hun Oostenrijkse collega Ursula Hübner, zuster van Haider en behorend tot dezelfde partij. Oostenrijk fungeert momenteel als voorzitter van de Europese Unie.

Onder anderen de ministers van Sociale Zaken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Zweden zullen niet aanwezig zijn.

Zes jaar geleden raakte Oostenrijk in een diplomatiek isolement nadat er een regeringscoalitie was gevormd tussen de conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ van Haider die kort daarvoor bij verkiezingen 27 procent van de stemmen had gehaald. De overige landen van de Unie besloten toen onder druk van België (Louis Michel) uit protest de betrekkingen met Oostenrijk tot het minimum te beperken. In september 2000 werd het isolement opgeheven.

Deze landen landen voelden zich in verlegenheid gebracht toen hun ministers van Sociale Zaken in het kader van het informele treffen werden uitgenodigd voor een galadiner met Jörg Haider.
Om een herhaling van de diplomatieke operette van zes jaar geleden te voorkomen hebben de ministers in informele contacten afgesproken zich bij het diner op een hypocriete manier te laten vervangen. De officiële verklaring voor hun afwezigheid luidt dat de ministers dringende bezigheden in eigen land hebben. Volgens een woordvoerder van het Oostenrijkse ministerie is de lijst van ministers die aan het diner aanzitten nog niet bekend. Hij zei er van uit te gaan dat veel ministers wel aanwezig zullen zijn.

22:33 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.