01-02-06

De koning spreekt....

Koning Albert II haalde net als zijn zoon al eerder deed, fel uit naar, wat hij noemt, het rampzalige separatisme. Hij deed dat tijdens een politiek getinte en eentalige nieuwjaarstoespraak voor de overheden van ons land.
Nieuw is dat hij toegeeft dat er spanningen zijn tussen de gewesten en dat er geld, en veel geld vloeit van Vlaanderen naar Wallonië. Maar hij zei dat dit in andere landen ook gebeurt en dat de scheiding geen goed idee is omdat het teveel kost en Brussel daardoor zijn internationale rol zou verliezen.

Nonsens natuurlijk. Het is niet normaal dat Vlaanderen procentueel gezien meer moet betalen aan Wallonië dan Duitsland aan het voormalige Oost-Duitsland.
Brussel kan evengoed haar internationale rol behouden en op Vlaams grondgebied een speciaal statuut verkrijgen zoals bijvoorbeeld Washington DC in de Verenigde Staten.Bovendien zijn er genoeg voorbeelden in Europa die aantonen dat een vreedzame scheiding voor alle partijen beter is dan een burgeroorlog zoals in het voormalige Yougoslavië.Als we kijken naar Tsjechoslovakije ziet men bovendien dat het arme Slovakije van tien jaar terug het nu even goed, zoniet beter doet dan Tsjechië. Waarom zou Wallonië dat dan niet kunnen?
Het mag nu wel duidelijk zijn dat de koning gewoon angst heeft voor de eigen broodwinning. Hij beseft zeer goed dat er binnen een onafhankelijk Vlaanderen geen plaats meer is voor een monarchie en dat Wallonië geen koninklijke familie kan onderhouden.
De reactie van Leterme was op z’n minst teleurstellend te noemen.

Hij zei dat hij alleen meer bevoegdheden wil voor Vlaanderen om een meer aangepast sociaal economisch beleid te voeren. Maar voor hem kan dat binnen het Belgische staatsverband. "Het gemeenschappelijk platform waarmee we naar de verkiezing van 2007 zullen gaan, zal niet gaan over separatisme, maar wel heel duidelijk over concrete bevoegdheden, vooral om beter ten dienste te zijn van de mensen". Het mag nu wel heel duidelijk zijn waar Leterme zijn doel ligt. Niet in de Vlaamse regering maar wel in de federale als premier.

In zijn toespraak stelde de koning ook loonmatiging voor om de werkloosheid te bekampen. Dat zullen de werknemers graag horen. Wat zou er verkeerd zijn met het verminderen van de kosten op de lonen, sire?

De koning wil ook meer allochtonen aan het werk zien. Ik vraag mij af hoeveel allochtonen het paleis in dienst heeft.

02:09 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.