08-02-06

De verdachte cartoons

In een vorige bijdrage schreef ik over de cartoons die op eigen houtje werden toegevoegd door de omstreden figuur imam Ahmed Abu Laban. Ik vroeg mij af wat zijn onderliggende beweegredenen zijn en waarom de media er zo zedig over zweeg.
Vandaag heeft echter de Nederlandse krant AD, in navolging van het Nederlands Dagblad en NRC-Handelsblad, een artikel geplaatst over de verdachte cartoons.

http://www.ad.nl/buitenland/article141922.ece

Het mysterie van de drie cartoons
<
ROTTERDAM - Drie spotprenten die nooit in een Europese krant zijn verschenen, zouden de cartoonrellen in moslimlanden hebben aangewakkerd.

Op de voornamelijk via internet verspreide afbeeldingen heeft de profeet Mohammed een varkenskop, verkracht hij een 9-jarig meisje en wordt een biddende moslim door een hond genomen. Waar de drie afbeeldingen vandaan komen, is een mysterie.

Volgens de Deense krant Jyllands Posten , dat in september twaalf Mohammed-karikaturen publiceerde waarop de eerste moslimprotesten volgden, heeft een groep radicale islamieten uit Denemarken de tekeningen rondgestrooid om het vuurtje op te stoken.

De directeur van het dreigingsanalysebureau ESISC in Brussel, Claude Moniquet, zei gisteren in deze krant eveneens dat een club moslimextremisten achter het verspreiden van de drie Mohammed-tekeningen zit.

De invloedrijke Deense imam Ahmed Abu Laban gaf toe dat in november een delegatie van Deense moslimorganisaties naar Egypte en Libanon is afgereisd. Dat gebeurde op zijn initiatief. Het was een comité ‘ter ere van de profeet’. De afvaardiging wilde onder broeders steun werven voor de strijd tegen ‘de beledigende cartoons’, die zich tot dan toe vooral op Deense bodem voltrok.

In de bagage van de moslimmissie zat een dik dossier. Dat bevatte naast de twaalf gewraakte cartoons ook anonieme, aan Deense moslims gerichte dreigbrieven. Tussen die dreigbrieven zaten de drie schofferende spotprenten.

Laban: ,,We hebben een uitgebreide documentatie meegenomen, met ook andere cartoons.’’ Volgens de woordvoerder van de Deense delegatie, imam Akhmad Akkari, deden ze dit om ‘te laten zien hoeveel haat er in Denemarken tegenover moslims is’.

Deense moslimorganisaties menen dat de bewuste cartoons in racistische hoek zijn geboren. De afbeeldingen, die volgens een in deDaily Telegraph aangehaalde anonieme islam-deskundige op extreemrechtse websites stonden, zouden in haatmails naar moslims in Denemarken zijn gestuurd.

Maar toen journalisten om bewijsmateriaal vroegen, bleven hun mailboxen leeg. Ook de ontvangers van de mailtjes waren niet te spreken. Akkari wilde hun identiteit niet prijsgeven.

--------------------------------------------------------------------------------

11:47 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.