19-03-06

TERUG NAAR EIGEN VLAAMSE JEUGD IN HET VOETBAL!!!!
Onze eerste klasse voetbalcompetitie biedt steeds meer plaats voor buitenlandse spelers. Sinds het Bosman - arrest van tien jaar geleden trekken voetbalclubs steeds vaker spelers uit het buitenland aan.
Ook in lagere afdelingen wordt minder en minder de kaart getrokken van de eigen jeugd. Veel clubs investeren (vooral om financiële reden) niet meer in jeugdwerking, maar opteren voor goedkope buitenlanders, die meestal geen sportieve meerwaarde bieden.

De Vlaamse Vereniging voor Jeugdvoetbal (V.V.J.) pleit voor een drastische beperking van het aantal verschillende nationaliteiten in onze voetbalcompetitie.
Nu kan in principe elke club in onze competitie alleen met buitenlanders spelen, zonder een speler uit eigen regio of land.
De buitenlandse voetballers domineren nu meestal de ploegopstelling, dit vooral in eerste klasse.
In praktijk moeten we maar naar het clubelftal van S.K.Beveren kijken.
Het is een schoolvoorbeeld hoe deze club haar eigenheid en identiteit verliest door de stroom van buitenlandse voetballers.
Maar ook bij onze Antwerpse ploegen is het problematisch, bij Germinal Beerschot en R. Antwerp F.C staan af en toe maar enkele Vlamingen op het veld.
Met het beperken van het aantal buitenlanders zouden de clubs meer geld investeren in onze Vlaamse jeugd.
Tevens is de Vlaamse Vereniging voor Jeugdvoetbal (V.V.J.) van mening dat het aantal toeschouwers zou toenemen daar spelers van eigen streek meer binding hebben met hun supporters.
FIFA baas Sepp Blatter is voorstander dat in een clubelftal minstens 6 spelers uit eigen land afkomstig moeten zijn.
Een stap in de goede richting, maar de enige oplossing is een limiet van 3 buitenlanders.
Dat wilt zeggen, zoals voorheen het geval was, elke club wordt verplicht om minimum 8 spelers uit eigen land op te stellen.
De voetbalbond en de Euro-politici moeten maatregelen treffen om het aantal verschillende nationaliteiten in het voetbal drastisch te beperken.

V.V.J. Voorzitter Jan Claessen


DOE MEE AAN DE PETITIE – ACTIE INFO 0472/ 944 18815:48 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.