19-03-06

dr. Sultan op Al Jazeera -Enkele weken geleden was de Syrische dokter in de psychiatrie, Wafa Sultan, die net buiten Los Angeles woont, nog tamelijk onbekend. Tot ze op 21 februari voor de Arabische zender Al Jazeera tijdens een interview haar radeloosheid over de houding van de moslims mocht kenbaar maken. Sedertdien is ze wereldberoemd en wordt ze door sommigen uitgeroepen als een ‘geschenk van God, bij moslims is ze berucht en zij spaken een ‘fatwa’ over haar uit. Intussen moest ze onderduiken uit angst voor de vele doodsbedreigingen die ze kreeg na de uitzending.

Dr. Sultan noemt de strijd tussen de islam en het Westen een strijd tussen ‘een mentaliteit uit de Middeleeuwen en een van de 21e eeuw.’ ‘Het is een strijd tussen beschaving en achterlijkheid, tussen barbaarsheid en rationaliteit, tussen vrijheid en onderdrukking. Een strijd tussen zij die vrouwen als beesten behandelen en zij die ze als mensen behandelen,’ zegt Sultan. Op de vraag of de strijd gaat tussen de Westerse cultuur en de achterlijkheid en onwetendheid van de moslims, antwoordt de Syrische dr. Sultan volmondig, “ja”.
Dr. Sultan maakt een opmerkelijk en eerlijke vergelijking tussen de islam en andere religies. De islam is volgens haar de enige religie die zijn opvattingen verdedigt door kerken af te branden, ambassades op te blazen of mensen te vermoorden.

Zoals te verwachten waren er ook in Europa tegenstemmen die vonden dat dr. Sultan elke moslim over dezelfde kan scheert. Hikmat Mahawat Khan, voorzitter van de Contact Groep Islam daarentegen, is het grotendeels met haar eens en zei: ‘Ik kan haar geen ongelijk geven in de voorbeelden die ze geeft. Ze geeft duidelijk niet af op het geloof zelf, maar op de mentaliteit van moslims. Ze noemt niet alleen aanslagen, maar ook andere wezenlijke kenmerken van de samenleving. Er zijn in moslimlanden inderdaad meer dictaturen en hier meer democratieën.[...] “

HIER kunt u het interview volgen (Engelse ondertiteling).

20:28 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.