26-03-06

Flagrante overtreding van nachtwinkel

De wet op de verkoop van alcohol werd in Stekene flagrant overtreden door de lokale nachtwinkel.


In Stekene valt er voor de lokale jeugd weinig te beleven. De oudere tieners hebben af en toe een fuif, maar voor de jongeren onder de zestien blijft er behalve de kermis zo goed als niets over. Het is dan ook hun dag om met vrienden af te spreken en naar de kermis te trekken.
Natuurlijk heb je er dan steeds een paar bij die de grenzen van het toelaatbare willen aftasten en dat gebeurde ook tijdens het weekend van 25 maart 2006. Eentje kreeg het lumineuze idee om alcohol te gaan kopen in de lokale nachtwinkel. Toen de jongen zonder problemen met een fles jenever naar buiten kwam, trokken nog een paar andere kinderen tussen de twaalf en veertien hun stoute schoenen aan en kochten eveneens jenever.

Hoewel elke supermarkt en krantenwinkel de wet op de verkoop van alcohol en tabak zeer strikt toepast werd in de lokale nachtwinkel aan geen enkel kind een identiteitskaart gevraagd toen ze om een fles jenever vroegen.
Toen de groep kinderen onder luid gejoel en waggelend met de fles in de hand over straat liepen, werd een meisje herkend door een andere kermisbezoeker. Hij heeft de moeder van het kind opgebeld die op haar beurt de andere moeders heeft gewaarschuwd om te zeggen dat ze dringend hun kroost moesten komen ophalen.

Twee moeders hebben intussen een klacht neergelegd bij de politie. Eén moeder trok zelf naar de nachtwinkel om haar ongenoegen te uiten en de verkoper duidelijk te maken dat hij zich aan de wet moest houden.
De man die moeilijk Nederlands spreekt ontkende te hebben verkocht aan minderjarigen.
De eerste jongen die de fles jenever ging kopen kwam nochtans niet eens boven zijn toonbank uit en ziet er ondanks zijn dertien jaar, niet ouder uit dan elf.
De verkoper vroeg haar bovendien het gesprek verder te zetten in het (gebroken) Engels, waarop de dame hem kordaat en terecht antwoordde dat hij zich behalve het houden aan de wetten van het land eveneens moest aanpassen en onze taal leren en niet andersom.

Ik vraag mij af of nachtwinkels op het platteland wel nodig zijn. Uiteindelijk verkopen ze niets anders dan alcohol en tabak en zijn ze dus gewoon overbodig en zoals blijkt ook gevaarlijk.

23:12 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.