25-04-06

Europa telt meeste immigranten

VN-rapport: Europa telt meeste immigranten

Hoewel Europa niet bepaald tot de immigratielanden kan gerekend worden telde het dichtbevolkte Europa nooit eerder zo veel immigranten als nu.
Europa telt er momenteel zo'n 64 miljoen, een derde van het totale aantal. Daarna pas volgt Noord-Amerika met 44,5 miljoen immigranten.

Dat blijkt uit een rapport van de Bevolkingsdivisie van de Verenigde Naties. Ook Australië en Nieuw-Zeeland zijn redelijk populair, er wonen ongeveer 4,7 miljoen immigranten. Japan telt er twee miljoen.

Dit heeft een enorme invloed op de bevolkingsgroei. Vooral in onze Europese steden wordt de lokale bevolking langzaam maar zeker verdrongen door de toenemende immigratie.Begin jaren ’90 waren de immigranten verantwoordelijk voor de helft van de groei, nu is dat gestegen tot driekwart.
Het ziet er niet naar uit dat dit in de komende jaren zal beteren. Europeanen krijgen steeds minder kinderen en daardoor zal waarschijnlijk het aandeel van de immigranten in de bevolkingsaanwas groter worden.

Tussen 1990 en 2005 namen 17 landen 75 procent van de immigranten voor hun rekening. De Verenigde Staten kregen er 15 miljoen immigranten bij, Duitsland en Spanje elk meer dan vier miljoen.

Uit cijfers van het statistisch bureau Eurostat bleek vorig jaar al dat immigratie de belangrijkste oorzaak is van de Europese bevolkingsgroei. Het aantal inwoners van de EU nam toe met 2,3 miljoen tot 459,5 miljoen. Geboorten zorgden slechts voor een groei van 0,4 miljoen.

Volgens het rapport werken echter slechts zes landen aan een beperking van de immigratie. Of ons land daarbij is, is niet bekend maar zou zeker ongeloofwaardig klinken.

De zes grootste lidstaten van de Europese Unie (EU) denken na over de invoering van een verplicht 'inburgeringscontract' voor immigranten. In zo'n contract zouden de rechten en de plichten van een immigrant moeten staan. In feite zou men beter het voorbeeld van de immigratielanden bij uitstek volgen: Canada, Australië, de Verenigde Staten en de strengste in de rij, Nieuw-Zeeland.
Behalve het betalen van een tamelijk hoge borgstelling, het kennen van de taal, een medisch onderzoek en een politieonderzoek naar het gedrag van alle landen waar de kandidaat nieuwkomer (boven de 18 jaar) eerder heeft gewoond, wordt van de nieuwkomer verwacht dat hij een meerwaarde zal vormen voor de Nieuw-Zeelandse economie. Daarna krijgt hij een visum voor twee jaar dat daarna eventueel kan verlengd worden.

Wanneer het om een gezin met kinderen gaat, mag enkel de man werken en staat de moeder in voor de opvoeding van haar kinderen. Zij zal er moeten voor zorgen dat de kinderen zo snel mogelijk de taal en de cultuur van het land overnemen en daarvoor wordt er zelfs van haar verwacht dat ze minstens drie maal per week mee op de schoolbanken plaats neemt.
Verder moet de kandidaat emigrant een document ondertekenen dat hij in geen geval aanspraak zal en kan maken op de sociale zekerheid van het land.

Ondernemers moeten een grote som investeren, minstens vijf jaar ervaring hebben waarvan twee jaar als eigenaar van een bedrijf.
Pas na twee jaar en enkel wanneer het bewijs geleverd werd dat het bedrijf winstgevend is, kan de tijdelijke visa omgezet worden in een permanente visa.

Ondanks deze strenge toelatingsvoorwaarden zijn er vorig jaar heel wat Nederlanders en Vlamingen naar Nieuw-Zeeland verhuisd.
In Nederland zijn er voor de eerste keer meer Nederlanders naar het buitenland vertrokken, dan er vreemdelingen zijn bijgekomen.
Onnodig te zeggen dat de vergrijzing en de druk op de sociale bijstand het grootste probleem zal worden in de nabije toekomst. Niet alleen in Nederland en ons land, maar in heel Europa.
Kieskeurigheid in het toelaten van nieuwkomers in Europa is een dringende noodzaak.

02:31 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.