25-04-06

Petitie tegen straatgeweld in Borgerhiout

Inwoners van Borgerhout vrezen dat een bende piepjonge inbrekers opnieuw op pad is.

In de kerstperiode was er in de Antwerpse gemeente een golf van inbraken. De dieven belden aan, en als niemand thuis bleek, trapten ze de deur gewoon in. De buurtbewoners rond de Sint-Janskerk in Borgerhout vrezen dat die golf van inbraken terugkomt.

De bende wordt verdacht van tachtig inbraken, en is intussen opgerold. Het gaat vooral om minderjarigen. Het is nog wachten op een definitieve straf voor de jonge inbrekers. Het onderzoek loopt nog, en als voorlopige maatregel heeft de jeugdrechter de jongeren in een instelling geplaatst of onder huisarrest gezet.

Volgens buurtbewoners zijn de jongens nu opnieuw in Borgerhout opgedoken. Sommigen van de bende zouden zijn herkend. In het paasweekend zouden ze mensen hebben aangevallen. En ze zouden hun ,,deurforceer''-techniek opnieuw hebben toegepast - dit deel van Borgerhout is een onderdeel van de oude 19de-eeuwse gordel, waar de huizen, en dus ook de deuren, vaak minder sterk zijn.

In hun petitie vragen de ondertekenaars dat er meer politietoezicht komt en dat de criminelen daadwerkelijk worden gestraft. De politie heeft daarop al gereageerd met extra patrouilles.

De Antwerpse jeugdmagistrate Nicole Caluwé bevestigt dat de jeugdrechter na de reeks inbraken voorlopige maatregelen tegen de bende heeft genomen. ,,De 'zwaarste gevallen' zijn voor een tijdje naar een instelling gestuurd. Anderen hebben huisarrest gekregen.'' Of het in Borgerhout om dezelfde jongens gaat als enkele maanden geleden, kan Caluwé niet bevestigen.

,,Het kunnen ook anderen zijn. En als het toch dezelfde daders zijn, is het mogelijk dat ze de voorlopige maatregelen schenden. Iedere dag vanaf 18 uur mogen ze het huis niet uit, en dat wordt bijna dagelijks gecontroleerd. Maar het is niet uitgesloten dat ze die maatregel schenden.''

Bron DS

10:58 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.