05-05-06

Rebellen wijzen vredesverdrag Darfur af.

Twee van de drie rebellengroepen die actief zijn in Darfur hebben vrijdag geweigerd de vrede te tekenen met de Sudanese regering. Daarmee komt het akkoord in gevaar dat een einde moet maken aan een crisis die zeker 200.000 levens heeft gekost, en meer dan twee miljoen mensen op de vlucht heeft doen slaan.

Leider Mohammed El Nur van de grootste rebellenbeweging, het Sudan Bevrijdingsleger, liep weg uit de vergadering met de belofte niet te zullen tekenen. Hij is ontevreden over de voorstellen in het verdrag voor een deling van de macht tussen regering en rebellen.

Janjaweed

Ook zou de veiligheid van burgers in Darfur op lange termijn niet gewaarborgd zijn. Het akkoord voorziet niet in de ontwapening van de gevreesde Arabische Janjaweed-milities, die met steun van de centrale regering al drie jaar huishouden in de regio.


Een dorp verwoest door de Arabische Janjaweed

De weigering van de belangrijkste rebellenbewegingen is een grote tegenslag voor de vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en de Europese Unie die dagenlang intensief hebben onderhandeld in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. De Sudanese regering heeft de voorstellen na moeizame onderhandelingen eerder wel aanvaard.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan liet vanuit New York weten dat de internationale gemeenschap verplicht is de burgerbevolking in Darfur te beschermen, desnoods met geweld.

11:25 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.