26-05-06

De aanvallen op Pim Fortuyn en Ayaan Hirsi Ali

In België heerst momenteel een onheilspellende sfeer. Een sfeer die wordt gecreëerd door de politieke machthebbers daarin gevolgd door de trouwe vazallen in de media.


Wie macht heeft in de politiek en media, heeft ook de macht om het taalgebruik te beïnvloeden. Meestal ziet men dit duidelijk in totalitaire dictaturen. Daar hebben autoriteiten de neiging om Orwelliaanse newspeak te ontwikkelen, een propagandataal die de werkelijkheid op brute wijze geweld aandoet. We moeten het echter niet zover gaan zoeken, want in ‘democratieën’ zoals België er één hoort te zijn, vormt de manipulatie van taal in de media een politiek wapen.
En hoezeer de emotionele lading van begrippen afhangt van machtsverhoudingen, heeft conservatief bij ons de laatste dagen mogen voelen.

Momenteel wordt nog maar eens duidelijk hoe erg het met onze democratie gesteld is.
Hoe een georchestreerde massahysterie kan uitmonden in een afschuwelijke haat tegenover bepaalde personen mocht Pim Fortuyn aan den lijve ondervinden.

De moord op Pim Fortuyn had een vergelijkbare voorgeschiedenis.
Al eerder schreef ik over de vergelijkingen die sommigen via de media hebben gemaakt tussen de moord op Pim Fortuyn en de moorden in Antwerpen.

De uitlatingen van toen uit zowel de politieke wereld als de media tegenover de persoon van Pim Fortuyn hadden dezelfde toon, dezelfde door haat verkleurde leugens en overdrijvingen en dezelfde effecten als wat er nu gebeurt en kan gebeuren tegenover het Vlaams Belang en haar kiezers.

Voorbeelden

"Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die darkroom van je zo gauw mogelijk aids krijgt"
Journalist Matty Verkammen 22 dec. 2001 in Trouw

"(Psycholoog Kets de Vries beschrijft Pim Fortuyn als het type Mussolini.) Mij valt op dat die omschrijving precies past op de leider van Leefbaar Nederland. De ijdele leider die precies zegt wat mensen willen horen. En je ziet altijd dat mensen kritiekloos zo'n leider volgen."
Bas Eenhoorn, voorzitter VVD

"Dit is niet gewoon rechts, dit is extreem rechts. Leefbaar Nederland, breek met deze charlatan, die jullie partij heeft gekaapt voor zijn eigen agenda."
Paul Rosenmöller (GroenLinks)

"Ik ben ongelooflijk geschrokken van de woorden van Fortuyn. Het lijkt op een combinatie van Janmaat en Dewinter die zich keert tegen het verbod op discriminatie."
Hans Dijkstal (VVD)

"Nu heeft Pim Fortuyn eindelijk zijn masker afgeworpen. Nu is duidelijk wat hij wil. Een land waar mensen met een bepaald geloof, een zekere cultuur, een andere achtergrond gediscrimineerd mogen worden."
Thom de Graaf (D66)

"Poldermussolini. Ik zie een rechtstreeks verband tussen Fortuyn, Mussolini en uiteindelijk Nietschze."
Manuel Kneepkens (Stadspartij Rotterdam)

En zo ging het maar steeds door tot Pim Fortuyn uiteindelijk werd vermoord, om daarna, vooral door de VLD, die voordien dezelfde taal hanteerde, gerecupereerd te worden en het liet uitschijnen dat Pim Fortuyn één van de ‘liberale jongens’ was.


Daarom is het misschien raadzaam dat de ‘politiek correcte’ politici het boek, ‘De aanvallen op Pim Fortuyn en Ayaan Hirsi Ali’, lezen en zich eens bezinnen waarmee ze in feite bezig zijn. Het is duidelijk dat Pim Fortuyn vermoedelijk werd vermoord wegens beschuldigingen van racisme.

In het boek, geschreven door René Marres, betoogt hij dat kritiek op een godsdienst of cultuur iets heel anders dan racisme is en soms broodnodig. Onder andere door godsdienstkritiek zijn de moderne westerse beschaving en wetenschap ontstaan.

Wat Pim Fortuyn, net als het Vlaams Belang tegen de zeden van de orthodoxe islamcultuur en het politieke islamisme inbracht was gerechtvaardigd en is dan ook door anderen vaak overgenomen. Zoiets geldt ook voor publiciste en politica Ayaan Hirsi Ali, die zich in het bijzonder inzet voor de emancipatie en vrijheid van de islamitische vrouw. Toch is er ook tegen haar een hetze gevoerd, (ook in zogenaamde kwaliteitskranten) en wil men haar Nederlands staatsburgerschap afnemen. Marres analyseert dit en zet het recht.

13:20 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Typisch Hollands In België zou dit enkel averechts werken. Als je een Vlaams Belanger (politiek) elimineert, komt er gewoon een andere in de plaats. Dit komt omdat rechts in België veel gestructureerder is. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar rechts bestaat uit allerlei versplinterde partijtjes die enkel succes hebben als er een sterke leidersfiguur opstaat. Zo'n éénmansoperaties zijn natuurlijk makkelijk in te pakken.

Gepost door: Tissuebox | 26-05-06

Het gaat om de politieke sfeer. Het gaat hier niet om een moord op één persoon waarbij inderdaad in Nederland een éénmanspartij ineen valt als een pudding, maar om de politieke sfeer die bewust gecreëerd wordt. En hoe kan men een goed gestructureerde partij ombrengen? Door ze 'droog' te leggen en ze te beschuldigen van alles en nog wat. Dat daarbij geen 'fysieke ongelukken' kunnen gebeuren zoals in Nederland sluit ik niet uit. Daarvoor schiet men nu met té zware kanonnen. En fanatieke gekken zitten er overal, ook in ons land.

Gepost door: Janice | 26-05-06

ja maar Alleen heeft de hetze tegen het Vlaams Belang een averechts effect. Ze winnen bij elke verkiezing.

Gepost door: Tissuebox | 26-05-06

Averechts effect. Misschien moeten we ze wel betalen voor al die propaganda?

Gepost door: Janice | 27-05-06

De commentaren zijn gesloten.