26-05-06

Wie neemt de grootste hap uit uw budget?

Volgens een onderzoek uitgevoerd door het consultancybureau PricewaterhouseCoopers blijkt dat de hardwerkende Vlamingen inderdaad de meest productieve ter wereld zijn. Een werknemer van bij ons zorgt voor 48% meer omzet dan zijn Europese collega, maar hij is dan ook een stuk duurder dan een andere Europese werknemer. Niet omdat zijn loon zo hoog is, maar omdat de loonkost in totaal 32% hoger ligt dan het Europees gemiddelde.

Wanneer men het gaat vergelijken met een Amerikaanse werknemer zijn onze ‘hardwerkende Vlamingen’ zoals Bart Somers ons zo graag noemt, dan weer 29% goedkoper, maar door de lagere loonkosten wint een Amerikaanse werknemer 9 keer meer winst dan zijn Belgische collega.

Een minpunt is dat Europese bedrijven minder spenderen aan training en aan opleiding dan Amerikaanse ondernemingen. Belgische werknemers krijgen gemiddeld 16,5 uren opleiding tegenover het Europese gemiddelde van 23,9 uren per voltijds equivalent per jaar.

Een Belgisch bedrijf investeert 20% minder dan het Europees gemiddelde per voltijds equivalent in opleiding, maar het kost de werkgever dan wel een kwart meer dan zijn Europese collega’s.

De reden hiervoor is dat de ‘hardwerkende Vlaming’ veel te veel moet betalen voor het sociaal onderhoud van de ‘niet-of minder hardwerkende medemens’ en dan lijkt solidariteit meer op diefstal. Want de ‘hardwerkende Vlaming’ wordt meer en meer de slaaf die tot zijn 65ste mag opdraaien om de economie draaiende te houden.

De recente uitval naar de bedrijfsleiders door de kopman van het ACV, Luc Cortebeeck tijdens de jaarlijkse toespraak op de dag van Rerum Novarum is allesbehalve een aanmoediging om bedrijven naar Vlaanderen te lokken, laat staan te behouden. Misschien moeten de vakbonden maar eens nadenken over wie hier de economie draaiende houdt en wie er de grootste hap neemt uit zowel de lonen van de werknemers als de winsten bij de bedrijven.

Bovendien ziet het er niet naar uit dat de belastingen en taksen allerhande gaan dalen. Het Federale Planbureau rekende uit dat we dit jaar een begrotingstekort zullen hebben van 0,3 %. Het zit de federale regering niet mee want de resem eenmalige bonussen zijn op. Daardoor kan het tekort onder dit beleid in 2007 oplopen tot 1,2%.Freya Van Den BosscheSP.A minister van begroting

02:02 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.