27-05-06

Hauptbahnhof Berlijn

In Berlijn werd tegenover het imposante gebouw van de Rijksdag en het parlement een nieuw station geopend. Niet zomaar een ‘stationnetje’, maar een heel groot gebouw. Ongeveer 800 miljoen euro investeerde Deutsche Bahn in de glazen kathedraal, dat een gebouw van superlatieven is: een glazen dak met 10.000 vensters, 54 roltrappen, zes glazen liften. Kortom, een van de grootste stations van Europa. Dagelijks komen er 1100 treinen met 300.000 passagiers aan. In Duistland spreekt de bevolking over ‘grootheidswaanzin’. Aan het complex is meer dan tien jaar gebouwd.

Maar er is nog meer kritiek. Het station ligt in een soort niemandsland tussen de wijk Moabit en het regeringscentrum van Berlijn. Voor de reiziger wordt het er niet gemakkelijker op. Om straks naar het West-Berlijnse winkelhart te reizen, moeten de passagiers uitstappen in Spandau, want op Bahnhof Zoo stoppen geen treinen meer. Reizigers moeten dan verder met de S-Bahn, wat onhandig en tijdrovend is.

Heel wat ondernemers, winkeliers en inwoners van het westelijk stadsdeel hebben zich dan ook met hand en tand verzet tegen de ‘megalomane’ plannen van de baas van de Duitse Spoorwegen, Hartmut Mehdorn en zijn ‘Station Grootheidswaanzin’. De aanvoerster van het protest, theologe Helga Frisch (71), wil nog steeds van geen wijken weten. ,,Wij vechten door. Zaterdag leggen we rouwkransen op de rails voor de laatste intercity’s die op Bahnhof Zoo stoppen. Zoo was fijn en klein, de hele stad was prima te bereiken. Natuurlijk mag Berlijn een nieuw station bouwen, maar waarom moet het goede oude dan verdwijnen.’’vroeg ze zich af? Honderdduizend handtekeningen werden het afgelopen jaar tegen de nieuwe dienstregeling verzameld.

Het feest bij de opening werd echter op een afschuwelijke manier verstoord toen een stomdronken jongen van zestien in het wilde weg met een mes om zich heen begon te steken. Daarbij werden veel mensen gewond (de Duitse pers spreekt van 16 – de Vlaamse pers van 28 gewonden) maar zes van de gewonden zijn er zeker erg aan toe, zonder echter in levensgevaar te verkeren.

Agenten hebben de verdachte opgepakt. Hij is een bekende van de politie, die zich eerder al herhaaldelijk aan geweldsmisdrijven schuldig heeft gemaakt. Het persbureau Reuter meldt dat de 16-jarige aanvaller een Duitse nationaliteit heeft en uit Neuköln komt. Een district met een grote migrantenpopulatie. De politie zegt de motieven voor de aanval nog te onderzoeken, maar dat het niet zeker was dat er motieven voor de aanval waren, want dat de aanvaller herhaaldelijk met het gerecht in aanraking kwam wegens geweldplegingen. Onder passanten in de volgepakte straat brak paniek uit.

Onze pers kon het niet nalaten om te melden dat het niet om een skinhead ging, maar vergat er bij te zeggen dat een ‘Duitse nationaliteit’ evenmin betekent dat het effectief om een Duitser gaat.

19:21 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.