01-06-06

Vrouwelijke imams.

Dat Marokko moderner wordt en strenger optreedt tegen islamisten dan onze overheid is al geweten. Nu wil Marokko ook nog vrouwelijke imams opleiden op om groeiende invloed van radicale moslims te beteugelen.

Vorige week woensdag kwamen uit alle hoeken van Marokko vrouwen naar de hoofdstad Rabat om tot islamitisch gebedsleider te worden opgeleid, normaal gesproken een mannenzaak. De groep van zo’n zestig personen begon met de cursus na het afleggen van een toelatingsexamen. Een eerste groep vrouwelijke imams, 'mourchidate' genoemd, zullen al in april gediplomeerd worden na een opleiding van een jaar.

De Marokkaanse staat beoogt met de opleiding van vrouwelijke imams officieel het niveau van het religieuze kader op te krikken. Want zoals men weet kregen de huidige imams meestal geen opleiding en zijn ze zelfs heel dikwijls analfabeet. Dat zijn ook de imams die dikwijls naar hier gehaald worden.
Het was voldoende dat een imam van ergens uit het Rifgebergte genoeg aanhang had die hij met wijze raad kon bijstaan, om aanzien te worden als imam.
Die vrouwen zijn echter stuk voor stuk afgestudeerd aan een universiteit in vakken als economie, geschiedenis en wiskunde. Maar in werkelijkheid is het opleidingsprogramma waarschijnlijk ook bedoeld om een dam op te werpen tegen vrouwelijke islamisten, die de laatste tijd zeer actief zijn in de Marokkaanse moskeeën.

Islamistische partijen als de Parti de la Justice et du Développement en de nog radicalere Justice et Bienfaisant zijn bezig aan een gestage opmars.

De Marokkaanse autoriteiten zijn sinds de terreuraanslagen in Casablanca in 2003 extra op hun hoede voor radicale moslims en doen er alles aan om het in de hand te houden.

Misschien kunnen onze politici daar ook een cursus gaan volgen?

17:00 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.