12-06-06

Een onbeschofte premier

Behalve dat Verhofstadt zo ongeveer de slechtste premier is die we ooit hebben gekend, is hij daarnaast ook nog eens de onbeschoftste. Op het parlementair vragenuurtje kwam hij vorige donderdag niet opdagen. Kamervoorzitter De Croo probeerde op de vragen te antwoorden wat dus absoluut niet kan. Ook al is De Croo van dezelfde partij als Verhofstadt, hij moet in de eerste plaats neutraal blijven als voorzitter van het parlement. Enkele vragen over het tewerkstellingsbeleid konden gesteld worden aan Van Velthoven (Sp.a) Na heel wat protest, en gebrul en veel ‘ca-va’s’ vanuit de voorzittershoek werd Verhofstadt opgeroepen om naar het parlement te komen zoals het reglement het voorschrijft. Vooral over het voorstel van Somers om werklozen na drie jaar naar het OCMW over te schakelen maar gelijktijdig gedurende die drie jaar de uitkering te verhogen waren heel wat vragen.

Nadat Pieter De Crem (CD&V) het woord kreeg en de eerste minister via een schriftelijk verzoek de eerste minister in het Parlement liet vorderen richtte de Kamervoorzitter zich tot Gerolf Annemans (Vlaams Belang) met de vraag: ”Ik neem aan dat u in dezelfde richting een vraag stelt, mijnheer Annemans?

Gerolf Annemans (Vlaams Belang):
Hoe raadt u het?
Inderdaad, in dat debat is het natuurlijk onaanvaardbaar dat wij geen liberaal naar hier kunnen krijgen, zeker niet wanneer die liberaal, na de uitspraken van zijn eigen partijvoorzitter, ook nog eerste minister is van de regering. Dan zijn wij niet erg veel met de heer Vanvelthoven, met allerespect voor die man. Maar het zijn niet desocialisten die wij over de zaak willen ondervragen. Wij willen niet alleen de liberalen ondervragen – en de hoogste liberaal in de regering –, maar vooral ook degene die verantwoordelijk is in de regering voor de coherentie van het beleid en ipso facto, op een omgekeerde manier, voor het gekakel in alle richtingen dat zich op dit moment voordoet.Het is dus onaanvaardbaar dat wij de eerste minister hier vandaag niet kunnen zien.


Nadat De Croo nog wat probeerde te sussen met veel Ca va’s en rond de pot draaien, reageerde Gerolf Annemans zeer kordaat:

Mijnheer de voorzitter, procedure of geen procedure, u zult ervoor zorgen dat hij komt. Ik heb er natuurlijk geen boodschap aan dat de heer T'Sijen zijn eigen minister hier gaat ondervragen en dat de minister gaat bevestigen dat wij in Vlaanderen een actief tewerkstellingsbeleid aan het voeren zijn. Daaraan hebben wij geen boodschap.
Wij willen weten wat de eerste minister, die zo'n kakelende regering vertegenwoordigt, zegt over de verklaring van zijn eigen partijvoorzitter. Dat willen wij weten. Als er één iemand moet afgaan, dan is het ofwel Somers ofwel Verhofstadt, maar niet de socialistische minister die ondervraagd wordt door de heer T'Sijen.
U gaat hem bellen en zorgen dat hij komt.
Mijnheer de voorzitter, neem de telefoon en zorgervoor dat dit in orde komt.


De voorzitter: Ik zal de zaken op punt stellen. Ik krijg hier, en dat is het Reglement, …

Pieter De Crem (CD&V): Mijnheer de voorzitter,(…) zet zijn telefoonnummer in de krant: Wetstraat16, 02/501.21.11. Bel hem op!

De voorzitter: U moet zich niet zo opwinden. Ik zal uw brief voorlezen.

Pieter De Crem (CD&V): U moet hem niet voorlezen. U weet wat erin staat. Ik vorder de eerste minister op basis van artikel 50.

Ik raad iedereen aan het parlementaire vragenuurtje te volgen. Het is bijzonder 'onderhoudend'..LEES HIER VERDER

12:29 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.