15-06-06

Het vergiet van België

Het vergiet van België is de titel van een artikel dat vorige week verscheen in het Nederlandse tijdschrift Elsevier.
In Nederland werden strengere regels opgelegd aan vreemdelingen die hun huwelijkspartners in de thuislanden gaan zoeken.

Sinds 2004 werd de leeftijdsgrens voor huwelijksmigranten opgetrokken van 18 naar 21 jaar en de inkomenseis voor de in Nederland wonende huwelijkspartner verhoogde van 70 naar 120 procent van het minimumloon.

Daardoor ontdekten al gauw een steeds groter wordend aantal ‘Nederlanders’ de België-route.

Het bescheiden aantal dat ermee begon in 2004, groeit de laatste tijd enorm. Niet alleen omdat er via een website www.buitenlandsepartner.nl wordt over geschreven, maar vooral ook omdat het de laatste tijd al vaker in het nieuws kwam. Ons land is nu eenmaal een ‘gemakkelijk’ land op alle gebied voor vreemdelingen.

In januari dit jaar had de Nederlandse minister Rita Verdonk een afspraak met Patrick Dewael om te praten over de manier waarop Nederlandse allochtonen de strengere Nederlandse wet omzeilen door gebruik te maken van de België-route. Patrick Dewael wou echter niet meewerken aan de, volgens hem, te strenge Nederlandse regels.

In een gesprek dat Elsevier had met Antwerpse integratiemedewerkers spraken die hun twijfels uit of de gezinsvorming wel het belangrijkste motief is voor Nederlandse Marokkanen om naar Antwerpen te verhuizen.

Abdellatif Akhanaf, stafmedewerker bij de Antwerpse integratiedienst aan de Carnotstraat zegt dat hij ook andere redenen hoort. Nederlandse Marokkanen verkassen bijvoorbeeld vanwege hun nieuwe, duurder ziekenkostenstelsel in Nederland.

De integratiemedewerker hoort ook dat ze bijvoorbeeld naar Antwerpen komen om een eigen zaak te beginnen met het oog op de grote Marokkaanse gemeenschap in de wijken Borgerhout, Antwerpen-Noord en Kiel.

Akhadaf: “Hier in de straat zit een Marokkaanse bakker van Nederlandse afkomst”.
Andere Marokkanen vertrekken volgens hem omdat ze de Nederlandse samenleving xenofoob vinden.

Om erachter te komen waarom Nederlandse Marokkanen naar Antwerpen trekken, vroeg het gemeentebestuur de Universiteit van Antwerpen onderzoek te doen.
Uit het onderzoek bleek dat het merendeel Nederlandse Marokkanen die de België-route volgen beter is opgeleid dan de doorsnee Marokkaan.

Een anonieme ambtenaar omvatte het als volgt:”Minister Verdonck praat over gelukzoekers, maar het zijn juist hoogopgeleide allochtonen die naar België moeten om een partner naar Nederland te halen. Ga maar na: je moet ondernemend zijn, kennis van de Belgische wetgeving hebben en de dubbele lasten kunnen dragen van een woning in Nederland en een huis in België”, zei hij.

Waarschijnlijk is dit wel iets te simplistisch voorgesteld, wanneer een Nederlandse Marokkaan naar hier komt wonen om een bruid uit het thuisland te laten overkomen, is het niet zijn bedoeling hier te blijven wonen. Hier een woning huren kost dan nog een pak minder dat de 6 à 7000 euro juridische en reiskosten die hij wel zou hebben indien hij een procedure zou opstarten in Nederland. Nederlandse Marokkanen die hier wel blijven, hebben niet de dubbele kosten van een woning, en waarschijnlijk is het evenmin de bedoeling om te trouwen maar willen ze gewoon hier blijven in een land waar veel meer kan dan in Nederland.

De anonieme ambtenaar: “Filter gelukzoekers en bedriegers er uit. De Vreemdelingenpolitie mag altijd controleren of de tandenborstel van mij en mijn vrouw op de wastafel ligt.”

Volgens schepen Pairon is dit probleem van ‘Europees’ shoppen’ een structureel probleem, maar een probleem dat in Europees verband moet worden aangekaart.

Zelf ben ik daar niet voor te vinden, ik denk dat elk land moet kunnen beslissen over het eigen migrantenbeleid. Ons asiel- en migrantenbeleid is een ‘non-beleid. Maar daar kunnen we iets aan doen. Wat op Europees niveau wordt beslist niet. En kleine landen zoals het onze hebben al helemaal geen inspraak.
Bovendien vraag ik mij af of het nog nodig is om huwelijkspartners uit de thuislanden te halen. Wanneer er al 20 miljoen allochtonen uit islamitische landen in Europa wonen is er volgens mij toch wel keuze genoeg.

Door steeds weer huwelijkspartner in landen buiten de EU naar hier te halen, en de gezinsherenigingen toe te laten (die om onbegrijpelijke reden steeds hier moeten plaatsvinden), zullen de integratieproblemen nooit opgelost geraken.

Dan is het ‘dweilen met de kraan open’ en elke keer weer opnieuw beginnen met dure en vaak nutteloze integratieprojecten.

15:06 Gepost door Janice Laureyssens | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Huwelijksmigratie Zou het niet beter zijn dat het thema "Huwelijksimmigratie" en "Gezinshereniging" Europees opgelost wordt ?
Wie hier woont,en geen mogelijkheden heeft zijn nieuwe bruid of schoonmoeder of nonkel eten of woonst te geven,moet hier maar eventjes alleen blijven tot de bankrekening gespijst is.

Gepost door: Ruzgar | 18-06-06

Ruzgar Wat is het verband tussen de bankrekening van allochtonen en Europa? 8-[

Gepost door: Tissuebox | 18-06-06

Het Nederlandse probleem De reden waarom Nederlanders naar Belgie komen is omdat ze in eigen land niet met hun buitenlandse vrouw of man kunnen wonen. Het gaat vooral om goed opgeleide autochtone Nederlanders die geen vaste baan hebben. Ondernemers, freelancers, iedereen die wel geld heeft om voor zichzelf en zijn gezin te zorgen maar niet door de hoepeltjes van de Nederlandse overheid kan springen.

Het merkwaardige is dat deze Nederlanders overal in Europa met hun gezin kunnen wonen, behalve in Nederland zelf. Nog merkwaardiger is dat alle Europeanen ook in Nederland kunnen wonen met hun buitenlandse partners(want zij vallen onder EU recht), maar Nederlanders zelf niet. Als een Belg met een Argentijnse partner in Nederland wil wonen is hij welkom. Een Nederlander met een Argentijnse partner niet.

Gepost door: Menno | 19-07-06

De commentaren zijn gesloten.