15-07-06

Journalisten in Singapore en Vlaanderen

Vandaag stond in de Gazet van Antwerpen een kleine analyse over bloggen in Singapore.Men vond het blijkbaar schandalig dat de overheid druk uitoefende op een krant om een column af te voeren. De auteur, zo schreef de krant, is een populaire blogger die het waagde te lachen met de hoge levenskost in de stadstaat. Omdat de pupulaire media stevig in de achterzak van de overheid zitten, maken steeds meer Singaporezen een weblog aan. De GvA wees er op dat je in Singapore een boete kunt krijgen door de wet op kauwgom kauwen te overtreden, door afval op straat te werpen, door het toilet niet door te trekken of door ‘onnatuurlijke seks’ te hebben. GvA hekelde de Singaporese wetgevers door te stellen dat ‘het bespotten van de overheid’ binnenkort aan die lijst zal worden toegevoegd.

Ik dacht meteen, ‘Look who’s talking’. Iedereen weet toch hoe het met de bijzonder interessante columns van Roger Van Houtte is gegaan. Toen Steve Stevaert door de GvA werd uitgenodigd om zijn (door anderen geschreven) kookboekje te signeren, maakte hij een onvergetelijke welkomstrede. Hij zei letterlijk dat hij de columns van Roger Van Houtte ‘kotsbeu’ was en dat men hem beter van de redactie zou verwijderen.

Een paar weken later was het zover. Mevrouw Tony Baert-Martens, meerderheidsaandeelhoudster van Concentra, werd door Koning Albert in de adelstand verheven. Zij mocht zich vanaf toen barones noemen.

Roger Van Houtte werd niet ontslagen (zo kort voor zijn pensioen), maar mocht enkel nog over nietszeggende dingen schrijven ergens verstopt in een vergeethoek van de (van toen af) rode redactie.

Luc van Loon, hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen, werd echter wel ontslagen. De dag nadien schrijft De Morgen: "Een officiële reden voor het ontslag is nog niet bekendgemaakt, maar Van Loon suggereert dat hij het slachtoffer is geworden van een 'links complot'.
Wie, (behalve De Morgen) twijfelt daar nog aan?

Ach, we kennen het verhaal. Derk-Jan-Eppink en nog vele anderen ondergingen hetzelfde lot.

Luc van Balberghe was het beu. Nadat hij meer dan 30 jaar journalist voor kranten, tijdschriften en vakbladen is geweest, startte hij met AchterhetNieuws, een onafhankelijk maandelijks magazine over media. Luc van Balberghe is ook directeur van Ready Press Agency bvba en uitgever van AN. (AchterhetNieuws). Hij was tevens oud-voorzitter van de Vlaamse Journalistenvereniging.
AchterhetNieuws wordt geschreven door verschillende journalisten met een pak ervaring. Zij schrijven het nieuws voor kritische mensen die zich geen oor wil laten aannaaien. Voor vakmensen die willen weten hoe de media hem kunnen dienen in plaats van er zich slaafs aan te moeten onderwerpen. Met andere woorden, voor u, als kritische nieuwsconsument die de waarheid wil weten.

Na de moord op de treinbestuurder, minimaliseerde men vrijwel onmiddellijk de moord tot een ‘busincidentje’ en durfde men zelfs het slachtoffer beschuldigen als de agressor die zes arme Marokkaanse jongetjes had aangevallen. Die men nu in alle stilte, tijdens de grote uittocht gedurende de vakantieperiode, één voor één weer vrij laat met als doel de zoveelste moord op een autochtoon in de doofpot te laten verdwijnen.

Wat een verschil in berichtgeving na de moorden van Van Themsche op een asielzoekster en het kleine meisje waarvan ze de oppas was. Geen verklaringen over een ongelukkige jeugd, geen kansloze zonder toekomst, (alhoewel ik al eerder schreef dat dit het enige motief kon zijn – door het roken van een verboden sigaret ging zijn toekomst in rook op – hij wou zelfmoord plegen, maar niet zonder enkele ‘voorbeelden van straffeloosheid’ mee de dood in te jagen). De hetze tegen het Vlaams Belang daarna was ongehoord. Terwijl de enige schuldige, behalve uiteraard de moordenaar zelf, de pamperpolitiek is tegenover criminele jongeren van Marokkaanse origine.

En toch doet men het terug. De overheid is hardleers, de pijn en opgekropte woede bij de bevolking is groot. En daarom schreef Luc van Balberghe ‘Bij de beesten af’.

Maar dat was zonder de woede van Gedapo-leider Josef De Witte (directeur van het Centrum voor racismeverspreiding) gerekend. De Witte heeft zijn directeurspostje te danken aan zijn rooie broer die gouverneur van Vlaams Brabant is en laat geen kritiek op crimineeltjes toe. Of toch geen crimineeltjes van Marokkaanse origine.

Luc van Balberghe heeft zijn artikel moeten verwijderen en kreeg waarschijnlijk een boze brief van het Centrum. Wat er in die brief stond weet ik niet want ook Paul Belien op Brusselsjournal heeft de brief onder dwang moeten verwijderen. In feite is die brief niet belangrijk. Dat onze gedachten en terechte kritiek kan verboden en gecensureerd worden is veel belangrijker en vooral onaanvaardbaar in een democratische samenleving. Hoe meer men kritiek versmacht hoe meer criminelen en delinquenten er van profiteren en hoe groter het maatschappelijk ongenoegen wordt. Zou men daar niet beter eens aan denken?

In ieder geval is er geen enkele ‘politiek correcte’ krant die met de vinger mag wijzen naar andere landen zoals Singapore. Zeker niet wanneer het hier honderd keer erger is. De vraag is...wanneer zal men hier kritische journalisten en auteurs opsluiten zoals men in Cuba doet?

00:44 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

info, reacties en FAQ: rode bosmieren info en reacties zie :
http://jurgenverstrepen.typepad.com/jurgen_verstrepen_maakt_l/2006/07/het_inquisitien.html#comments

welke acties zijn mogelijk?

Eigenlijk zou ik best eens willen weten wat de straffen kunnen zijn indien zo'n klacht ontvankelijk wordt verklaard en een veroordeling volgt.

De groep beschuldigden van racisme groeit en vroeg of laat, als ze je nek willen, krijgen ze'm...

Word je heropgevoed in de overbevolkte gevangenis waar je je van je zonden bewust wordt?
Of gaat het om kassa-kassa, en hoeveel? Aan wie besteed? Nog meer spionnen? Betere technologieën?

Neen, serieus, wat zijn de concrete gevolgen?
Wat kan een L. Van Balberghe verwachten?
Hoe kan iemand zich tegen deze inquisitie verdedigen? Het bewuste artikel beschreef m.i. enkel hoe velen de gevoelens van woede en onmacht ervaarden na de laffe moord op lijn 23 ("het incidentje")
Later spot hij eens met een prulgazet en gaat het balletje rollen.

Cuba is idd niet veraf...

Gepost door: Anke | 15-07-06

Inquisitie Dit is inderdaad angstaanjagend. Meer en meer doemt het spookbeeld op van auteurs die vervolgd worden, voor de rechter moeten verschijnen, uitgesloten worden, gebroodroofd worden en wie weet, binnenkort wel in de gevangenis terecht komen. Dat ons land enkel nog een schijndemocratie is weten intussen al een heleboel mensen, het enige wat we moeten doen is de ogen openen van diegenen die het nog niet beseffen.

Gepost door: Janice | 17-07-06

De commentaren zijn gesloten.