21-07-06

De 21-juli toespraak van Albert II

Hoe durft een koning die niet eens fatsoenlijk de taal van de meerderheid in dit land spreekt het hebben over 'meertaligheid'.

Citaat uit de toespraak:
"Tot slot, nog enkele woorden over de talenkennis. Deze keer wens ik te benadrukken hoezeer talenkennis onmisbaar is om efficiënt deel te nemen aan de wetenschappelijke en technologische evolutie en om een duurzame baan te bekomen. Het heeft me getroffen dat voor veel vacatures geen passende kandidaten opdagen bij gebrek aan talenkennis. We leven in een wereld die almaar globaliseert, wat vanzelfsprekend een degelijke talenkennis vereist.

Op vroege leeftijd andere talen aanleren werd soms afgeremd uit vrees de moedertaal te schaden. Tijdens mijn bezoek aan de VUB had ik dan ook bijzonder veel belangstelling voor de resultaten van een interdisciplinair onderzoek, uitgevoerd door linguïsten en neurologen van de VUB en de ULB. Het heeft aangetoond dat tweetalige kinderen minder hersenactiviteit nodig hebben om dezelfde taak uit te voeren dan eentalige kinderen. Dat onderzoek wordt voortgezet, en bezorgt een wetenschappelijke basis aan hen die voor meertaligheid pleiten.

Een interessante manier om talen aan te leren is het zogeheten onderdompelingsonderwijs dat in de meeste Europese landen in mindere of hogere mate wordt toegepast."


Zou de koninklijke poppenkast niet beter eerst zelf gebruik maken van het 'onderdompelingsonderwijs' en fatsoenlijk Nederlands leren?

Heeft er al ooit iemand Paola één woord Nederlands horen praten? En kan Mathilde meer dan "Dank u voor de bloemen"? Nee, natuurlijk niet.
Zelfs de koning zelf leest teksten in het Nederlands af en wie weet hoe lang hij daarop geoefend heeft.
Als de monarch meent de Vlamingen de les te moeten spellen in verband met twee-of meertaligheid dan is hij aan het verkeerde adres. De meeste Vlamingen kunnen zich behoorlijk uitdrukken in andre talen. Aan de andere kant van de taalgrens daarentegen...

Hij vervolgt zijn toespraak met, "Op vroege leeftijd andere talen aanleren werd soms afgeremd uit vrees de moedertaal te schaden. Tijdens mijn bezoek aan de VUB had ik dan ook bijzonder veel belangstelling voor de resultaten van een interdisciplinair onderzoek, uitgevoerd door linguïsten en neurologen van de VUB en de ULB. Het heeft aangetoond dat tweetalige kinderen minder hersenactiviteit nodig hebben om dezelfde taak uit te voeren dan eentalige kinderen. Dat onderzoek wordt voortgezet, en bezorgt een wetenschappelijke basis aan hen die voor meertaligheid pleiten.

Nu weten we meteen waarom er zo weinig hersenactiviteit is bij de koninklijke familie.

00:29 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Talen De konging kan wel goed Nederlands, vind ik, maar idd, bij paola lijkt het wel alsof ze 5 dagen in België woont.

Gepost door: MediaFlandria | 21-07-06

De koning Nee, de koning kan niet goed Nederlands. Wanneer hem iemand vragen mag stellen, moeten die op voorhand ingediend worden zodat hij de antwoorden van buiten kan leren. Elke andere tekst wordt voor hem geschreven en van buiten geleerd.

Paola wil het niet spreken want ze vindt het een lelijke taal.
En 'den taaie' hebben we ook al bezig gehoord over 'het is een vrouwtje' e.d.
Laurent is al niet veel beter. Nochtans hebben ze beiden school gelopen in Vlaanderen maar veel hebben ze er blijkbaar niet van opgestoken.

Ze zouden toch minstens allemaal de taal mogen leren van diegenen die hun jaarlijkse miljoenendotaties betalen vind ik.

Gepost door: Janice | 21-07-06

koning misschien... maar het is niet omdat je met een frans accent praat, dat je geen Nederlands kan he. ik vind dat bijvoorbeeld sommige ministers veel slechter nederlands praten dan leden van ons koninghuis (lorette!).

Gepost door: MediaFlandria | 22-07-06

Nederlands Het is opvallend dat ze de laatste tijd, hoe slecht ook, wél Nederlands praten...Di Rupo, Laurette e.a.

Wat de koninklijke familie betreft mogen ze voor mijn part koninkje spelen in de republiek Wallonië. Ik wil geen koning die spuwt op Vlamingen. Ik wil in feite helemaal geen koning die enkel door 'geboorterecht' staatshoofd wordt. Een staatshoofd moet verkozen worden, dat is pas democratie.

Gepost door: Janice | 22-07-06

Kan - niet - zo - snel - lezen Kan,
...
iemand,
...
mij,
...
vertellen,
...
waar,
...
de,
...
koning,
...
zo,
...
snel,
...
heeft,
...
leren,
...
leze-zz-zzz zzz zzz

Gepost door: Bruno | 20-07-07

De commentaren zijn gesloten.