08-08-06

Socialisten (Deel 2)

Socialisten en collaboratie (deel 2)

De term “nationaal-socialisme” wordt ook begrijpelijker als we hem in de politieke context van zijn tijd zien.
De communistische beweging werd verscheurd door de tegenstelling tussen de ‘internationalisten’, zoals Trotzky, doe de communistische revolutie zo snel mogelijk naar andere landen wilden exporteren, en de voorstanders van ‘socialisme in één land’, die eerst een sterke machtsbasis wilden uitbouwen in de Sovjet-Unie, om dan als grote mogendheid het communisme aan de kleinere landen op te leggen, en tenslotte zelfs aan de grootmachten van die tijd.

Stalin was voorstander van dit ‘socialisme in één land’ en hij won tenslotte het pleit. Men moet de terminologie echt niet forceren om Stalin als een nationaal-socialist te omschrijven en Trotzky als een internationaal-socialist.
Dit beeld wordt natuurlijk vertroebeld doordat nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie vier jaar lang een bloedige oorlog hebben uitgevochten. Het lijkt dan logisch te veronderstellen dat zij ook op ideologisch en politiek vlak elkaars antipolen moeten zijn geweest, dat zij aan twee verschillende uitersten van het politieke spectrum stonden. Maar dat is onjuist.

Vele bittere oorlogen zijn uitgevochten tussen politieke of religieuze strekkingen die niet of nauwelijks van elkaar verschilden. De strijd tussen de nazi’s en de sovjets was een oorlog tussen twee verwante ideologische systemen, tussen twee rivaliserende totalitaire socialistische broers. Net zoals de strijd tussen stalinisten en trotzkisten. Net zoals de oorlog tussen Viëtnam en Cambodja, of zoals een oorlog tussen de Sovjetunie en China zou zijn geweest. (Die altijd vijandelijk tegenover elkaar stonden)

Men moet het overigens niet ingewikkeld maken. Natuurlijk waren de nazi’s socialisten. Anders zouden zij hun partij toch niet Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij hebben genoemd?

Bron: gedeelte uit een tekst van Marc Joris in Kort Manifest

11:34 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Eindelijk !!! Heeel juist, ik ben helemaal geen Hitler-fan, maar zelfs Stalin noemde Hitler een bruine bosjewiek. Nu nog de grote massa sensibiliseren en de schoolboeken aanpassen.

Gepost door: Van Vlerken Marc | 08-08-06

@Björn Ik had ze gelezen. Maar de links zijn interessant voor diegenen die nog meer willen weten.

Het is wel wat lastig dat men via deze reacties niet op de links kan klikken maar steeds moet kopiëren en plakken in de browser.

Gepost door: Janice | 09-08-06

De commentaren zijn gesloten.