11-08-06

'Hoofdverdachte verijdelde aanslagen spoorloos'

Er worden nog vijf personen gezocht in verband met de verijdelde aanslagen op passagiersvliegtuigen naar Amerika. Onder hen ook de hoofdverdachte.Het zou gaan om de 29-jarige moslim Matiur Rehman, meldt ABC op basis van Amerikaanse en Pakistaanse bronnen. Donderdag werd al bekend dat van de 24 in Groot-Brittannië aangehouden verdachten er 22 van Pakistaanse afkomst zijn.

Twee verdachten zouden video’s hebben gemaakt, waarop ze de aanslagen aankondigen. De terroristen zouden van plan zijn geweest vloeibare explosieven vliegtuigen binnen te smokkelen in hun handbagage en daarmee de toestellen op te blazen boven de Atlantische Oceaan .

Tenminste één van de in Groot-Brittannië opgepakte verdachten zou een zogenoemde ‘all-area access pas’ hebben gehad van het Britse vliegveld Heathrow, waarmee de moslim onbeperkt toegang had tot alle delen van de luchthaven. Dat zegt het Britse Channel 4.

De terreurcel die aanslagen wilde plegen op vluchten vanuit Groot-Brittannië zou zijn opgerold met hulp van de Pakistaanse geheime dienst. Twee verdachten zouden onlangs naar Pakistan zijn gereisd. Niet lang daarna werden er grote sommen geld van een Pakistaanse bankrekening naar een Britse bankrekening gesluisd.

De terreurcel die aanslagen wilde plegen op vluchten vanuit Groot-Brittannië, is volgens anonieme Amerikaanse functionarissen opgerold met hulp van de Pakistaanse geheime dienst. Vorige week zouden in Pakistan al zeker twee verdachten zijn opgepakt.


Duizenden levens gered

Volgens een Pakistaanse inlichtingenfunctionaris verschafte een moslimextremist die enkele weken gelden aan de Afghaans-Pakistaanse grens werd gearresteerd informatie die de Britten hielp het complot aan het licht te brengen.

Een Pakistaanse bron zei dat de terroristen een spectaculaire reeks aanslagen wilden plegen op 11 september, precies vijf jaar na de aanslagen met gekaapte verkeersvliegtuigen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Donderdag werd al bekend dat terreurnetwerk Al-Qa’ida waarschijnlijk achter de verijdelde aanslagen zit .

Een hoge Britse politiefunctionaris zei donderdag dat de terroristen slechts dagen waren verwijderd van de uitvoering van hun plannen.

De Britse veiligheidsdiensten kregen belangrijke informatie over de plannen voor het opblazen van passagiersvliegtuigen van een undercoveragent. De Britse agent infiltreerde in de terreurcel die de aanslagen beraamde.

De Britse centrale bank heeft de tegoeden bevroren van negentien van de 24 opgepakte verdachten. De centrale bank heeft de namen van de terreurverdachten vrijgegeven. Een van de verdachten is een 28-jarige tot de islam bekeerde blanke Brit. Alle verdachten zijn moslims.Sinds donderdag geldt in Groot-Brittannië de hoogste alarmfase. Het vliegverkeer van en naar Heathrow is gisteravond weer op gang gekomen. Reizigers mogen geen handbagage meer aan boord meenemen. Alleen noodzakelijke voorwerpen als paspoort en portemonnee mogen mee aan boord in een doorzichtig plastic tasje.

Op verzoek van de Amerikanen neemt ook Schiphol extra veiligheidsmaatregelen voor de vluchten naar de Verenigde Staten. Vloeibare stoffen als tandpasta en water in de handbagage zijn taboe. En bij de douane-controle moeten de schoenen uit..De Britse minister John Reid van Binnenlandse Zaken zei donderdag nog dat de belangrijkste verdachten waren opgepakt. Toch bleef in Groot-Brittannië de hoogste alarmfase gelden.Ook zijn er strenge veiligheidsmaatregelen genomen op de luchthavens. Alleen noodzakelijke voorwerpen als paspoort en portemonnee mogen mee aan boord in een doorzichtig plastic tasje.

Informatiebron: Elsevier

12:31 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

oef godzijdank heeft de Britse politie dit kunnen voorkomen! Veel respect voor die mensen! Maar toch moet er nog opgelet worden, het is mogelijk dat er nog terroristen op vrije voeten zijn.
MediaFlandria

Gepost door: MediaFlandria | 11-08-06

jawadde, een tweede nine-eleven nipt vermeden En waren de daders-in-spe katholieken, protestanten, joden, brahmanen,
boedhisten, vrijmetselaars, getuigen van Jehova... Neen ? Welke godsdienst of levensbeschouwing hangen zij dan wel aan, naar hun eigen
interprettatie hiervan alleszins ????

Gepost door: Dirk Van Dessel | 12-08-06

De commentaren zijn gesloten.