14-08-06

Verdachtmakende titel in krant

VERDACHTEN ZIJN DOODGEWONE BRITTEN

Hoe misleidend mag een krantenbericht zijn????En verder...


De verdachten voor de verijdelde aanslagen hebben een baan. Ze wonen in een keurig huis en houden van cricket. Kortom: ze leken zo Brits als een Brit maar kan zijn.

De Bank van Engeland heeft de namen bekendgemaakt van 19 van de 24 verdachten die zijn opgepakt. Hun rekeningen zijn geblokkeerd, omdat ze mogelijk gebruikt werden voor de financiering van terroristische activiteiten.

Op enkele bankrekeningen zouden duizenden ponden gestaan hebben, die afkomstig waren uit Pakistan. Op de website van de bank staan de namen, woonplaatsen en leeftijden van 19 verdachten. Ze zijn tussen de 17 en 36 jaar oud.

Ze lijken perfect geïntegreerd. Een baan, een kind en een voorliefde voor cricket. De buren wisten niet wat ze zagen toen de verdachten in de nacht van woensdag op donderdag van hun bed werden getild. Bij de verdachten zitten drie jonge mannen, van wie de krant The Times denkt dat ze blanke Britten zijn die zich bekeerd hebben.

Ibrahim Savant (25) uit Oost-Londen heette vroeger Oliver. Hij zou volgens de buren zeven of acht jaar geleden een devote moslim geworden zijn. Toen hij zo'n 18 jaar was, begon hij witte gewaden te dragen en liet hij zijn baard groeien. In zijn buurt zijn verschillende moskees en een madrassa, een islamitische school. Een buurman denkt dat Ibrahim zijn studies heeft stopgezet. Hij zegt dat Ibrahims vader een architect is, die uit Iran komt. Zijn moeder is boekhoudster. Volgens verscheidene Britse kranten heeft Ibrahim een zwangere echtgenote.

Abdul Waheed (21) heette tot zes maanden geleden Don Stewart-Whyte. Hij werd in het huis van zijn moeder in High Wycombe gearresteerd. De buren vertellen hoe de jongen, na zijn bekering, zijn kleding veranderde en met andere jongeren omging. Vroeger zou hij een losbandig leven geleid hebben. Hij is onlangs getrouwd. Zijn moeder is een weduwe. Zijn vader werkte voor de Conservatieve Partij.

Umar Islam (28) uit High Wycombe heette vroeger Brian Young. Hij is getrouwd met een moslima en heeft een jong kindje.

Tayib Rauf (21) is de broer van Rashid, de verdachte die in Pakistan werd opgepakt en die een sleutelfiguur wordt genoemd. The Times schrijft dat de twee broers in de cake-bakkerij van hun vader werkten.

Umir ( 24) en Nabeel (21) Hussain waren westers, tot ze enkele jaren geleden hun baard lieten groeien en de traditionele moslimgewaden begonnen te dragen. Hun vader werkte vroeger als buschauffeur.

Waheed Arafat Kahn (24) gaf de indruk dat hij perfect geïntegreerd was, vertellen de buren. Ze dachten dat hij rechten had gestudeerd en nu in het financiële district van Londen werkte. Zijn vader stierf enkele jaren geleden.

Waheed Zaman (22) studeert biomedische wetenschappen. Hij is een bekend politiek activist en hoofd van de Islam Society op de London Metropolitan Universitiy. In het studentenblad schreef hij stukken over de islam. Volgens zijn zus was hij van plan om na zijn studies bij de politie te solliciteren.

Usman Saddique (24) werkt in een pizza afhaaldienst. Eén van zijn broers is een IT-consultant bij een investeringsbank, zijn andere broer is leraar.

Assad (26) en Amjad Sarwar zijn twee cricket-fanaten. Ze zijn allebei getrouwd. Volgens de buren zijn ze radicaler geworden nadat ze hun moskee de rug hadden toegekeerd om naar een islamitisch centrum te gaan.

Shazad Khuram Ali (27) heeft een auto-importbedrijf in High Wycombe.

Waseen Kayani (28) had een eigen auto die als taxi dienst deed. Volgens zijn buren zou een bezoek aan Pakistan, twee jaar geleden, hem grondig hebben veranderd.

Asmin Tariq (23) was pas vader geworden. Hij werkt als veiligheidsagent op de luchthaven Heathrow. Hij woonde met zijn echtgenote en zijn drie maanden oude baby in bij zijn ouders, die een schoonmaakbedrijf hadden.


Corry HANCKÉ 12/08/2006

00:14 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.