18-08-06

Günter Grass biecht na zestig jaar

Schrijver Günter Grass, ‘de leraar van Duitsland’, heeft een geheim opgebiecht.
Hij was vroeger bij de Waffen SS.

Waarom verzweeg hij zijn verleden?


Omdat hij ‘links’ is.

Wie is Günter Grass? Tot dit weekeinde was het antwoord eenvoudig. Een groot schrijver en het geweten van links Duitsland.

Grass schreef prachtige boeken en dwong met vermanende woorden felle discussies af over de verantwoordelijkheid voor de unieke misdaden van het Derde Rijk. In het naoorlogse Duitsland groeide Grass daarom uit tot een morele autoriteit met een grote schare volgelingen. Hij werd wel de ‘Praeceptor Germaniae’ genoemd, de leraar van Duitsland.

Dit weekeinde maakte Günter Grass (78) bekend dat hij lid was van de Waffen-SS. Sindsdien hangt de vraag in de lucht of het levenswerk van de Nobelprijswinnaar door andere ogen bezien moet worden. Wat zijn de normen en waarden van Günter Grass waard? De waarden van een man die er keer op keer voor pleitte dat de Duitse samenleving het duistere verleden niet mocht wegmoffelen, maar die zijn eigen rol verzweeg?

Grass schreef duizenden pagina’s over de oorlog. Hij liep vaak voorop in discussies over Duitse schuld, over militarisme en bewapening. Maar hij zweeg een leven lang over zijn lidmaatschap van Hitlers elitetroepen.

En daarmee wordt nog maar eens het bewijs geleverd. “Hitler was a Leftist!!!!”

01:20 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Gewist Omdat Hugo (en al zijn andere nicknamen) blijkbaar geen ernstige discussie kan voeren zonder te schelden, anderen belachelijk te maken of te beschuldigen van alles en nog wat heb ik alles gewist.

Gepost door: Janice | 20-08-06

De commentaren zijn gesloten.