20-08-06

Geen controle op Max Havelaar-producten

De Franse econoom Christian Jacquiau deed zijn pas verschenen boek Les coulisses du commerce équitable onderzoek naar Max Havelaar. “Er wordt onvoldoende gecontroleerd of producten met het Max Havelaar-stempel, zoals bananen en koffie, wel het predikaat ‘eerlijke handel’ verdienen. Het toezicht op zaken als milieuvriendelijkheid en arbeidsomstandigheden schiet tekort. Bovendien is de controle niet onafhankelijk: Max Havelaar controleert zichzelf”, schrijft hij.

De gebrekkige controle leidt tot misstanden, zegt Jacquiau. Zoals plantage-eigenaren die de extra opbrengst van de ‘eerlijke prijzen’ zelf opstrijken en niet uitkeren aan de boeren. ‘Er is te weinig controle in het veld”, zegt Jacquiau. #

Bovendien is de controle niet onafhankelijk. Fairtrade Labelling Organisation (FLO) International, de verzameling van alle twintig nationale Max Havelaar-afdelingen, richtte in 2003 een aparte controle- en certificeringorganisatie op, FLO Cert. “Maar de aandelen zijn voor 100 procent in handen van Max Havelaar”, zegt Jacquiau. “Er is dus geen onafhankelijk toezicht op de naleving van de criteria om het etiket fair trade te verdienen.”

Moet de koffie van Max Havelaar nu nog steeds ‘verplicht’ gedronken worden door ambtenaren???

19:32 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Economische logica De economische logica achter de "fair trade" zoals Max Havelaar / Oxfam die bedrijft is ook nog eens volkomen zoek.

De firma vindt namelijk dat de wereldmarktprijs (tot stand gekomen door het spel van vraag en aanbod) té laag is en geeft daarom aan de boeren een extra prijs per kilo bóven op die marktprijs.

Probleem is echter dat daardoor die boeren méér gaan produceren (als ze meer krijgen voor hun koffie of bananen, gaan ze - dat zijn nu eenmaal economische wetten - meer produceren om nóg meer te krijgen.

Door die grotere productie zakt de wereldmarktprijs echter nóg verder in mekaar.

Daardoor moet Max Havelaar nog méér bovenop die marktprijs doen of zakt de levensstandaard van de boeren ondanks (of beter dóór) het systeem Max Havelaar ...

Gepost door: Björn Roose | 22-08-06

Nog mee linkse wantoestanden. Nog meer linkse wantoestanden lezen?
http://soswatch.skynetblogs.be/

Gepost door: Nico | 24-08-06

De commentaren zijn gesloten.