20-08-06

Wanneer gaat Onckelinx aftreden?

Vorige nacht werd de negende gevangene (een Irakees) terug opgepakt.Uit de gevangenis te Dendermonde ontsnapte niet één, niet twee maar liefst 26 gevangenen in één keer.
Twee van de gevangenen, leden van een Oost-Europese bende, wisten in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 2.00 uur hun celdeur open te breken. Zij bedreigden drie bewaarders met een mes en een stukgeslagen spiegel, waarna zij de sleutels van andere cellen wisten te bemachtigen. Zij zetten de cellen open, waardoor mede-bendeleden en andere gevangenen ook konden ontsnappen. Sommige gevangenen bleven gewoon in hun cel zitten, om het risico op strafvermeerdering te vermijden. Een aantal van hen hielp de bedreigde cipiers. Degenen die er voor kozen wel te ontsnappen, konden via aan elkaar geknoopte lakens en een steiger over de muur van de gevangenis klimmen. Het werd hen gemakkelijk gemaakt, de steiger stond daar onbewaakt voor herstelwerkzaamheden aan het gebouw.

In de provincie Oost-Vlaanderen is een enorme politiemacht ingezet die zich bezighoudt met de opsporing van de gevangenen. Een van hen zou zich ophouden in de omgeving van Brecht, in de provincie Antwerpen. Hij is nog niet aangehouden. Volgens de officier van justitie zijn er geen veroordeelde moordenaars onder de ontsnapte gevangenen.

Wat een geruststelling voor de bevolking!!!

Volgens de huidige normen vallen deze ontsnapte boeven waarschijnlijk onder ‘kleine criminaliteit’.
De officier van justitie Christian Du Four zegt dat de kans zeer klein is dat alle voortvluchtigen weer worden opgepakt. Daarvoor is een te grote permanente politiemacht nodig, zei Du Four.Dat de opsporing heel veel geld kost staat vast, het is dan ook bedroevend dat dit geld niet eerder werd gespendeerd aan een betere beveiliging van verouderde gevangenissen of aan de repatriatie van de criminele vreemdelingen.De ontsnapte gevangenen bestonden hoofdzakelijk uit Oost-Europeanen, Roemenen, Albanezen, Letten en Georgiërs.

Oud-minister van Justitie Tony van Parys zegt dat de slechte staat van de hondervijftig jaar oude gevangenis een van de redenen is waardoor het incident heeft kunnen gebeuren. Maar toen hij verantwoordelijk was heeft hij er evenmin iets aan verholpen. Laurette Onkelinx, (huidige minister van Justitie) stelt een onderzoek in naar de zaak. “Als eerste wordt de gebrekkige huisvesting aangepakt”, aldus de minister. Dat klinkt na de zoveelste ontsnapping nogal belachelijk. Zij heeft zich steeds verzet tegen het bouwen van nieuwe gevangenissen en van enige renovatie of uitbreiding was geen sprake.

Over de andere oplossing, vreemdelingen hun straf laten uitzitten in eigen land, is na enkele schuchtere stappen in die richting, helemaal niet meer aan bod gekomen. Integendeel haalt men criminelen met dubbele nationaliteit uit buitenlandse gevangenissen om ze hier onder te brengen.

18:37 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Aftreden? Vanmiddag, gehoord op het VRT-journaal van 13:00 uur:
"Over twee dagen onderbreekt de premier zijn vakantie in Toscane om zijn minister van justitie bij te staan."

Inplaats van Laurette "onder haar voeten" te geven gaat de premier haar bijstaan!

Gepost door: Metten | 22-08-06

Splitsen Het beste zou zijn dat Justitie al meteen gesplitst wordt.

Gepost door: Janice | 24-08-06

De commentaren zijn gesloten.