26-08-06

Nieuwe leefregels in China

De Chinese regering in Peking is ervan overtuigd dat de economische groei gepaard gaat met een daling van de linkse moraal. De president Hu Jintao heeft daarom “acht gulden regels” opgesteld voor de bevolking.

Ondertussen draait de communistische propagandamachine op volle toeren en kan men de “acht deugden – acht schandes” gedrukt op grote posters overal vinden in publieke ruimten, media en scholen.

De regels zijn retorische spreuken om de algemene boodschap over te brengen”, zegt Pei Minxin, directeur van het China-afdeling van het Carnegie Fonds voor Internationale Vrede, een non-profitorganisatie in Washington. De deskundige op het gebied van China’s binnenlandse politiek vertelt dat het niet de bedoeling is dat de bevolking ze van buiten leert, maar wel dat ze de strekking begrijpt. Van iedere honderd Chinezen kunnen waarschijnlijk nog geen vijf de regels daadwerkelijk opdreunen”,

De ’acht deugden, acht schandes’ die de Chinese president Hu Jintao in maart afgekondigde, worden er met affiches op straat en in scholen bij de Chinese bevolking ingepompt. Zelfs het landelijk toelatingsexamen van middelbare scholieren voor de universiteit in juni bevatte er dit jaar enkele vragen over.

Dit zijn ze alle acht op een rijtje:

* Beschouw het als een deugd van het vaderland te houden, beschouw het als een schande het schade te berokkenen.

* Beschouw het als een deugd het volk te dienen, beschouw het als een schande het een slechte dienst te bewijzen.

* Beschouw het als een deugd de wetenschap te steunen, beschouw het als een schande onwetend en bekrompen te zijn.

* Beschouw het als een deugd hard te werken, beschouw het als een schande lui te zijn.

* Beschouw het als een deugd sociaal te zijn en anderen te helpen, beschouw het als een schande er beter op te worden ten koste van anderen.

* Beschouw het als een deugd eerlijk en betrouwbaar te zijn, beschouw het als een schande om op winst belust te zijn.

* Beschouw het als een deugd gedisciplineerd te zijn en je aan de wet te houden, beschouw het als een schande chaotisch en wetteloos te leven.

* Beschouw het als een deugd eenvoudig te leven en moeilijkheden te ervaren, beschouw het als een schande in weelde te zwemmen.

16:25 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.