05-09-06

Mensenrechten

Iran trekt zich niets aan van Mensenrechten. Mensenrechtenactivisten worden er zonder pardon bedreigd, opgepakt, gevangen gehouden zonder proces en gemarteld. De situatie is sterk verslechterd sinds het aantreden vorig jaar van de islamofascist, president Ahmadinejad.

Zelfs de bekende mensenrechtenadvocate Shirin Ebadi, die in 2003 de Nobelprijswinnares voor de Vrede kreeg, moet haar advocatenkantoor op bevel van de Iraanse overheid sluiten. Als zij toch doorgaat, wordt zij vervolgd, verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Het is de laatste tien jaar niet zo erg geweest als nu’, zegt Hadi Ghaemi, Iran-specialist van Human Rights Watch (HRW). ‘In Iran heerst een klimaat van angst en intimidatie.’

Het laatste jaar zijn in Iran steeds meer kranten en boeken verboden. Websites en weblogs zijn gesloten. Dinsdag werden in Teheran invallen gedaan in grote appartementsblokken, om illegale satellietschotels op het dak op te sporen.

De Iraanse media kregen vorige week vrijdag een brief met nieuwe, strengere censuurregels, kort samen te vatten als: geen negatieve berichtgeving over de Iraanse regering. Wie tegen deze schendingen van de mensenrechten protesteert, is in Iran zijn leven niet zeker.

De verslechtering van de situatie hangt samen met de grote internationale aandacht voor het Iraanse kernprogramma, aldus mensenrechtenactivisten. Daardoor oefent het Westen minder of helemaal geen druk op Iran uit om de mensenrechten na te leven. Daarbij mogen we ook niet uit het oog verliezen dat Iran een groot exportland van olie is voor Europa en China, en dat het onvoorwaardelijk, ook financieel, gesteund wordt door China. Dat China al evenmin de Mensenrechten respecteert weet iedereen...behalve misschien het oude Europa?

Ondanks dat, zijn deze landen ook lid van de VN die het Manifest voor de rechten van de Mens hebben ondertekend.
Landen aangesloten bij de VN

11:59 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

mensenrechten 15-10-2006
hallo,ge moet het niet altijd ver gaan zoeken hoor.Hier in ons eigen land gebeurd dat ook ,dit ondanks verdragen allerlei .Ik ben nu meer dan 8 jaar slachtoffer van foltering ,chantage ,schriftvervalsing intimidatie ....
Het is onvoorstelbaar , iedereen is op de hoogte maar laten begaan nu meer dan 8jaar !!!! kunt ge u dat voorstellen? het gerecht ,de orde , ziekenfondsen teveel om op te noemen kijken bewust de anderekant op.Ik dank u voor uw aandacht en vertel het voort , help mij uit den doofpot ,vertel het voort bedankt!
eu Court Of Human Rights 25694-06

Gepost door: alain | 15-10-06

De commentaren zijn gesloten.