15-09-06

Moslims woedend na toespraak paus

Artikel Elsevier

Moslims uit de hele wereld zijn woedend over een toespraak van paus Benedictus XVI. Op bezoek in Regensburg in Duitsland citeerde de paus een veertiende-eeuwse christelijke keizer die vond dat Mohammed alleen 'slechte en onmenselijke dingen heeft gebracht'.

Preek van de paus over geloof en geweld veroorzaakt moslimwoede

De toespraak van paus Benedictus afgelopen dinsdag ging over de relatie tussen geweld en geloof, en over de historische en filosofische verschillen tussen christendom en islam. De paus hield de rede voor de universiteit van Regensburg tijdens een bezoek aan zijn geboorteland Duitsland.

De paus illustreerde zijn preek onder meer met een gesprek tussen een Perzische geleerde en de veertiende-eeuwse christelijke keizer Paleologos. De keizer zei daarin: 'Laat me zien wat het nieuwe is dat Mohammed heeft gebracht en je ziet alleen slechte en onmenselijke dingen, zoals zijn bevel om zijn geloof te verspreiden met het zwaard.'

Citaten
Benedictus XVI zei twee keer 'ik citeer' en voegde toe dat 'geweld onverenigbaar is met de aard van God en de aard van de ziel.'

Keizer Paleologos was keizer van het Oost-Romeinse Rijk met als hoofdzetel Constantinopel, het huidige Istanbul. In november staat een bezoek van de paus aan Istanbul gepland.

Boos en gekwetst

De prominente moslim-geleerde Joessoef Al-Kardawi verwierp de toespraak van de paus. 'Moslims hebben het recht boos en gekwetst te zijn na deze uitspraken van de hoogste christelijke leider. We vragen de paus zijn excuses te maken aan de moslimgemeenschap, zijn profeet en zijn geloof.'

Vanuit de hele moslimwereld stroomden boze reacties binnen. De Moslimbroederschap verklaarde dat 'de opmerkingen van de paus de woede van de hele islamitische wereld heeft opgeroepen'. In Turkije gaan stemmen op om het bezoek van de paus niet door te laten gaan.

Volgens het Vaticaan is het nooit de bedoeling van de paus geweest moslims te kwetsen.

13:35 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Paus Interassante kommentaar hier :

http://www.eureferendum.blogspot.com/

Gepost door: Ruzgar | 17-09-06

conflict Is het niet normaal dat Moslims verontwaardigt reageren als ze - weer eens - in het hokje van terrorist geduwd worden en dan nog wel door de Paus, een van de grootste geestelijke leiders op aarde. Vinden jullie, Vlaams Belang(ers/stemmers), het leuk dat jullie door velen als rascisten aanzien worden?
De Paus heeft nu min of meer zijn excuses aangeboden en die moeten de Moslims wél respecteren, ook de oproep van terroristische organisatie die vraagt om aanslagen te plegen op de Paus en het Vaticaan zijn er weer fel over.
Ik hoop dat deze rel nu stilletjes gedaan gaat zijn.

Gepost door: MediaFlandria | 17-09-06

paus waroom zegt men nooit iets over de joden of ander godsdiensten het elke keer over de moslims.

Gepost door: malika | 17-09-06

Paus @ Malika
Omdat niet iedere moslim terrorist is,maar de meeste terroristen moslim.
Lees volgende kommentaren ook eens:

De Standaard van vandaag 18.09

"We hoorden ze graag even luidop reageren bij terreurdaden in de naam van de islam! "

Staf Nimmegeers (Als 't goed is zeggen we't ook)


"De paus heeft overschot van gelijk daar op te alluderen en te waarschuwen voor het gebruik van geweld om godsdienstige redenen.
Hij hoeft zich daar geenszins voor te verontschuldigen. "

Philippe Van der Sande
Voorzitter Beweging voor Christelijke Solidariteit


"Maar hoe gewelddadiger het protest, hoe meer wordt aangetoond dat de paus een punt had.
Toch bekeken vanuit westers standpunt.
Is de paus een dwaas of een strateeg? Is het gewoon een pr-stunt om zich te profileren? Het maakt weinig uit. Er komen zeker spannende tijden.
De bom tussen de beschavingen stond al een tijdje op scherp, maar dat de man in het wit de lont zou aansteken is toch wel een verrassing. "

Jean-Marie Decuypere


en verder Mia Doornaert :
http://www.standaard.be/Meningen/Commentaar/

Gepost door: Ruzgar | 18-09-06

MediaFlandria Het probleem is dat de meeste mensen niet eens weten of willen beseffen dat de verovering van de islam (dat begon vanuit het Arabische schiereiland) op andere hoogwaardige religies bijzonder gruwelijk en wreed was. Meestal beseft men ook niet eens dat de kruisvaarten pas 400 jaar later zijn begonnen. Jammer genoeg waren die avonturiers al even barbaars.
De Byzantijnse keizer Manuel Paleologos II heeft dat inderdaad gezegd. Zijn moeder (een Servische) was dan ook gestorven door het zwaard van de Ottomaanse veroveraars en bezetters van Constantinopel. De uiteindelijke verovering van Constantinopel in 1453 maakte dan ook meteen een einde aan het Byzantijnse Rijk.
Blijkbaar hebben de Serven al meer dan één steentje bijgedragen aan het bestrijden van het barbarisme in Europa. Eerst de Ottomanen, dan het Derde Rijk en daarna het nazilamisme.

Gepost door: Janice | 18-09-06

De commentaren zijn gesloten.