11-10-06

Vlaams Belang

NRC Handelsblad

Nog één keer Vlaams Belang

Een dag na de Belgische gemeenteraadsverkiezingen, afgelopen zondag, verspreidde het Vlaams Belang een persbericht. Daarin zijn de belangrijkste uitkomsten, volgens de partij dan, nog even op een rij gezet. Het Vlaams Belang had 439 gemeenteraadszetels en heeft er nu 794. In de provincieraden, waarvoor ook verkiezingen werden gehouden, had de partij 54 zetels. Dat zijn er nu 87. Een gigantische winst, kortom.

Wie de Belgische kranten bekijkt, krijgt een ander beeld.
Ja, het Vlaams Belang groeide ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000.
Maar de partij verloor bijna vier procent in vergelijking met de verkiezingen voor het Vlaams parlement in 2004. ‘80.000 Vlamingen keren VB rug toe’, kopte De Morgen gisteren.

Is die euforie terecht?

Nee, denkt Kris Deschouwer, hoogleraar politicologie aan de Vrije Universiteit Brussel. „Gemeenteraadsverkiezingen moet je vergelijken met gemeenteraadsverkiezingen”, zegt hij. „Bovendien leest men de uitslagen alsof die zich beperken tot Antwerpen.”
In Antwerpen kreeg de lijst van Filip Dewinter 33,5 procent van de stemmen, 0,5 procent meer dan in 2000. Dat was een verrassing omdat peilingen een grotere winst hadden voorspeld, en vooral, omdat de lijst van de socialistische burgemeester Patrick Janssens méér stemmen kreeg: ruim 35 procent. Daardoor is de partij van Dewinter, die twaalf verkiezingen op rij won, niet langer de grootste in Antwerpen.

‘Janssens stopt Belang’ (Het Laatste Nieuws) en ‘Halte-là’ (Le Soir) was er op de voorpagina’s van de kranten te lezen. Het Vlaams Belang lijkt eindelijk niet meer te groeien. „Maar als dit het plafond is van het Vlaams Belang in Antwerpen, dan is het wel een heel erg hoog plafond”, zegt Deschouwer. ,,Bovendien is het niet zo makkelijk de partij overal te stoppen als blijkt dat je iemand nodig hebt als Patrick Janssens, die de volle aandacht heeft gekregen van de nationale media.” Patrick Janssens geniet nationale bekendheid omdat hij vroeger voorzitter was van de SP.A, de socialistische partij. Hij komt uit de reclamewereld en voerde een uitgekiende, op zijn persoon gerichte, campagne.
Tegenover het ‘verlies’ van het Vlaams Belang in Antwerpen en ook in Gent, staat een grote tot zeer grote winst in kleinere gemeenten. Neem bijvoorbeeld Vilvoorde, bij Brussel, zegt Kris Deschouwer. „Daar moet burgemeester Jean-Luc Dehaene, de oud-premier, een monstercoalitie vormen om het Vlaams Belang uit het college te weren.”

Filip Dewinter had op de verkiezingsavond al snel een verklaring voor de geringe winst van zijn partij in Antwerpen. Hij noemde het ,,een logisch gevolg van de toevloed van vreemdelingen”. Zit daar misschien iets in? „Om dat te kunnen zeggen moet je precies weten wie er heeft gestemd op welke partij”, zegt Deschouwer. Dat zijn dingen die nu nog onderzocht worden. Allochtonen kunnen ook best voor het Vlaams Belang hebben gekozen. Een Vlaams Belang-thema als veiligheid is voor hen ook belangrijk.” Het is te vroeg voor grote conclusies, waarschuwt Deschouwer. Of er een einde is gekomen aan de jarenlange opmars van het Vlaams Belang zal blijken bij de volgende verkiezingen. „Dat zou wel eens een pijnlijk ontwaken kunnen zijn.”Een vergelijking maken tussen de resultaten van de parlementsverkiezingen in 2004 en de gemeenteraadsverkiezingen van vorige zondag is hetzelfde als appelen met citroenen vergelijken. In een gemeente spelen andere factoren dan bij parlementsverkiezingen.
In een gemeente stemt men vaak voor personen die men kent en speelt een partij een minder grote rol. Bovendien zijn er gemeentelijke partijen die bij parlementsverkiezingen helemaal niet opkomen en voor die gelegenheid wél op traditionele partijen stemmen. We kennen ze allemaal Gemeentebelangen - Leefbaar ...naam gemeente - Stem op Jef of Louis... - De partij Anders en beter - kortom, u kent ze wel allemaal.
Heel wat van deze kleine partijen stemmen bij parlementsverkiezingen op traditionele partijen en hebben enkel zelf een gemeentelijke partij opgericht omdat ze bijvoorbeeld niet tevreden zijn, om welke reden dan ook, met de lokale afdeling van een bepaalde partij in hun eigen gemeente.

Volgend jaar zullen we weten wie dé grootste partij in Vlaanderen is.
Ik begrijp evenmin dat partijen die grotendeels werden opgeslokt door Sp.a, zoals de VLD, CD&V en vooral Groen, zo gelukkig waren met de uitslag. Kan iemand dat misschien even uitleggen?

13:36 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

VB wint/verliest Vreemd, gisteren las ik net dat ze in Nederland deden alsof het VB in Vlaanderen zwaar afgestraft was.
In jouw artikel gaat het om kranten en het artikel dat ik lmas ging over de Nederlandse tv.

http://dutchmedia.web-log.nl/dutchmedia/2006/10/commentaar_belg.html

Gepost door: MediaFlandria | 11-10-06

Media in Nederland Ik heb uiteraard ook andere berichten gelezen. Maar heel wat buitenlandse journalisten hebben gewoon overgenomen wat onze pers schreef.

Er zijn er maar een paar die weten waarover ze schrijven en de moeite deden om de cijfers te vergelijken.
Iets wat iedereen kan doen trouwens via vlaanderenkiest.be

Gepost door: Janice | 11-10-06

VB und kein Ende Het is niet moeilijk de grootste te worden als je naar de kiezer gaat met een meerderheids- coalitie als zogezegde partij. Zo bv in Mechelen en Hasselt en gecamoufleerd in Antwerpen.Toch wint het VB in Mechelen en Hasselt rond de 7 % !
Ook zo waar "goed bestuur" beloond werd : Leuven,Schoten,Kapellen,Sint niklaas,Oostende,Brugge,zelfs in Ieper en Roeselare,en ga zo maar door.
Dan beweren dat het VB op terugweg is en in vele steden niet meer de grootste is,lijkt mij teveel op wishful-thinking.

Gepost door: Ruzgar | 12-10-06

De commentaren zijn gesloten.