14-10-06

De ene rechtbank veroordeeld de andere.

k_raadvanstate_b_180x120

Het wordt steeds beter in dit land - 'Raad van State veroordeeld door hof van beroep'
De ene Rechtbank veroordeeld de andere, en dan wil men dat de bevolking nog vertrouwen heeft in justitie.

De Tijd en de Standaard schreven vandaag in de krant dat het Brusselse Hof van Beroep vorige week de Raad van State heeft veroordeeld voor 'onwettigheden' die gebeurd zijn tijdens de selecties van de staatsraden (rechters in de Raad van State, nvdr). Volgens het hof van beroep waren die selecties niet objectief genoeg, het nieuws kwam vorige vrijdag al op RTBF in het tv-journaal.

De klacht waarop het arrest is gebaseerd, werd ingediend door de advocaat en professor rechten François Jongen, die tussen 2000 en 2002 drie keer zijn kandidatuur had ingediend voor een post als staatsraad in de Raad van State.

In 2000 eindigde kandidaat Jongen op de tweede plaats, en werd alleen de als eerste eindigende kandidaat benoemd. Het jaar nadien hadden dezelfde personen hun kandidatuur gesteld, op één na. Zij moesten echter geen selectieproeven meer afleggen. In plaats daarvan werd een kandidate gekozen die het jaar ervoor niet weerhouden was.

Omdat Jongen vond dat de benoemingen volledig gepolitiseerd zijn, trok hij naar de rechtbank van eerste aanleg. Op 5 oktober kreeg hij gelijk van het Brusselse Hof van Beroep.

In tegenstelling tot het Arbitragehof zijn de Raad van State en het Hof van Cassatie voor hun materiële omkadering aangewezen op de minister van Binnenlandse Zaken respectievelijk de minister van Justitie. Ik vind het zeker niet wenselijk dat dergelijke hoge rechtscolleges van ressorteren onder een PS-minister (Laurette Onckelinkx) die haar eigen beleidslijnen (ook qua benoemingen) uitstippelt zonder Vlaanderen daarin te kennen. Het wordt hoog tijd dat justitie gesplitst wordt. Nee, hoog tijd voor een volledig autonoom Vlaanderen.

Weet er iemand of de beloofde promotie van rechter Smetreyns naar één van die hogere rechtscolleges al een feit is? U weet wel, het Gents en Franstalig partijslaafje die men bereidwillig vond om het Vlaams Blok te veroordelen. Het is natuurlijk best mogelijk dat de promotie voor een paar jaar in de ijskast werd gestopt na het uitlekken in de pers.

23:36 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Justitie Stakende chauffeurs van de lijn beklagen zich er
over dat de passagiers de andere kant op kijken als
de chauffeur wordt lastiggevallen of belaagd.
Wiebelhoofd Van Brempt (goed gevonden van
SOSWATCH) vind dat er meer sociale controle moet
zijn van de passagiers.
Wat wiebelhoofdje zich niet afvraagt is waarom de
passagiers de andere kant opkijken. Het antwoord is
nogal eenvoudig: de Belgische wetten zijn niet
ondubbelzinnig en op justitie kan je geen staat
maken. Voor je het weet sta je zelf voor de rechter als er per ongeluk iets misloopt, en wordt de dader
slachtoffer.

Gepost door: Metten | 15-10-06

15-10-2006 23:00
al meer dan 8 jaar ben ik slachtoffer van foltering , chantage , intimidatie & schriftvervalsing .Het rare is iedereen is op de hoogte ,de orde ,het gerecht , ziekenfonds , ministers maar doen niks!!Ze Laten gewoon begaan, ik loop al meer dan 8 jaar met een vervalst medisch dossier rond niet te geloven he!!help nen goede reporter gezocht , niemand wil eraan beginnen of mogen ze niet van....sensuur je weet wel he!vertel het verder ,vertel het verder en haal mij uit den doofpot dank u.

Gepost door: alain | 15-10-06

@Alain Alain, stuur je verhaal door op mijn e-mail en ik
schrijf erover op dit blog. Het wordt gelezen en dat
is het belangrijkste.

Gepost door: Janice | 16-10-06


Jaja, de heer Smetryns is al gepromoveerd: sedert 03 december 2006 in het hof van cassatie - lees maar het Staatsblad van 13 december 2006.

Gepost door: Parti | 13-02-07

Promotie Dat was inderdaad wat we hadden gehoord.
En ja, belofte maakt schuld.

Bedankt voor de informatie.

Gepost door: Janice | 13-02-07

De commentaren zijn gesloten.