28-11-06

Nederlandse staatsgeheimen liggen op straat

De Nederlandse krant ‘De Telegraaf’ is woedend en eist de vrijlating van twee van haar verslaggevers.
De reporters Joost de Haas en Bart Mos werden opgepakt en achter de tralies gegooid om hen te dwingen te zeggen hoe zij zijn gekomen aan de staatsgeheimen (AIVD-dossiers) over crimineel Mink Kok.

Aanleiding voor de onderzoeken naar de topcrimineel, die eind jaren negentig plaatshadden, was het vermoeden van omvangrijke corruptie binnen het Amsterdamse politiekorps en het Openbaar Ministerie. Mink K. zou volgens de documenten jaarlijks twee miljoen euro reserveren voor het omkopen van ambtenaren. Voor de AIVD was dat reden hem als 'staatsgevaarlijk' te bestempelen.
Het is de tweede keer in korte tijd dat staatsinformatie op straat blijkt te liggen en gisteren werd bekend dat het ministerie van Defensie een memorystick met gevoelige informatie mist.

De AIVD had afgelopen jaar ook al te maken met een geruchtmakende lek-affaire. Een AIVD-tolk bleek geheime informatie te hebben doorgespeeld aan verdachten van terreurnetwerk de Hofstadgroep.

De Telegraaf en noemt de gijzeling 'een verbijsterende nieuwe aanval op de persvrijheid' en vindt het onaanvaardbaar. Eerder werden de twee journalisten maandenlang afgeluisterd door justitie.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren maken ernstig bezwaar tegen de gijzeling van de twee journalisten. Zij hebben samen met De Telegraaf eveneens protest aangetekend bij de Raadskamer.

Is er in Europa nog één democratisch land? Wanneer journalisten geen gatlikkers van de bestaande oligarchie zijn zoals ook in ons land, worden ze opgepakt en opgesloten zoals in Cuba.
'Als een journalist afspraken rond de geheimhouding van zijn bronnen niet meer zou kunnen naleven, dan zouden daarmee zijn informatiebronnen op den duur uitdrogen. Daarmee is de persvrijheid rechtstreeks in het geding,' vinden het genootschap en de NVJ. En daar hebben ze volkomen gelijk in.

Uiteraard staan journalisten niet boven de wet. Maar in een democratie moeten ze wel hun werk kunnen doen. Ik wou dat we ook nog journalisten zoals De Telegraaf heeft, in ons land hadden. Hier ervaar je enkel nog de waarheid via politieke blogs of internetkranten.


21:16 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.