01-12-06

Di Rupo: justitie beetje splitsen mag, maar afblijven van sociale zekerheid.

Bron: Jan Van de Casteele 25-11-2006 – VVB

kn44db

De Morgen publiceerde op 25 november “nieuws” over het communautaire standpunt van de PS, gebaseerd op anonieme bronnen. Samengevat: justitie een beetje splitsen, ok. Regionaliseren van de arbeidsmarkt? Gaat te ver. Raken aan sociale zekerheid (en transfers)? Geen sprake van.

Het PS-hoofdkwartier op de Keizerslaan zal in elk geval alles doen om een voor Wallonië verarmend institutioneel avontuur te vermijden met Yves Leterme (CD&V), ‘de Ieperling die (tot nu toe) overal dat N-VA-karretje achter zich aansleept’. Leterme heeft eerder al de Franstaligen, en dus Di Rupo, uitgenodigd om een communautaire ronde voor te bereiden. Maar bij de PS ontbreekt daarvoor alle animo. Zelfs de financiële nood in de Franstalige onderwijswereld kan volgens De Morgen dit keer de PS niet verleiden tot een “opening” richting Vlaanderen (lees: centen in ruil voor bevoegdheden)

'Tout, sauf la sécu'

Praten met de Vlamingen kan niet als het gaat over ‘de federale stam van de sociale zekerheid’. Zelfs de regionalisering van de arbeidsmarkt die sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte nastreeft, gaat Elio Di Rupo te ver. En met de wensdromen van Frank Vandenbroucke moet je PS'ers al helemaal niet lastig vallen.

Maar voor de PS rust er zelfs geen taboe (meer) op de regionalisering van justitie (iets meer politionele en juridische middelen om in Vlaanderen de “heilige” oorlog tegen de onveiligheid naar eigen goeddunken te voeren. Jeugdgevangenissen? Pak ze. Nog meer onbemande camera's? Doe maar)

Di Rupo zou nog geloven in paars, vooral nog in Verhofstadt. Maar zelfs met paars of paars-groen komt er een staatshervorming.


15:48 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.