20-01-07

Scottish National Party wil onafhankelijkheid

Gisteren was het driehonderd jaar geleden dat het Schotse parlement zichzelf ophief en Engeland en Schotland fuseerden tot Groot-Brittannië. Maar in Londen noch Edinburgh werd er gefeest.

In mei zijn er regionale verkiezingen in Schotland. En nu al lijkt het zeker dat de Scottish National Party (SNP), die naar volledige onafhankelijkheid van Schotland streeft, de grote winnaar gaat worden.

Niet alleen vurige nationalisten zullen voor die partij kiezen, maar ook stemmers die hun buik vol hebben van Labour (socialisten). Als de SNP de grootste partij wordt heeft het beloofd als regeringspartij een referendum over volledige onafhankelijkheid te houden.

Toevallig valt dit samen met de benoeming van een Schot tot premier van de unie. Gordon Brown is er dus niet zo gelukkig mee. Afgelopen weekeinde waarschuwde hij zelfs voor ‘Balkanisering’ van Groot-Brittannië en riep de Engelsen en Schotten op zich vooral ook Brit te voelen. Niet vreemd voor ons, in ons land heb je net zo goed Vlamingen die de Vlamingen aansporen zich ‘Belg’ te voelen.

Een opsplitsing van het Verenigd Koninkrijk is ook in Blair’s ogen catastrofaal en reactionair. ‘De unie is cruciaal voor de nationale veiligheid en de economie’, zei Blair. De Tories hebben de bangmakerij van Blair en Brown bekritiseerd en vrezen dat het averechts werkt.

Er werd daarom niet gebroederlijk feest gevierd. Daarentegen vonden er overal hoogoplopende debatten plaats – de BBC had er zelfs een speciale Newsnight aan besteed met een Engelse en Schotse presentator – over de toekomst van de unie. Uit opiniepeilingen bleek dat ook veel Engelsen liever van de Schotten afwillen.

00:14 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

En er zijn nog partijen die de onafhankelijkheid van Schotland willen: de Scottish socialist party, de Scottish green party en nog enkele die nog niet verkozen zijn. Het ziet er voor onzen Tony niet goed uit.

(Kijk gerust op de Engelstalige wikipedia Janice, je vindt over die partijen genoeg informatie daar)

Gepost door: Philip Mertens | 21-01-07

De commentaren zijn gesloten.