06-02-07

Barroso zet Nederland onder druk om EU-Grondwet

José Manuel Barroso heeft de Nederlandse regering onder stevige druk gezet ‘bij te dragen’ aan een oplossing voor de impasse rond de Europese Grondwet. Die zoals we weten, via referendum in Nederland en Frankrijk werd weggestemd.

‘Als je een verdrag getekend hebt moet je dat ook ratificeren’, zei Barroso in een gesprek met een aantal Nederlandse journalisten. ‘En als dat niet kan, moet je in ieder geval bijdragen aan een oplossing.’

Die oplossing hebben de Nederlanders nu gevonden. Er komt geen referendum. Het wordt aan de Raad van State overgelaten of er een volksraadpleging over een andere verdragstekst noodzakelijk is.
Het is toch simpel? Als de bevolking het niet eens is met eenmalige belangrijke beslissingen, snoer hen dan de mond zoals ze in België doen. De EU-Grondwet wordt dus niet gewijzigd.

De Commissie-voorzitter wilde zich niet uitspreken over de vraag of de Grondwet moet worden afgeslankt tot een ‘miniverdrag’, zoals de Franse presidentskandidaat Sarkozy heeft voorgesteld. ‘Dat is een zaak voor de lidstaten. Zij hebben het verdrag getekend, dus nu moeten zij met een oplossing komen.’

De bevolking in meerdere EU-landen hebben al meer dan eens hun bezwaren geuit, maar desondanks hebben diegenen die de touwtjes in handen hebben de grondwet getekend. Meer nog, zij hebben getekend zonder het te hebben gelezen.

16:00 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Nogal wiedes dat er geen referendum in België zal plaats vinden.
Die Europese grondwet (ik heb ze gelezen) zou door minimaal 70% in Vlaanderen afgeschoten worden.
In Brussel denken ze wel voor ons (dat menen ze toch), wat een zielig zootje doet hier aan beleid.
Het toekomstbeeld van de Vlaming is: moeras, draaikolken, afgronden én armoede.
Niet rooskleurig zou ik zeggen.

Gepost door: Jean | 06-02-07

De commentaren zijn gesloten.