11-02-07

België staat op de zesde plaats waar criminaliteit het hoogst is.

België hoort tot de top (6de plaats) van Europese landen waar burgers grote kans hebben slachtoffer te worden van geweldscriminaliteit. Nederland staat op de 5de plaats.

De kans om slachtoffer te worden van geweldsmisdrijven is het grootst in achtereenvolgens Ierland, Groot-Brittannië, Estland, Nederland, Denemarken en België.
Dat blijkt uit vergelijkend onderzoek naar slachtoffers van delicten als inbraak, diefstal, overvallen en fysieke bedreigingen in de vijftien oude EU-lidstaten en de nieuwe lidstaten Polen, Hongarije en Estland.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van enquêtes onder de bevolking van de betrokken lidstaten door een consortium van onderzoeksbureaus, waaronder het Duitse Max Planck Instituut.

Het is een initiatief van oud-directeur Jan van Dijk van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum WODC van het ministerie van Justitie. Van Dijk is nu hoogleraar victimologie aan de Universiteit van Tilburg. Hij is sinds begin jaren negentig betrokken bij dergelijk onderzoek.

Het onderzoek, ‘The burden of crime in the EU’ werd vorige week in Brussel voorgesteld. Landen als Spanje, Hongarije, Portugal, en Frankrijk zijn wat crimineel geweld betreft de veiligste landen. Nieuwkomer Polen neemt met Zweden en Duitsland een middenpositie in.

In België bevindt het niveau van criminaliteit zich nog steeds boven dat van 1988. In tegenstelling tot de dalende trend van criminaliteit in heel Europa, heeft zich dat in België nog niet waarneembaar voorgedaan.

22:31 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Onveiligheidsgevoel Nu mogen de sossen en de open-deur VLDers mij toch eens komen uitleggen hoe je door een onveiligheidsgevoel als zesde in de top tien terechtkomt van de landen waar je het meeste kans loopt om met criminaliteit geconfronteerd te worden!

Gepost door: Metten | 12-02-07

De commentaren zijn gesloten.