23-02-07

Egypte straft blogger met vier jaar cel

Egypte straft blogger voor kritisch dagboek

ALEXANDRIË - De Egyptenaar Abdel Karim Suleiman is gisteren door een rechtbank in Alexandrië tijdens een zitting die vijf minuten duurde, tot vier jaar cel veroordeeld voor het op internet beledigen van de islam en president Hosni Mubarak.

Suleiman is een Egyptenaar, die voor zijn mening die hij uitte via zijn weblog is veroordeeld. Op zijn weblog noemde de 22-jarige Suleiman de president een dictator.
Verder had hij kritiek op de Al-Azhar-universiteit in Cairo, een van de belangrijkste instellingen van de soennitische islam. Suleiman schreef ook dat de 5 tot 10% christelijke (koptische) gemeenschap in Egypte systematisch onderdrukt wordt.
De veroordeelde heeft niet ontkend dat hij artikelen over de islam en Mubarak heeft geschreven. De voormalige rechtenstudent liet weten dat hij enkel met zijn weblog zijn eigen standpunten kenbaar wilde maken.

Mensenrechtenorganisaties en bloggers van de oppositie zijn bezorgd dat het vonnis een precedent vormt om de vrijheid op internet in Egypte te beperken. Een mensenrechtengroep omschreef de uitspraak als ,,zeer hard'' die een ,,krachtige boodschap'' stuurt aan de duizenden bloggers in het Arabische land.
Het internet is een belangrijk forum geworden voor critici van de Egyptische regering om hun mening te uiten in een tijd waarin de repressie toeneemt. In het land zijn de grootste kranten en belangrijkste televisiezenders in handen van de staat die al decennia wordt geregeerd door één partij.
Suleiman, oud-student van Al-Azhar, noemde o.a. de instelling een ,,universiteit van terrorisme''.

Weinig verschil dus met ons land. De kranten worden hier eveneens geregeerd door de overheid en wie de waarheid schrijft wordt achterna gezeten door het CGKR of ander links tuig. Daar kunnen enkele journalisten, zoals Roger Van Houtte, Luc Van Balberghe of Derk jan Eppink over meepraten.

14:41 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Terecht ! Al dat subvervsief gezeik moet maar eens ophouden ! Waar denk je dat we heen gaan als iedereen zijn mening zal geven ? Alle bloggers in de jail. Dank voor de aandachtige lectuur.

Gepost door: Ray de Bouvre | 23-02-07

Daar krijgen ze tenminste een proces van 5 minuten. In democratische kringen worden mensen voor onbeperkte termijn, zonder enig proces, jarenlang vastgehouden.

Gepost door: Arne Verbeke | 06-03-07

Wanneer uw partij morgen aan de macht is, hoe zullen de reacties dan zijn, als ik, in uw ogen, linkse kritiek uit? Krijg ik dan ook een proces, of krijg ik dan gewoon de kogel?

Gepost door: obelix | 09-03-07

Trouwens, meneer Ray de Bouvere, U zegt dat u mijn ideeën kan missen als kiespijn, geldt dat dan ook voor mijn centen?
Of is het hier ook weer zwijgen, slikken en betalen?

Gepost door: obelix | 09-03-07

Satire Obelix, de humor ontgaat je kennelijk in Ray's reactie.
Wat je andere vraag betreft... ken jij één partij die meer streeft naar vrijheid van het woord als het Vlaams Belang? Dat houdt uiteraard ook kritiek in. Kritiek mag en moet en wanneer het terecht is, moeten diegenen die bekritiseerd worden proberen er iets aan te doen, zonder diegene die de kritiek uit te bannen, te demoniseren of te criminaliseren. En elimineren is helemaal uit den boze..

Gepost door: Janice | 09-03-07

Satire, humor? Juist ja, het gaat immers tegen de islam... Of ik voorstander ben van de islam? Het antwoord is neen, maar dat geldt dan weer voor alle religies. Verder moet ieder dat voor zichzelf uitmaken, voorzover dat binnenskamers gebeurt.
Wat betreft uw uitspraak over kritiek: Waarom haalt u dingen van uw blog? Mogen sommige reacties niet gelezen worden? Reacties die u waarschijnlijk niet zinnen. Zoals bvb bepaalde reacties op Patrick Janssens en dexia. U beschulidigt anderen van dingen waar u zelf vrolijk aan deelneemt, als het in uw kraam te pas komt.
Nog over kritiek, waarom verdwijnen er bepaalde boeken als rechts aan de macht komt? Kennis is macht?

Gepost door: obelix | 09-03-07

De commentaren zijn gesloten.