28-02-07

'Stemmenkampioen' wordt afgeschaft

'De Stemmenkampioen' van Het Laatste Nieuws, de meest omstreden opiniepeiling in Vlaanderen, wordt opgedoekt. Zo vernam de redactie van Knack uit goeie bron.

Op het internet gonsde het de voorbije weken van de geruchten. Wat was er aan de hand bij de Stemmenkampioen?

Pro memorie: de Stemmenkampioen, een project van drie professoren van de VUB, is een panel van 14.000 deelnemers dat wekelijks werd bevraagd over een kwestie die op dat moment in de aandacht staat. Maandelijks werd er ook gepeild naar stemintenties.

In het begin werd de Stemmenkampioen vooral gebruikt om veranderingen qua partijvoorkeur én de achterliggende motivaties daarvoor in kaart te brengen. Sinds de vrij accurate peiling aan de vooravond van de regionale verkiezingen van 2004 (een toevalstreffer, zeggen de critici) worden de antwoorden van het panel echter maandelijks tot een klassieke opiniepeiling verwerkt, waardoor de Stemmenkampioen op methodologisch vlak zwaar onder vuur is komen te liggen.
Kenmerkend voor de Stemmenkampioen waren - tot voor kort in elk geval - de ronduit belabberde scores van de VLD, zeker vergeleken met de opvallend gunstige ramingen voor het Vlaams Belang. Het was dan ook geen geheim dat de top van de VLD niet bepaald geporteerd was voor de makers van de Stemmenkampioen.


Lees hier verder: Knack

17:34 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Ik zal er geen geheim van maken: de Stemmenkampioen is volgens mij één van de waardeloosste peilingen in heel België (of Vlaanderen, zo u wil). Het internet kan misbruik vergemakkelijken, tests daarop moeten al gerelativeerd worden. Iedereen kan erop stemmen, tot meerdere malen toe.

Daarnaast is Het Laatste Nieuws een populaire krant, zeg maar voor 'het volk'. Daarin lezen betekent veelal een oppervlakkige politieke kennis, met veel aandacht voor schandalen, relletjes... Weinig gefundeerde politiek dus.

Om af te sluiten: Het Laatste Nieuws is een krant met een RECHTS verleden, zelfs extreem-rechts.

Waarom in hemelsnaam zouden we die onderzoeken dan serieus moeten nemen? Iedereen kan zich er op aanmelden, zelfs buitenlanders (!). Daarbij zijn de lezers van de organiserende krant politiek meestal onbekwaam, plus dan nog met een rechts verleden...

Voor mijn part schaffen ze die enquête liever vandaag dan morgen af.

Gepost door: Pjotr | 29-03-07

Ach ja... En wanneer iemand 'rechts' is, is hij bij voorbaat slecht, onbetrouwbaar, incompetent, racistisch, intolerant, nazistisch en fascistisch, nietwaar?

Het Laatste Nieuws is volgens mij nog de best betrouwbare krant die er momenteel bestaat.

De krant met een extreem rechts verleden is toevallig wel een socialistische krant.

'Kop' Van den Eynde pleitte op 24 augustus 1940 zelfs voor één groot dagblad voor de Nationaal-socialisten.

Lees het maar verder onder http://janice-laureyssens-visie.skynetblogs.be/post/3565992/socialisten-deel-1

Maar spaar mij de onzin over de goede linksen en de slechte rechtsen.

Gepost door: Janice | 29-03-07

De commentaren zijn gesloten.