03-03-07

Canvas - Terzake op zaterdag -Vrouwelijke genitale verminking

Enkele jaren geleden had ik een discussie met links op het forum van PI. Mensen die geen graten zagen in het verminken van vrouwen wanneer het tot hun cultuur behoorde. Met andere woorden, vrouwenbesnijdenis moest volgens hen kunnen, want het hoorde tot de islamcultuur en daar hadden wij ons niet mee te bemoeien.
De discussie begon nadat ik er had over geschreven en nadat men de vrouwenbesnijdenis in Nederland had verboden en er in ons land twijfelachtige gesprekken aan de gang waren over dat onderwerp.
Een onderwerp waar trouwens nog steeds een taboe op ligt omdat men denkt dat het een islamitisch vooschrift is, dat net als de hoofddoeken verplicht is. Wat dus absoluut onjuist is.
Vrouwenbesnijdenis zou wel toegestaan worden wanneer de ingreep door een arts en onder hygiënische omstandigheden in een kliniek zou gebeuren, zei men toen.

Tot op heden weet ik in feite nog steeds niet of vrouwenbesnijdenis in ons land nu echt verboden is of niet. En indien het verboden is, of de wetsartikelen deze mishandeling, en aantasting van de integriteit van het menselijk lichaam ernstig worden aangepakt en bestraft.

Wanneer mannen worden besneden kan dit om verschillende redenen gebeuren. Vooral hygiëne speelt hierbij een rol. Maar deze ingreep heeft geen gevolgen voor de gezondheid van de jongen en latere man. Hij houdt hier geen psychologische noch andere gezondheidsproblemen aan over zoals bij vrouwen wel het geval is.

Er zijn verschillende manieren van vrouwenbesnijdenis:

1- wegsnijden van de voorhuid (al dan niet met geheel of gedeeltelijk verwijderen) van de clitoris.
2: wegsnijden van de clitoris met gedeeltelijk of volledig verwijderen van de labia minora (kleine schaamlippen)
3: gedeeltelijk of volledig wegsnijden van de externe genitaliën en het samen naaien/versmallen van de vaginale opening ('infibulatie', ook soms 'faraonische besnijdenis' genoemd).
4: andere handelingen, zoals het aanprikken, doorprikken of doorsnijden, uitrekken of verbranden van de clitoris, het afschrapen van het weefsel rond de vaginale opening, het insnijden van de vagina, het inbrengen van bijtende stoffen of kruiden in de vagina om bloeding te veroorzaken en de vaginale opening te verstrakken.

Onmiddellijk na de uitvoering kunnen onder meer infecties, bloedingen en verzweringen optreden van de mishandelde delen met dikwijls de dood tot gevolg. En de ingreep gebeurt op steeds jongeren leeftijd, zelfs al vanaf zes maanden. Sommige kinderen verliezen zoveel bloed dat ze na de behandeling doodbloeden. Op lange termijn treedt onder meer doorlopende incontinentie op, daar heeft Goedele Liekens het ook al eerder over gehad, maar het taboe over dat onderwerp woog zwaarder dan haar bezwaren. De vrouwen hebben te kampen met cysten, littekenweefsel, abcessen. Bij de eerste maandstonden moet er een gaatje geprikt worden om het bloed te laten weglopen. Het meisje staat er alleen voor, ze krijgt van niemand hulp, begrip of bijstand.

Wanneer de man niet kan penetreren tijdens de eerste huwelijksnacht wordt de vrouw dikwijls met een mes ‘opengesneden’. Het hoeft niet gezegd te worden dat sommige vrouwen die huwelijksnacht niet overleven.
Ook de bevalling is een zeer pijnlijke en traumatische belevenis.

De besnijdenis is dus psychologisch voor de vrouw zeer traumatiserend en geeft aanleiding tot onder meer angstaanvallen en depressies.

Mijn verbazing was dus groot dat er vandaag op Canvas in ‘Terzake op zaterdag’ een hele uitzending aan gewijd werd. Blijkbaar is men eindelijk tot het inzicht gekomen dat dit gruweljke gebruik niets met de islam te maken heeft en dat men er dus mag over praten.
Pittig detail is evenwel dat het Vlaams Blok door dit aan te klagen, werd veroordeeld voor 'racisme'.

Vrouwenbesnijdenis bestond reeds lang voor de komst van profeet Mohamed. Er bestaat dus ook geen enkel bewijs waaruit blijkt dat de echtgenotes of dochters van profeet Mohamed besneden waren.
Het gebruik is echter vooral op het Arabische schiereiland en in de Afrikaanse moslimlanden terug te vinden.

Besnijdenis

Als 'voorbeeld' kan dat wel tellen.
En daar kon zelfs de allerhoogste Mufti in Caïro niet naast kijken.

Op ‘Terzake op zaterdag’ liet men vandaag een Duits koppel zien, die zich al jaren belangloos inzetten om vrouwenbesnijdenis te laten verbieden. Een bijzonder interessante uitzending en gelukkig met goede resultaten, want de islam heeft nu een Fatwa uitgesproken tegen diegenen die hun vrouwen nog mutileren door vrouwenbesnijdenis.

Ik hoop dat het lukt.

Kijken dus.

Canvas.be

Johan bezorgde ons deze interessante link: Amnesty International

22:35 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

IK begrijp niet goed waarom die besnijdenis bij vrouwen,welk nut heeft die ingreep...bij mannen is dat duidelijk maar ...vrouwen ?...heb, ooit iets gehoord of gelezen,het enige doel zou zijn dat vrouwen niet kunnen of mogen genieten van sexuele activiteit...als dat de enige reden zou zijn kan ik er met mijn verstand niet bij dat men in de hogere regionen van de politiek zoiets tot discussie zou plaatsen...het is allemaal heel beangstigend die betutteling van de Islaaaam...en onze correcte politiek zal er nooit in slagen op een lijn te komen met Islamieten...het zijn geen mensen zoals wij !!!!!ze hebben de Congo indertijd ook aanzien als "een"volk...een grote fout na de onafhankelijkheid "zat het er bovenarms op" en dat is nog steeds aan de gang....dus Islam en Katholieke beschaving onmogelijk te verzoenen..vandaag of morgen barst de bom..wat gebeurde er niet in ex Yougoslavie ??
We zullen in de toekomst een keuze moeten maken ofwel zoals ons Tommeke ..de Islaaaaam.. met al zijn achterlijke smeerlapperij.....ofwel kiezen we voor het Westen met zijn al even grote politieke onrechtvaardigheid...een grijze zone zal er niet meer bestaan

Gepost door: Rene | 04-03-07

'Tot op heden weet ik in feite nog steeds niet of vrouwenbesnijdenis in ons land nu echt verboden is of niet.'
Op 28 november 2000 werd de wet afgekondigd waarin de “genitale verminking” bij minderjarige meisjes en volwassen vrouwen, expliciet strafbaar wordt gesteld. De wet is in werking getreden op 1 april 2001. Hopelijk is het geen grap!Gepost door: Tom | 04-03-07

Het is inderdaad strafbaar , maar de vraag is hoe pak je het aan ?

het gebeurt in gesloten kring en ik kan mij inbeelden dat het zo'n trauma teweegbrengt ze daar niet durven over praten .

wat er nodig is is een mentaliteitsverandering , een verlichting als het ware van de islam zelf .

er zijn af en toe moedige vrouwen zoals Ayaan Hirsi Ali , en dat is hoopvol , maar ik vrees dat ze te weinig gehoor krijgen .

interessante info : http://www.aivl.be/doc.cfm?target=Vrouwelijke_Genitale_Verminking_april03.pdf


Gepost door: Johan | 04-03-07

Onbegrijpelijk dat men nog zou willen debatteren over pro of contra besnijdenis, zowel voor jongens als voor meisjes, men blijft met zijn poten af van kinderen.
Daar valt niet over te debatteren, het is een barbaarse misdaad onschuldige kinderen te verminken, punt uit.
Wie overgaat tot dergelijke verwerpelijke brutale misdaad hoort gestraft te worden én na het uitzitten van die straf binnen de 24 uren ons land uitgesmeten te worden.
Walging is het enige wat daar tegenover kan en mag staan.
Het zoveelste bewijs dat die barbaarse idioterie hier in onze westerse cultuur en zeden NIET thuis hoort.

Gepost door: Jean | 05-03-07

Amnesty International Bedankt Johan, ik heb de link naar het artikel van Amnesty International onder de tekst gezet. Dan kan iedereen er gewoon op klikken om het te lezen.

Gepost door: Janice | 05-03-07

Besnijdenis en integratie Besnijdenis en integratie

Dat de discussie rond de integratie van moslims in de westerse samenleving moeilijk is, en
allicht nog moeilijker wordt, blijkt uit de televisiecultuur. Steeds meer ‘heimweeschotels’ zijn
nu ‘indoctrinatieschotels’ geworden. “Erger nog, onderzoek heeft uitgewezen dat de
Arabische zenders voor veel schotelkijkers de enige informatiebron zijn geworden. Zij hebben
hun kabelabonnement op westerse zenders allang de deur uitgedaan.”
Wie als moslim de islamitische leer in de praktijk wil brengen en zich wil integreren in een westerse samenleving krijgt het dan ook bijzonder moeilijk. Velen onder hen beschouwen waarden als de individuele vrijheid en de gelijkheid van man en vrouw niet als universele, maar als westerse waarden die hen worden opgedrongen.
“Uithuwelijken is het ter beschikking stellen van een meisje of jonge vrouw aan een vreemde man die haar seksueel mag gebruiken. Hoe jonger de bruid, hoe groter de kans op een maagd. In wezen gaat het hierbij om een gearrangeerde verkrachting met goedkeuring van de hele familie”
Andere gruwelijke praktijken zijn deze die je opsomt, teneinde seksueel genot te onderdrukken en ervoor te zorgen dat meisjes maagd blijven tot het huwelijk.
Problematisch is met deze dan ook de relatie tussen moslims en de staat.
Normaal zouden de linkse wereldverbeteraars moeten opkomen voor de zwakkeren in de samenleving,maar dat zijn nu juist de moslimvrouwen en hun kinderen.
Een gelovige is in de eerste plaats een moslim en pas daarna een lid van een etnische gemeenschap of een burger. Het gevolg is dat voor heel wat moslims de Koran belangrijker is dan de Grondwet.
DAT MOET TOCH GEWETEN ZIJN DOOR DE MACHTHEBBERS!
Laten we stoppen met moeite en geld te stoppen in deze derde colonne.
Het is aanpassen of opkrassen!
Doe zo verder Janice,
Groetjes
stradi

Gepost door: stradi | 06-03-07

Gouden Uil Zeer ontgoocheld over de uitreiking ondanks het stijlvolle werk van de presentatrices maar waarom Lotti met zijn schamele liedjes met schamele begeleiding (1 zij het goede gitarist) en het ergst van al dat ergerniswekkende duo dat zogenaamd komisch moest zijn: Canvas onwaardig.

Gepost door: Rita Eelen | 30-03-08

Inderdaad. Zeer jammer.

Gepost door: Janice | 30-03-08

gerechtsgebouw veurne Welke geaarde mens kan je au serieux nemen als je gelooft dat met een gestort kapitaal in een BV of NV, wat dus geen beschikbaar vermogen is, je een lening zou krijgen van 500.000 Euro laat staan bijna honderd keer zoveel. Geen businessplan , geen dekking , kan het nog ongelooflijker!
De kredietkrisis in Amerika is op basis van een veel gezonder beleid al ten onder gegaan.

Gepost door: spincemaille | 22-04-09

De commentaren zijn gesloten.