28-03-07

Conservatief links.

Intolerantie ten opzichte van andersdenkenden, met name op het gebied van de multiculturele samenleving, kan gerust als de achilleshiel van extreem-links worden beschouwd.

De manier waarop neo-links omspringt met opvattingen die niet in hun straatje past, is fnuikend voor een stroming die pretendeert progressief en vrijzinnig te zijn. Dat was al zo in de jaren '80, en het houdt maar niet op.

Het gevolg hiervan laat zich raden, mensen die vrijheid verkiezen boven enggeestig denken komen als vanzelf terecht in kringen waar dames en heren met rechtlijnige opvattingen de toon zetten.

Minder gewelddadig, maar wel degelijk intimiderend, zijn de acties gericht tegen politici, kritische journalisten en enkele academici waarbij expliciet op de man of vrouw wordt gespeeld.

Tegenwoordig worden dergelijke acties die uitgaan van links-activistische kringen door publiek, politiek en media in Nederland vereenzelvigd met de achtergrond van de moordenaar van Fortuyn, Van Gogh en de vele anonieme doodsbedreigingen aan het adres van politici, en om die reden afgekeurd. Maar hier nog steeds niet. Hier worden dergelijke acties en aanvallen aangemoedigd en gesteund.

Het is waar dat leeghoofden zich daar niets van aantrekken, ze vinden zichzelf bijzonder interessant wanneer ze weer eens iemand door het slijk hebben gehaald. Maar wat te doen als er weer een of andere gek opstaat die het in z'n hoofd haalt de trekker over te halen, vraagt een normale mens zich af? Geen nood, daar heeft links in het verleden al meermaals op gereageerd. Toen Pim Fortuyn werd doodgeschoten mocht men zelfs op de staatstelevisie vreugdekreten slaken: “One down.... Dus maak u geen illusies.

Extreem-links is stil blijven staan in de tijd. Uit conservatisme, gebrek aan creativiteit en het ontbreken van een ideologisch verhaal hanteren ze actievormen en gebruiken ze opvattingen die twintig jaar geleden ‘bon ton’ waren.
Ze vergeten dat mei ’68 voorbij is en er nu andere en misschien veel grotere problemen zijn. De intellectuele armoede is groot.
Waar de samenleving behoefte aan heeft is open en heldere communicatie. Geen leugen, maar waarheid – geen verdachtmaking, maar debat – geen beschuldiging, maar constructieve oplossingen - geen kuddeschapen, maar luisteren naar andere meningen – geen ideeën van tafel vegen, maar samenwerken aan oplossingen.

Soms mag een mens al eens dromen over een echte democratie, nietwaar?


Met dank aan N.L. voor de constructieve ideeën.

00:23 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Ik ben het zat steeds te moeten horen hoe slecht we wel zijn, hoe we ons moeten gedragen, met wie en wat we rekening moeten houden. Laat ons gewoon fier zijn wat we generfd hebben en ons daar naar gedragen

www.youtube.com/watch?v=wC9QI9FSBpE

Gepost door: stradi | 28-03-07

De commentaren zijn gesloten.