30-04-07

Vlaamse politici en de betrouwbaarheid van Yves Leterme

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Spirit) had weer een formidabel idee.
Hij wil op 10 juni een mobiel stembureau installeren aan de voet van de Mont Ventoux, schreef ‘Het Laatste Nieuws’ vorige woensdag.
Behalve dat het wettelijk niet kan, zou het installeren van één enkel mobiel kiesbureau aan de voet van de Mont Ventoux niet eerlijk zijn tegenover andere mensen die bijvoorbeeld een weekend weg willen naar, zeg maar Wallonië ofzo... Maar misschien kan men daar ook in verscheidene Waalse steden en dorpjes een Vlaams mobiel kiesbureau zetten? En waarom dan niet meteen ook in andere buurlanden, nu we toch bezig zijn?

Ondertussen weten we nu ook dat Yves Leterme op 8 mei zal bekend maken dat hij op de lijst van de Senaat zal staan, schrijft de krant ‘De Tijd’.
Volgens de peilingen ziet het er goed uit voor CD&V/N-VA, want zo af en toe in Vlaanderen eens uithalen naar de Walen en dan vooral de PS doet het altijd goed, ook al meent hij daar niets van.

Via een interview liet Reynders zijn twijfels over de eerlijkheid van Leterme blijken.

Ondanks Leterme ‘een zéér goede vriend’ van hem is antwoordde hij op de vraag - ‘Zal u in zee gaan met CD&V.N-VA als Leterme een ministerportefeuille eist voor de kartelpartner?’

“Waarom niet? We hebben nu ook een Spirit-staatssecretaris in de regering. Dat is niet altijd eenvoudig, maar dat gaat.
Ik wil een akkoord op basis van een programma.
Als de N-VA de separatistische ideeën in de broekzak steekt, dan is er voor mij geen probleem.

En met CD&V weet je nooit.
Hun programma is vooraf altijd hard, maar ze komen daar tijdens de gesprekken na de verkiezingen vaak van terug.

Eyskens heeft me ooit gezegd: “Je moet je principes heel hoog plaatsen, zodat je veel kunt toegeven en toch genoeg kunt overhouden.”

13:38 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Hirsi Ali

Hirsi Ali werkt bij de Republikeinse denktank American Enterprise Institute in Washington. Sinds januari is ze volop in de media vanwege het verschijnen van de Amerikaanse versie van haar autobiografie ‘Mijn Vrijheid’.

Maar haar kritiek op de islam heeft ook kwaad bloed gezet.
In Amerika werd ze bewaakt door twee beveiligingsmannen. Inmiddels, meldt de Volkskrant, is het niveau van haar beveiliging verscherpt omdat er concrete bedreigingen aan haar adres worden gedaan door
(tolerante) moslimextremisten.

Ze zitten dus echt overal. Behalve misschien op de nieuw ontdekte planeet die op onze aarde lijkt. Die staat op een afstand van 20,5 lichtjaar van onze planeet verwijderd, maar dat mag voor de aanhangers van Allah geen probleem zijn, want Allah is groot en kan alles.

13:29 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Karel Dillen

Vorige vrijdag overleed Karel Dillen na een langdurige ziekte op 81-jarige leeftijd. Karel Dillen was de stichter van het Vlaams Blok.
Zaterdag zal de begrafenisplechtigheid plaatsvinden in de kathedraal te Antwerpen om 11 uur.

Weinige nieuwkomers in de partij kennen Karel Dillen. Eén keer ontmoette ik hem in Edegem tijdens een lokaal Vlaams Blok feestje in 2001.

Zijn toespraak was toen een totale verrassing voor mij. De nors uitziende man met de veel te grote bril liet absoluut niet vermoeden dat hij met zoveel humor kon spreken over zaken die hem nauw aan het hart lagen. Het enige wat ik mij trouwens nog kan nog kan herinneren is deze humor én zijn grote liefde voor Vlaanderen. Het viel mij ook op dat hij zeer vriendelijk en attent was.

Hij was ook een moedige man. Want dat moet je wel zijn om als enig verkozen bijna negen jaar moederziel alleen in de senaat te zetelen. En ondanks je huis regelmatig met vandalisme te maken kreeg of letterlijk ‘onder vuur' werd genomen, gaf hij nooit zijn droom over Vlaanderen op.

Verrassend waren ook de krantenberichten. Het Nieuwsblad kwam wel met de belachelijkste titel op de proppen. "Karel Dillen, God van Vlaams Belang, is dood", schreven ze, met uiteraard een passend hatelijk artikel eronder.

Knack schreef een neutraal artikel. Wat daarin opviel is dat Karel Dillen uit een gewoon arbeidersgezin kwam. En na zijn middelbare studies aan het atheneum zich in de jaren na de bevrijding "als leerjongen in de Vlaamse beweging"stortte, zoals hijzelf zei. Misschien is het goed dat al diegenen die menen dat nieuwkomers ‘zonder Vlaams nationale stamboek’er niet bijhoren, dat even in de oren knopen.

Wie het artikel wil lezen kan dit HIER

12:39 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

27-04-07

Bevestiging over de 'zwarte' schepen Van Bellingen

VanBellingen21
JournaalLogo22

LEES OOK HET ORIGINELE BERICHT: Wel, wel, wel, Wouter Van Bellingen,
wat een (on)gelukkige woordspeling

14:26 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Superdemocraat Noël Slangen

Citaat uit Knack:

Open VLD-adviseur Noël Slangen heeft zijn website www.meneerRik.be gelanceerd, maar schakelt wel over op een lagere versnelling.

Aanvankelijk was de site bedoeld als frontale aanval op het weekblad Knack en eigenaar Rik De Nolf, nu wordt het een forum over journalistiek en haar ethische grenzen.
Volgens de Vlaamse Vereniging van Journalisten wurgt Slangen de persvrijheid.

14:09 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Zuid-Afrikaans krantenbericht

williams2

'Swartes beter af onder vorige regering'
Hannetjie van der Merwe (Die Volksblad 10.01.2002)

Swartes in Suid-Afrika was beter af onder die apartheidsregering as nou.

Suid-Afrika kan dalk in die tragiese spore van die res van Afrika volg, van lande wat in die vergetelheid verdwyn.
So sê prof. Walter E. Williams, bekroonde swart hoogleraar in ekonomieaan die Universiteit George Mason in Fairfax, Virginië, Amerika.

Hy het gister in sy rubriek op die webtuiste WorldNetFaily.com mnr. Andrew Kenny, 'n rubriekskrywer vir die gesaghebbende Britse tydskrif The Spectator, die wêreld se oudste deurlopend gepubliseerde Engelstalige tydskrif, aangevat.
Williams deel nie Kenny se optimisme oor die blink toekoms van swartes in Suid-Afrika nie.

In sy artikel Black people aren't animals beklemtoon Kenny veral blankes se sogenaamde mishandeling van swartes. "Swartes word soos diere behandel. Soos in die geval waar 'n hond hom wangedra en die eienaar aanspreeklik gehou word, is kolonialisme en apartheid die oorsaak dat swartes nie behoorlik opgevoed is nie," sê Kenny.

Vir Williams is die tragiese feit dat die gewone swartes onder kolonialisme beter af was. Hy begin deur te verwys na pres. Robert Mugabe van Zimbabwe se gruwelike menseregteskendings van blankes en swartes. Met die hulp van wettelose "boewe" is op blankes se plase beslag gelê - en die Suid-Afrikaanse regering verkies om hierdie dade goed te keur eerder as te veroordeel.

Kolonialiste het hulle nooit aan die gruwelike menseslagtings in onder meer Rwanda, Burundi, Uganda, Nigerië, Mosambiek en Somalië skuldig gemaak nie.

Hy verwys na gevalle waar miljoene swartes op onmenslike maniere vermoor is - selfs in olie gekook en uiteengeruk is.
Waar beskaafde maatstawwe oor die wêreld heen vir blankes geld, kan dieselfde oënskynlik nie van swartes gesê word nie.
As dit van swartes verwag word om beskaaf op te tree word dit selfs as rassisme beskou.

'n Gemiddelde dag in die Suid-Afrikaanse samelewing behels 59 moorde, 145 verkragtings en 752 ernstige aanrandings in 'n bevolking van 42 miljoen.

"Die nuutste misdaad is die verkragting van babas - sommige deur vigsbesmette swart mans wat glo hulle kan genees word deur gemeenskap met 'n maagd te hê . . . en pres. Thabo Mbeki hou vol die MI-virus kan nie vigs veroorsaak nie."

Williams haal ook vir mnr. Steve Tshwete, minister van veiligheid en sekuriteit, aan wat met verwysing na die groeiende geweld sê: "Ons kan dit nie polisieer nie. Daar is niks meer wat ons kan doen nie."

Die hoogleraar verwys ook na die feit dat die rand sedert die ANC-regering in 1994 aan die bewind gekom het, met 70% in waarde gedaal het.

Williams sê aangrypende ooreenkomste bestaan tussen George Orwell se bekende Animal Farm en die moontlike scenario wat oor 'n paar jaar van Suid-Afrika geskets kan word as swartes moontlik gaan vra of hulle nie beter af was onder apartheid nie.

Dit is hoekom swartes moet antwoord oor wat ná apartheid kom. Dit is duidelik dat swart oorheersing geen waarborg vir vryheid bied nie.

00:29 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

26-04-07

Karel De Gucht schreef een boekje.

Politici die een boek schrijven over andere partijen hebben meestal zelf niet veel te vertellen.
En al zeker niet over de eigen prestaties.
Zo gaat het ook in het nieuwe boek van Karel De Gucht over het Vlaams Belang die hij een populistische partij noemt. En van populisme is bekend dat die nogal snel ‘ontaarden’, zei hij voor de vrt. Wat hij bedoelt met ‘ontaarden’ is niet zo duidelijk, want meestal zitten diegenen die men als ‘populisten’ omschrijft dikwijls sneller ‘in' de aarde dankzij mensen van zijn soort.
Bovendien vraag ik mij af wat er verkeerd is aan ‘populisme’ dat in feite niets anders wil zeggen dan dat men de stem van het volk vertegenwoordigt. Is dat trouwens niet de taak van een volksvertegenwoordiger?

Dat de VLD in 1999 met een ‘populistisch’ programma aan de macht is gekomen, en zich daar tot op heden krampachtig aan vastklampt ondanks de jaren van leugens en bedrog, is niet alleen zielig maar bijzonder treurig voor de bevolking.
Dat iemand uit een partij van papegaaien, zonder eigen mening noch deftig programma alleen maar kan schrijven over een andere en meer succesvolle partij duidt eerder op nijd en jaloezie. Zielig gewoon!

14:44 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

25-04-07

Weer 'onzinnig' geweld?

Een zeventienjarige jongen stond op de metro te wachten, toen hij om 7.40 uur door vier ‘jongeren’ werd omsingeld. Twee van hen gingen naast hem zitten, een derde blokkeerde de vluchtweg met een fiets, terwijl de laatste gewoon stond toe te kijken. Het slachtoffer werd met een mes bedreigd en moest zijn mp3-speler afgeven. Hij kreeg ook enkele rake klappen en was achteraf "diep onder de indruk van de feiten".

Na een goede persoonsbeschrijving van de daders door getuigen van de agressie waarschuwde de metrobrigade onmiddellijk alle politiediensten in de omgeving. Samen met de lokale politiezone Brussel-West werd de hele buurt uitgekamd. De daders werden snel herkend in het metrostation Beekkant, waar twee van hen werden opgepakt. Ze hadden de gestolen mp3-speler en een mes op zak. De twee andere jongeren konden ontkomen. Hun identiteit is gekend door de politie en zij worden opgespoord.

Een dader is ter beschikking gesteld van het Brusselse parket. De andere, een minderjarige, is voorgeleid bij de jeugdrechter. Het viertal is, ondanks hun jonge leeftijd, al goed gekend bij het gerecht.

Als het viertal, van wie we de identiteit alleen maar kunnen raden, zo goed gekend is bij de politie, waarom lopen ze dan nog vrij rond? Waarom werd er geen contact opgenomen met de ouders en regels opgesteld? Wacht men op een nieuwe moord? En dan nog maar eens een witte mars tegen ‘onzinnig geweld’?
Ik vraag mij trouwens nog altijd af wat ‘zinnig geweld’ is.

15:36 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

PS-er Daerden ontkent.

large_382562

De Waalse PS-minister Daerden die nu weer in opspraak komt wegens corruptie, maar alles ontkent, ontkent ook dat hij eenzijdig het Waalse wegenvignet wou invoeren.
Straf, hij verkondigde het anders al een paar jaar geleden voor televisie, maar waarschijnlijk had hij toen iets te diep in het glas gekeken.
Zouden we niet beter de PS-staat Wallonië onder Vlaamse curatele plaatsen inplaats van hen zelfstandig te maken?? Want ze zijn duidelijk nog niet klaar voor een onafhankelijk Wallonië, zeker niet zolang de corrupte PS aan de macht blijft.

14:58 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Populaire blogs

Wel, ik stoef niet gauw, maar als ik op een gewone doordeweekse dag zoals vandaag kan afklokken op 4864 lezers, dan ben ik daar heel erg blij om. Niet alleen omdat mijn blog zoveel gelezen wordt, maar ook omdat ik in de top 100 op de 71ste plaats sta van alle blogs in Vlaanderen. En dat zijn er toch een aantal duizenden.

Bovendien heb ik al geruime tijd de koploper AFF van zijn eerste plaats bij Skynetblogs geduwd. Grappig eigenlijk, want ze doen daar heel erg hun best. In roddel en zwartmaken zijn ze niet te kloppen.

Ik vind echter dat ze nu wel hun tekst moeten aanpassen, want er staat nog steeds het volgende:

Deze weblog is het digitaal verder zetten van AFF/Verzet, het tweemaandelijks tijdschrift van het Anti-Fascistisch Front (AFF). Tenzij anders vermeld binden de artikels enkel de auteurs. Wie het AFF financieel wil steunen kan dit door storting op rekeningnummer 001-0353952-75 van het AFF. Deze weblog is al meer dan twee jaar online, en is de populairste politieke Skynetblog.

En dat klopt dus al een paar maanden niet meer.
Maar wees gerust, ondanks ik nu al geruime tijd op de eerste plaats sta, geef ik geen bankrekeningnummer door om geld op te storten en blijft alles gratis.

(Wat is dat toch altijd bij links wanneer ze denken dat ze op een gemakkelijke manier aan geld kunnen geraken, hé?)superverbaasd<

02:06 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Maak eens amok in een ...

Stel je even voor dat een groep Vlamingen een moskee binnenstappen om de boel daar wat op stelten te zetten en de imam belachelijk te maken. Wat zou er dan gebeuren? Er zou schande geroepen worden, en Jefke De Witte zou zich meteen burgerlijke partij stellen en een proces aanspannen tegen de vandalen,(euh, sorry ik bedoel racisten). En terecht overigens...want zoiets doe je niet.

Maar nu gebeurt het andersom. Marokkaanse jongeren gaan ergens een kerk in Antwerpen binnen, gaan ter communie en op het moment dat de pastoor de hostie wil overhandigen, beginnen ze voor zijn neus met de koran te wuiven. (Waarschijnlijk zo’n gratis exemplaar van Knack of De Standaard...)
Natuurlijk zorgt dit voor de nodige hilariteit bij de baldadige jongeren en van een verdere serene dienst is geen sprake meer.

Nu...ik ben zelf niet zo gelovig en eerder anti-klerikaal, maar wanneer ik een kerk binnenkom of een moskee in het buitenland bezoek, toon ik het nodige respect en doe ik wat van mij verwacht wordt.

Hoe zit dat nu met dat ‘wederzijds respect’ waar vooral de verdedigers van de multicultuur steeds weer zo hard om roepen? Moet respect dan enkel van één kant komen? En dan natuurlijk enkel van autochtone kant, want zij zijn de meerderheid in dit land en volgens het CGKR kan enkel een meerderheid racistisch zijn tegenover een minderheid en niet andersom.
Dus met andere woorden, doe maar jongens...

01:13 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Laurent doet het weer.

Deze keer haalde hij zich de woede van de voltallige pers op de hals. Een dierendispensarium in Hoboken, waar Laurent zes jaar geleden de eerste steen legde, kreeg opnieuw bezoek van de prins.
Maar de persfotografen die dinsdag waren uitgenodigd op het ‘werkbezoek’ van Laurent mochten geen foto’s nemen van de prins in actie. Uit protest hebben ze hun camera’s neergelegd. Een cameraploeg van Royalty volgde nadien het voorbeeld van de persfotografen.Laurent wenste geen pottenkijkers bij zijn gesprekken met het personeel en zijn bezoek aan de dierenkliniek.

"Wij waren op voorhand uitgenodigd voor dit bezoek. Ter plaatse bleek het om een werkbezoek te gaan waarop we niet welkom waren", vertelt een van de aanwezige fotografen. "Dat hij geen foto's wil, daar hebben we op zich geen problemen mee, maar dan moet hij ons ook niet uitnodigen. Een foto van de prins die het dispensarium binnen- en buitenstapt is journalistiek niet interessant, maar foto's van de prins met de honden in de kliniek werden niet toegelaten", vervolgt de fotograaf.

De fotografen konden nadien afdruipen zonder bruikbaar fotomateriaal.
Wie zal daar nu van wakker liggen, vraag ik me dan af...

00:49 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

24-04-07

De Tom Barman van Nederland

Soms vraag ik mij af of zangers zich niet beter bemoeien met zingen inplaats van een politieke mening weer te geven, en zaken te vertellen waar ze geen snars van begrijpen. Hieronder leest u het antwoord van Frans Bauer op de vraag of hij zou meegedaan hebben aan een initiatief als 0110:

,,Dat waren toch die concerten voor de verdraagzaamheid? Daar zou ik aan meedoen ja. Racisme gaat gewoon regelrecht in tegen de democratie. In een democratie heb je zoiets als vrije meningsuiting. Je hebt een eigen mening en die mag je geven. In Nederland heb je ook een aantal groeperingen die een eigen mening vertolken. Denk maar aan Geert Wilders, die je kan vergelijken met het Vlaams Belang in Vlaanderen. Die mensen spelen in op een leegte en een frustratie waar sommige mensen heel vatbaar voor zijn. Maar je moet realistisch blijven: als iemand een Belgisch paspoort heeft, dan is hij Belg. We zijn allemaal mensen, dat is het belangrijkste.''

Dat slaat dus nergens op...of toch! Dat wil zeggen dat vrije meningsuiting enkel geldt voor diegenen die anderen de hele tijd demoniseren en hen als onverdraagzaam bestempelen omdat zij de onverdraagzaamheid bij de ‘untouchables” aan de kaak stellen.

15:08 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Suggestieve berichtgeving.

De tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen loopt uit op een strijd tussen links en rechts. Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal hebben in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen de meeste stemmen gekregen. De kiezers trokken massaal (85%) naar de stembus.

Sarkozy_Royal_carnaval

De rechtse Sarkozy heeft zondag 31,2 procent van de stemmen gekregen, zijn linkse opponent Royal 25,8 procent. Sarkozy neemt het dus in een tweede ronde op 6 mei op tegen de socialist Royal die het vooral moet hebben van haar vrouwelijke charmes.

Maar let u even op het verschil in de berichtgeving tussen ons land en Nederland:

NEDERLAND:

De rechtse politicus Nicolas Sarkozy is de winnaar van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen geworden. Hij kreeg zondag 31,1 procent van de stemmen en neemt het in de tweede ronde op 6 mei op tegen de socialiste Ségolène Royal, die de steun van 25,8 procent van het electoraat kreeg.

VLAANDEREN:

De Fransen gingen massaal stemmen voor de presidentsverkiezingen, en dat speelde duidelijk in het voordeel van de socialistische kandidate Ségolène Royal. Zij haalde een kleine 26% en neemt het in de tweede ronde op tegen Nicolas Sarkozy. De kandidaat van de regerende UMP scoorde bijna 30%.


14:53 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Interview met Matthias Storme

Naar aanleiding van de aankomende wetswijzigingen die de vrije meningsuiting (ook op het internet) aan banden wil leggen en bestraffen, wil ik graag de aandacht vestigen op het feit dat het hier niet gaat om laster, valse roddel en schelden aan banden te leggen, maar alles wat u meent dat juist is maar waarvan 'zij' denken dat het verkeerd is.

Een lang maar zeer interessant interview met waarschijnlijk de ‘echte’ slimste mens ter wereld. Professor Matthias Storme werd in Dwars geïnterviewd door Jonas Vincken.

Vrijheid en/of gelijkheid?

Matthias Storme schuwt de controverse niet: na de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme uitte hij zijn ongenoegen met de woorden: “Ik vind het nu bijna een morele plicht om op het Vlaams Blok te stemmen.” Weinig professoren ontlokken zoveel reactie als deze hoogleraar aan de UA, buitengewoon hoogleraar aan de KUL en fervent tegenstander van de Belgische antidiscriminatiewetgeving. Een gesprek.

In navolging van de Europese richtlijnen vaardigde België in 2003 een wet uit ter bestrijding van discriminatie. Discriminatie werd hierin beschreven als "een verschil in behandeling dat niet objectief en redelijkerwijze gerechtvaardigd wordt". Er werd uitdrukkelijk gespecificeerd dat deze wet zowel in verticale (tussen de overheid en de burgers) als in horizontale relaties (tussen burgers onderling) geldt. De Kamer gaf recent haar goedkeuring aan een herwerkte antidiscriminatiewet. Er zijn een heel aantal wijzigingen, maar de essentie blijft dezelfde: de overheid mag en moet optreden bij elke vorm van discriminatie in de publieke sfeer. Volgens een aantal juristen en academici is dat een stap te ver. Dwars vroeg de mening van Matthias Storme.

De nieuwe wet is geen verbetering, volgens u. Kan u dat toelichten?
MATTHIAS E. STORME Het hele principe van antidiscriminatiewetten met een horizontale werking vind ik nonsens. Deze tasten immers de fundamentele vrijheden aan, de allerbelangrijkste verworvenheden van onze Westerse beschaving. De antidiscriminatiewet legt de burger de verplichting op al zijn daden en meningsuitingen objectief en redelijk in rechte te kunnen verantwoorden. Maar de essentie van de vrijheid van meningsuiting is net dat ik niet gevraagd kan worden me voor een rechter te verantwoorden voor het uiten van een bepaalde mening! Elke keuze die je maakt, elke beweging die je doet en elk woord dat je spreekt kan een ongelijke behandeling van de ene persoon ten aanzien van de andere inhouden. De essentie van een vrije samenleving is dat je een heel domein van activiteiten hebt waar je je niet voor moet verantwoorden aan de overheid.

Is het geen kwestie van een middenweg vinden?
STORME Neen. Sommigen beweren dat de twee combineerbaar zijn, dat je een evenwicht moet zoeken tussen de antidiscriminatiewet en de essentiële vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting. Onzin: volgens mij zitten zij er totaal naast. Het is het ene of het andere. Als je democratie definieert als onder meer gebaseerd op een aantal fundamentele vrijheden en rechten, dan tast de antidiscriminatiewet net de kern van de democratie aan. Een wet als deze maakt de open samenleving kapot. Ze duldt in het openbare leven enkel nog keuzes die voor een rechter redelijk verantwoord kunnen worden. De open society – opnieuw een modieuze uitdrukking dankzij onze premier – veronderstelt echter vrijheid. Een vrijheid op basis waarvan mensen in de publieke sfeer kunnen treden, en zich niet achter slot en grendel moeten verschansen om nog iets te mogen zeggen of doen.

Men heeft toch duidelijk doen blijken dat men de wet niet zal gebruiken om iedere mogelijk discriminatoire uiting van individuen in de publieke sfeer af te wegen?
STORME Dat maakt het des te erger. Als je zegt “niet iedere uiting”, dan betekent dat dat de gevestigde macht bepaalt welke uitingen wel en welke niet toegelaten zijn. De willekeur installeert zich. Niet enkel de rechter, ook de overheid krijgt te veel macht. De essentie van onze grondwet is dat de overheid zich niet mag moeien met meningsuitingen.

De antidiscriminatiewet doet dat wel door onder andere het beledigen van groepen strafbaar te stellen. Wetten tegen laster en eerroof wegens het beledigen van individuen bestaan echter al veel langer: deze zijn uiteraard ook een inperking van de vrijheid van meningsuiting. Daar kan het dan wel?
STORME Ik vind van wel, ja. Je mag niet te ver gaan in het smoren van het publieke debat, maar laster en eerroof is een ernstige aantasting van de waardigheid van mensen. Het beledigen van groepen is dat niet. Individuen hebben waardigheid, groepen niet.

Mensen ontlenen een stuk van hun identiteit aan de groep waartoe ze behoren.
STORME Dat zal je mij als flamingant niet horen ontkennen.

Worden ze dan niet evenzeer in hun waardigheid getroffen wanneer de groep waarvan ze deel uitmaken beledigd wordt?
STORME Dat is de prijs die een democratische samenleving moet betalen, vind ik. Daarover kan je van mening verschillen, maar persoonlijk maak ik me ernstig zorgen over het strafbaar stellen van belediging van groepen.

U zegt dat men daarover van mening kan verschillen. Als een meerderheid van de bevolking dus meent...
STORME (onderbreekt) Wacht, dan moet je eerst weten of een meerderheid dat inderdaad vindt. Wanneer je een fundamentele vrijheid inperkt, zou een meerderheid van de stemmen in een referendum een absolute voorwaarde moeten zijn, wat mij betreft. Nu krijgt de bevolking geen kans zich hierover uit te spreken. Mócht er effectief een meerderheid blijken te zijn, dan zou de legitimiteit van zo’n wet stukken groter zijn dan van de wetten die nu enkel door het parlement goedgekeurd worden.

Het parlementaire systeem van politieke vertegenwoordiging blijft volgens u dus in gebreke. Hoe vertekent deze vorm van democratie de stem van de Belg?
STORME Minder en minder partijen staan voor een coherente ideologie. Vroeger koos je voor een samenlevingsmodel wanneer je op een bepaalde partij stemde. Dat is nu niet meer het geval, dus de representatieve democratie alleen is niet langer zaligmakend. Het is tijd voor een flinke scheut directe democratie.

Verliest de huidige vorm van democratie een deel van haar legitimiteit omwille van de popularisering van de politiek?
STORME De partijen zijn commerciële machines geworden. Genuanceerde vormen van referenda zoals die er in Zwitserland zijn, zouden een hele vooruitgang voor de democratie betekenen. Daar kan het volk zélf een referendum in gang zetten en bepalen niet enkel politici het voorstel en de formulering ervan. De vraag is of we daar rijp voor zijn. Momenteel wordt de bevolking dom gehouden: je moet ze opvoeden om aan directe democratie te doen. Ik ben de laatste om te denken dat het volk altijd gelijk heeft, maar ik vrees dat we momenteel in een situatie zijn terechtgekomen waar het volk net iets meer gelijk heeft dan de politici.

Discriminatie is een reëel probleem in de hedendaagse maatschappij. Als antidiscriminatiewetten uit den boze zijn om dit te bestrijden, wat stelt u dan voor als alternatief?
STORME Ten eerste is niet alle discriminatie fout, en ten tweede moet je niet alles wat onfatsoenlijk is met juridische dwang bestrijden. Discriminatie betekent datgene wat niet redelijk verantwoord wordt. Niet alles in het leven wat niet redelijk verantwoord wordt, is onfatsoenlijk, en zelfs als het zo is, betekent dat nog niet dat het verboden moet worden. We gaan hoe langer hoe meer naar een perverse identificatie van recht en moraal. Dat werkt in twee richtingen: alles wat men niet fatsoenlijk vindt, tracht men te verbieden, en alles wat niet verboden is, wordt tegenwoordig fatsoenlijk geacht. Daar krijg je een omgekeerde repressie: als iets wettelijk toegestaan is - ik denk bijvoorbeeld aan abortus - wordt je verplicht het niet enkel te dulden maar het ook moreel goed te vinden, anders zou je een antidemocraat zijn.

Dat is nu echter nog niet het geval.
STORME Neen, inderdaad niet, maar daar gaan we wel naartoe. Dat is de tendens van de politieke correctheid.

Is het eigenlijk geen vals probleem, net omdat recht en moraal momenteel nog niet samenvallen? Los van elkaar mogen ze immers niet staan: het is toch de bedoeling het recht op morele grondslagen in te richten?
STORME Het zou inderdaad fout zijn om te zeggen dat de twee niets met elkaar te maken hebben, dat de morele en de juridische visie met elkaar in de clinch liggen. Het is iets genuanceerder, in die zin dat ethiek wat mij betreft gebaseerd is op deugden, en tolerantie is een erg belangrijke deugd. Tolerantie houdt net in dat je de dingen die je onfatsoenlijk acht tolereert, omdat dat minder erg is dan ze te bestrijden. Datgene wat men moreel verkeerd vindt binnen bepaalde grenzen juridisch toelaten is dus eigenlijk een zeer morele houding.

Eén van de dingen die de wet verbiedt is het oproepen tot haat. Vindt u dat dat nog getolereerd moet worden?
STORME Het grote probleem is dat ‘haat’ uitermate subjectief is. Als ik bijvoorbeeld het arrest van het Hof van Beroep over het Vlaams Blok las, dan was mijn indruk dat het droop van de haat: haat tegen een bepaalde politieke overtuiging. Wat is dan de legitimiteit van dat arrest, dat het Blok veroordeelde wegens het aanzetten tot haat? Anderen zullen zeggen dat ze het arrest helemaal niet haatdragend vonden. Maar dat is het probleem: iets haatdragend vinden is een subjectieve indruk. Het aanzetten tot haat verbieden is dus uiterst gevaarlijk, want dan tast je de vrijheid van meningsuiting diepgaand aan. Sommige van mijn collega’s beweren dat haat geen mening is. Dat vind ik totaal misplaatst. Zo beperk je de vrijheid van meningsuiting tot enkel de meningen die je aanstaan.

Sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen Verwerpt u het hele idee van wettelijk afdwingbare sociale rechtvaardigheid?
STORME Sociale rechtvaardigheid kan heel wat zaken dekken. Dat er belastingen worden geheven om aan herverdeling te doen, heb ik bijvoorbeeld nooit in vraag gesteld.

U meent dat de antidiscriminatiewet de burgers de verantwoordelijkheid tot moreel handelen ontzegt. Maken verplichte belastingen voor de sociale zekerheid het dan niet evenzeer onmogelijk om solidair te zijn uit verantwoordelijkheidsbesef of uit morele overwegingen?
STORME Verplichte belastingen zijn geen inperking: noch van de vrijheid van meningsuiting, noch van de vrijheid van vereniging, godsdienst, arbeid of noem maar op. Dat is voor mij een totaal andere context. De efficiënte organisatie van producten en diensten in onze kapitalistische maatschappij leidt tot bepaalde scheeftrekkingen, en het systeem van fiscaliteit en sociale zekerheid dient om dit te compenseren.

Gelijke rechten zijn al sinds lang afgedwongen. In recente tijden is er ook een streven naar gelijke kansen voor iedereen. Hoe staat u daar tegenover?
STORME België heeft volgens mij een verkeerde keuze gemaakt door in zijn grondwet alles als rechten te formuleren. Neem nu arbeid: volgens de grondwet heeft iedere Belg recht op arbeid. Wat bedoelt men daarmee? Er zijn juist massaal veel wetten die je beletten om te werken! Bedoelt men dat werklozen van de staat kunnen eisen dat ze een job krijgen? Neen, dat ook niet. Zie je, zo’n formulering is nonsens. In een verstandige grondwet – zoals de Duitse – staat dat de overheid tot plicht heeft een tewerkstellingsbeleid te voeren en te betrachten dat zoveel mogelijk mensen kunnen gaan werken.

Bedoelt u dat hetzelfde geldt voor gelijke kansen: ze zijn geen absoluut recht, maar de overheid moet wel een beleid voeren dat erop gericht is de gelijke kansen voor iedereen te bevorderen?
STORME De overheid moet een beleid voeren om gebrek aan kansen te compenseren.

Nu pleit u dus voor positieve discriminatie.
STORME (aarzelt) Ja, goed, dat is positieve discriminatie. Maar in een zeer ruime zin van het woord, want in de courante betekenis koppelt men positieve discriminatie vaak aan het behoren tot een bepaalde groep, niet aan het individueel beantwoorden aan een aantal criteria. Dat vind ik fout.

Waarom dat onderscheid? Het gebrek aan kansen van een individu hangt heel vaak samen met het behoren tot een bepaalde groep.
STORME Het systeem van klassering op groepskenmerken, ongeacht het individu, is bijna nooit verantwoord. Daar zijn ook studies over gemaakt: bijna overal ter wereld waar men aan affirmative action doet op basis van groepskenmerken zie je hetzelfde resultaat: het veroorzaakt een transfer van de zwakkeren uit de sterke groep naar de sterkeren uit de zwakke groep. Een verschuiving binnen de middenklasse: de zwaksten van de maatschappij worden daar nooit door geholpen.

Welke oplossingen ziet u dan?
STORME Discriminatie is geen éénrichtingsverkeer. Sommige werkgevers nemen bijvoorbeeld liever mannen in dienst, sommige liever vrouwen. Als samenleving heb je er dan geen baat bij ze beide te verplichten evenveel mannen als vrouwen in dienst te nemen.

Door het verschil in individuele voorkeuren wordt er tot op zekere hoogte een evenwicht gevonden.
STORME Soms krijg je inderdaad een achterstelling van bepaalde groepen, maar daar dient de sociale politiek voor. Subsidies voor gelijkekansenbeleid en het vangnet van de sociale zekerheid zorgen voor compensatie wanneer er geen evenwicht is. Er zit echter een grote contradictie in de huidige retoriek: we worden overspoeld door campagnes die ons ervan moeten overtuigen dat diversiteit een meerwaarde is. Als dat effectief zo is, waarom zouden alle mensen dan zo idioot zijn om te kiezen voor de minderwaarde?

Hoezo, contradictie? Keuzes zijn vaak niet gebaseerd op effectieve competenties maar op beeldvorming.
STORME Ja, maar neem nu de arbeidsmarkt: een werkgever heeft er zelf belang bij om de persoon in dienst te nemen die het beste is voor de job. Als hij dat niet doet, doet hij dat op eigen kosten – in tegenstelling tot politici trouwens, want wanneer die aan vriendjespolitiek doen, draaien zij er zelf niet voor op. Ik kan me niet voorstellen dat er in ons land werkelijk zo’n probleem is van werkgevers die tegen hun eigenbelang in – omwille van idiote vooroordelen – systematisch minder gekwalificeerde mensen van de juiste kleur in dienst zouden nemen. Neen, er zijn problemen van kwalificatie. Dat los je niet op met een antidiscriminatiewet.

Neem nu een vrouw of een allochtoon met dezelfde opleiding en hetzelfde diploma als een autochtone man: die laatste heeft steevast meer kans de job te krijgen. Dat heeft niet met kwalificatie te maken.
STORME Een diploma zegt niet alles, je neemt toch geen mensen in dienst enkel en alleen gebaseerd op hun diploma? Natuurlijk spelen daar ook subjectieve elementen, maar dat is altijd in een samenleving die gebaseerd is op vertrouwen, sympathie, antipathie; kortom op alle volstrekt normale menselijke gevoelens. De enige die daar afstand van moet nemen is de overheid. De antidiscriminatiewet is een chantagewet, een wet die maakt dat een burger elk van zijn medeburgers kan aanvallen. Je creëert een samenleving waarin je mensen ertoe aanzet om te procederen tegen hun medeburgers, om elkaar te verklikken en schadevergoedingen van elkaar te eisen.

Op het moment dat je een andere burger aanklaagt, moet je toch al kunnen aantonen dat er sprake zou kunnen zijn van effectieve discriminatie?
STORME Dat is niet helemaal waar. Je moet zelfs niet eens de moed hebben zelf een proces in te spannen, met het risico te verliezen en de kosten te moeten dragen. Je moet enkel klacht indienen bij de officiële inquisitie, die door de overheid gesponsord wordt met talloze personeelsleden die al het werk voor jou doen.

U doelt op het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR). Zegt u dat ze momenteel op een verkeerde manier werken, of heeft u het tegen het principe dat er zoiets is tout court?
STORME Tot op zekere hoogte allebei. Ten eerste is het zo dat het CGKR zich in zijn bestaansperiode te veel gericht heeft op meningsuitingen en te weinig op feitelijke discriminaties. Het is dus duidelijk een politiek instrument. Soms heb ik de indruk dat het een beetje keert, maar wanneer er afwijkende meningen zijn, blijft men op elke slak zout leggen.
Ten tweede is het zo dat het CGKR buitensporige bevoegdheden heeft die normaal toekomen aan het openbaar ministerie of het parket. De scheiding der machten die we kennen in een democratische rechtstaat wordt niet gerespecteerd. Naast het CGKR mogen nog een aantal andere organisaties optreden wanneer iemand een klacht neerlegt wegens discriminatie, maar de overheid kent hiervoor een oligopolie toe aan een aantal verenigingen. Men schrijft wetten precies op maat van deze verenigingen, zoals het CGKR en de Liga voor de mensenrechten, zodat deze een geprivilegieerde positie krijgen.
Nogmaals: antidiscriminatiewetten zijn altijd discriminerend. Ik ken er geen andere.

U zei ooit: “Europa verschilt nog nauwelijks van Iran, een seculiere theocratie: Gods majesteit is vervangen door die van gediscrimineerde groepen: vrouwen, homoseksuelen en allochtonen.”
STORME Die drie groepen waren een toespeling op het boek ‘In de naam van de vrouw, de homo en de allochtoon’ van de Nederlandse anarchist Bart Croughs.

Maar waarom een theocratie? De gediscrimineerde groepen zoals vrouwen, holebi’s en allochtonen maken een overgrote meerderheid van onze samenleving uit. En een theocratie van de meerderheid, heet dat geen democratie?
STORME Waar het mij om gaat is dat men voor die groepen rechten schept die men mensenrechten noemt en die niet langer in vraag gesteld mogen worden. Men moet niet enkel die wetten respecteren, het wordt zelfs verboden ideeën te uiten met het oog op de wijziging van die wetten. Neem bijvoorbeeld de veroordeling van het Vlaams Blok: die is er ten dele gekomen omdat het Blok in haar partijprogramma wetsvoorstellen deed waarvan gezegd werd dat ze in strijd waren met de mensenrechten. So what? De regels inzake mensenrechten kunnen toch democratisch gewijzigd worden? Die nieuwe rechten zijn er toch ook gekomen door een wijziging van de grondwet? Dat is dus wat Marcuse partisan tolerance noemt: je mag blijkbaar enkel tolerant zijn in één richting, maar niet in de andere. Waarom zou de grondwet niet in de andere richting gewijzigd mogen worden?

13:30 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

23-04-07

Goed nieuws voor dierenliefhebbers.

Het is bijna te gruwelijk om het te geloven, maar toch gebeurde het.

Stel je voor dat jouw hond uit je huis wordt gesleurd door de lokale politie en dan voor je ogen wordt doodgeslagen. Er is enkel nog één mogelijkheid om je lievelingsdier deze vreselijke dood te besparen en dat is hem zelf doden. Dat brengt je dan 0.63 eurocent op dat je krijgt van de overheid.

Afschuwelijke en hartverscheurende keuze...

Nochtans werden duizenden hondenbezitters in het Zuidwesten van China voor deze keuze geplaatst en werden er ondertussen al meer dan 50.000 honden gedood als gevolg van een regeringscampagne om het uitbreken van hondsdolheid tegen te houden. Onlangs begon het opnieuw in het Oosten van Jining, in het Zuiden van Fitian en nog andere steden over heel China. Meer dan honderdduizend honden werden bedreigd. Deze moordcampagnes vinden regelmatig plaats in China om hondsdolheid te voorkomen of tegen te houden, en dat is de schuld van China omdat ze eerst een vooral geen dierenbeschermingsprogramma hebben en evenmin injecties tegen hondsdolheid ter beschikking stellen.

Door massaal dierenvrienden aan te schrijven en brieven te versturen aan China en haar ambassadeurs in- en buiten Europa hebben we resultaten geboekt.

Vandaag kreeg ik deze mail waaruit ik u graag een citaat laat lezen: * Remember de mailactie tegen de slachtpartijen op honden in het Chinese Whanzou? Dankzij de massale reacties van over de hele wereld, worden er momenteel geen honden meer gedood.

Eindelijk! China stopt niet met het moorden omdat ze nu plots zoveel om honden geven, maar omdat hun imago in het buitenland belangrijk is voor hen.
Opkomen voor dieren is trouwens geen alleenrecht voor links, jonge hondjes uit dierenwinkels laten verdwijnen naar donkere achterkamertjes is naar mijn mening geen bewonderenswaardig initiatief van Magda De Meyer - Integendeel, op die manier kweek je bange, en dus gevaarlijke honden die op latere leeftijd allemaal in een asiel zullen gedropt worden.

01:10 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

22-04-07

Jurgen Verstrepen in het Nieuwsblad

Onder de geuzen had je tijdens de Spaanse onderdrukking mensen van alle slag. Van edelen tot marginalen, elk met zijn eigen karakter, eigen temperament en eigen ideeën. Maar uiteindelijk streden ze allemaal samen tegen dezelfde vijand...de onderdrukker.

Vandaag kreeg Jurgen Verstrepen twee bladzijden in het Nieuwsblad. Hij vindt het raar dat Caroline Gennez nu goedendag tegen hem zegt en dat vooral de linkse media zich nu op een ex-Vlaams Belanger stort in de hoop dat het de lijst Dedecker zal lukken wat de Vlaamse journalistiek niet is gelukt – namelijk, het Vlaams Belang terugdringen. Sommige Vlaams Belangers negeerden hem nu, zei hij.
’t Ja...sommige mensen kunnen nu eenmaal hun teleurstelling niet verbergen. Ook dat is menselijk. Bovendien vind ik het persoonlijk bewonderenswaardig dat Jurgen, Filip Dewinter noch Gerolf Annemans een mes in de rug steekt. Dat is bij eerdere partijhoppers wel even anders geweest...

Verder heeft hij het moeilijk omdat er sommige mensen gezegd hebben ‘feitelijk zijt gij der gene van ons’. Ach Jurgen, denk je echt dat je alleen bent die dat te horen krijgt van sommigen?
Ik denk echter dat diegenen die dat tegen jou hebben gezegd, vooral in de reacties op jouw blog terug te vinden zijn, maar soit...

Wat mij echter wel ergerde is dat Jurgen zegt dat hij 20.000 stemmen heeft ‘aangeleverd’ en daar klopt iets niet. Wie op een verkiesbare plaats op de lijst van het Vlaams Belang staat, krijgt stemmen van Vlaams Belangers en heeft er geen ‘nieuwe’ binnengehaald. De stemmentrekkers die mensen over de streep hebben getrokken, Jurgen, waren de mensen die op jouw forum schreven. Anoniem en met argumenten.

De partij heeft Jurgen niet tot haar ‘hoogste beslissingsorgaan’ toegelaten en dat is ook beginnen wringen, zegt hij verder in het interview.
Maar Jurgen toch...er zijn zoveel mensen die zich al jaren inzetten voor het Vlaams Belang en die zelfs niet eens tot op de verkiezingslijsten geraken, moeten die dan allemaal uit wrok overlopen?

Verder zeg je dat je geen probleem hebt met de multi-etniciteit in Vlaanderen, en gelijk heb je. Want het is niet de multi-etniciteit die voor problemen zorgt, maar wel de multi-culturaliteit.
Onlangs hebben Indiërs en andere ‘nieuwe Britten’ daar een volledige uitzending op de BBC aan gewijd. Zij waren tegen de multicultuur in Engeland, want dat maakte de samenleving ‘onleefbaar’ zeiden ze. Zeer interessant...je had moeten kijken.

En dat het Vlaams Belang problemen heeft om dat hardop te zeggen, zeg je? Dat klopt helemaal niet. We hebben zelf mensen van andere etnische oorsprong binnen onze eigen partij. Bovendien heb ik Filip Dewinter vorig jaar al horen zeggen dat hij er geen probleem zou mee hebben om ‘nieuwe Vlamingen’ op de verkiezingslijst te zetten. Het enige wat hij verlangt is dat ze niet alleen ‘nieuwe Vlaming’ zijn maar ook echt onze cultuur, onze waarden en normen, hebben overgenomen.
Dat is toch niet teveel gevraagd, niet?

Maar je zal je wellicht afvragen waarom ik die Geuzen erbij haal? Simpel, Het Vlaams Belang is net als de Geuzen. Je vindt er mensen van alle slag. En ook al zitten er enkele tussen waarmee je liever niets te maken hebt, je verlaat daarvoor geen partij, vooral niet wanneer je jezelf als ‘verruimer’ ziet. Je probeert er iets aan te doen, als is het maar door jezelf te blijven en te schrijven wat je denkt...

Bovendien zal je in elke partij mensen vinden die je niet liggen. Wanneer LDD groeit, zullen er ook mensen bijkomen die jou niet zullen bevallen. Vooral jodenhaters, zoals Dedecker zelf en uiteraard zullen pro-Palestijnse extreem linksen zowel als extreem rechtsen zich dan vinden in jullie partij. Wie weet, vooraleer je het goed en wel beseft zitten al diegenen (ook de tafelspringer waarover je het ooit had en nu weer tijdens het interview hebt genoemd) die wij misschien toch liever kwijt zijn dan rijk, allemaal bij jullie...

Forza Flandria was een heel goed idee, maar de kiezers begrepen het niet. Een alliantie of een kartel waarbij verschillende partijen op één lijst staan, is voor sommige kiezers nieuw. Bovendien waren sommige mensen niet echt Dedecker minded vanwege zijn egocentrisme en zijn onvermogen om met vrouwen een ernstig gesprek te voeren zonder zichzelf binnen de vijf minuten als macho te profileren. En jammer genoeg voor hem, zijn er nu eenmaal heel veel vrouwen bij het Vlaams Belang.

02:21 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Is Turkije klaar voor de EU?

Malatya-TurkijeToen ik in 2004 werd uitgenodigd in de Zevende Dag om te komen vertellen waarom ik tegen de toetreding van Turkije tot de EU was, had ik een meevaller. Mijn medetegenstander was een Assyrische christelijke Turk die een aantal jaren geleden samen met 5000 andere mensen (een volledig dorp) waren gevlucht voor hun leven. Zij wonen nu bijna allemaal in Mechelen.


Tijdens een gesprek vóór de uitzending vertelde hij dat Turkije nooit klaar zou zijn voor de toetreding tot de EU. En hij blijkt gelijk te hebben. Onder Erdogan gaat het van kwaad naar erger.

Tijdens een politieke bijeenkomst op 6 december 1997 las hij een gedicht voor van Ziya Gökalp: "Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten".

Op 12 april 1998 werd Erdoğan veroordeeld tot 4 maanden celstraf wegens aanzetten tot religieuze haat en poging tot vestiging van een islamitische staat. Die dreiging bestaat nog steeds. In Turkse kranten liet Erdogan zich tijdens een interview twee jaar geleden ontvallen: “Europa is ziek en enkel de islam kan het genezen”.

Eigenaardig dat er nog steeds mensen in ons land bestaan die dat niet willen begrijpen. De Decker pleit net zoals De Gucht voor een toetreding van Turkije tot de EU. Ze denken dat Turkije de buffer zal zijn tussen het Westen en de moslimwereld. Maar ze vergeten dat wanneer Turkije erbij komt er geen buffer meer nodig zal zijn, want wat de Ottomanen al eeuwenlang hebben geprobeerd zal dan harde realiteit worden. Europa wordt dan heel snel islamitisch!
Wat Turkije nu nog seculier houdt is het leger, maar mensenrechtenorganisaties zullen niet langer dulden dat het leger in een Europees land, de rol van opzichter speelt. Met alle gevolgen vandien.

Vanwege de brute moord op drie Turkse christenen afgelopen woensdag, stellen verschillende Europese politici de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (EU) nu opnieuw ter discussie.

Woensdag werden drie medewerkers, twee Turken en een Duitser, van een christelijke uitgeverij in de oost-Turkse stad Malatya op brute wijze vermoord. Hun handen en voeten waren vastgebonden en hun kelen waren opengesneden.

De Turkse regering uit regelmatig kritiek op christenen die in Turkije actief zijn. Het is in Turkije verboden het christelijk geloof te verspreiden onder niet-christenen, maar moslims mogen christenen wel bekeren. Van de 70 miljoen Turken zijn ongeveer 100.000 christelijk.

Volgens Duitse en Italiaanse politici zijn de ondergeschikte positie van Turkse christenen en de discriminerende wetten, de oorzaak van het geweld tegen de christelijke minderheid.

80.000 mensen betoogden onlangs tegen Erdogan, maar wat betekenen 80.000 mensen op een bevolking van 7 miljoen...
Erdogan wil absoluut de volgende president van Turkije worden.

Zeg nu zelf, is Turkije klaar voor de EU?

sarkozy(1)

Gelukkig zijn er grotere landen dan het onze die meer te vertellen hebben dan wij binnen Europa. Sarkozy wou bijvoorbeeld de 'niet-toetreding van Turkije tot de EU' één van zijn campagnestrijdpunten maken. En zoals het er nu uitziet zal hij volgens de peilingen in de beslissende ronde winnen met 52% van de stemmen.

00:30 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

21-04-07

CD&V maakt reclame voor het Vlaams Belang?

CD&V (Small)


Met deze brief hoopt de CD&V, Vlaams Belang kiezers af te snoepen. Blijkbaar heeft De Decker hen op ideeën gebracht?
Yves Leterme belooft een beter bestuur met Vlaams Belang punten. En beloven kan hij goed, doen wat hij beloofde is een ander punt. Bij de vorige verkiezingen voor het Vlaams parlement beloofde Yves Leterme de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde ... 5 minuten moed, maar tot op heden gebeurde er nog steeds niets.

In 1999 kwam de VLD aan de macht met zo goed als een Vlaams Belang programma. Een programma dat onmiddellijk na de verkiezingen werd vergeten en waarna het ook meteen duidelijk werd dat Verhofstadt met de PS afspraken had gemaakt.

Maar als de CD&V zo graag aan de macht wil komen, dan hebben we nog een ideetje voor hen. Schaf het ondemocratische cordon af en u hebt dé gedroomde coalitiepartner om paars opzij te zetten en de PS uit te schakelen.

Kunnen de traditionele partijen die al jaren de kans hebben gekregen om iets te bewijzen nu echt met niets beters op de proppen komen voor hun verkiezingscampagne, dan een partij te verketteren wiens ideeën ze heimelijk goed vinden en zelfs overnemen?

01:24 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

20-04-07

De Amerikaanse massamoordenaar had zich bekeerd tot de islam.

First it was Johnny Muhammad, now it was Cho Sueng Hui aka Ismail Ax. Precisely how many mass shooters have to turn out to have adopted Muslim names before we get it? Islam has become the tribe of choice of those who hate American society. I'm not talking about people who grew up as Muslims, confident and secure in their faith, good fathers, sons and neighbors. I'm talking about the angry, malignant, narcissist loners who want to reject their community utterly, to throw off their 'slave name' and represent the downtrodden of the earth by shooting their friends and neighbors.

The Jews are the descendants of Isaac, the Arabs are the descendants of Ishmael.

Achter de moorden gepleegd door de koreaan Cho Sueng Hui (alias Ismaïl Ax) zit een heel verhaal.

De joden stammen af van Isaac (de enige erkende zoon van Abraham) en de moslims stammen af van de verstoten en onterfde zoon Ismaïl.

Ik heb vandaag geen tijd om het te vertalen, maar de naam Ismaïl Ax, stond op de moordenaar zijn arm getatoeëerd. (Ax verwijst naar een hakmes, i.p.v. een mes dat Abraham zou hebben willen gebruiken toen hij de opdracht kreeg van God om zijn zoon (niet Isaac maar wel Ismaïl) te doden.


LEES HIER DE ENGELSE TEKST

18:19 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

19-04-07

Vlamingen.

Zijn Vlamingen dan toch 'zwarten'? Of is dit weer een grapje van Willockx...

KLIK HIER

16:40 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Vuile oorlog tegen Vlaams Belang

Vandaag via mail ontvangen:

“Vlaams Belang op oorlogspad tegen Onkelinx”, kopt Het Laatste Nieuws vandaag. De titel is wat misleidend, want het is niét het Vlaams Belang maar Laurette Onkelinx die de oorlog heeft verklaard. Maar goed, de krant brengt het nieuws tenminste. Waarover gaat het? Onkelinx wil nog snel een nieuwe wet door het parlement drukken die ervoor moet zorgen dat zogenaamde ‘onwaardige burgers’ niet meer kunnen kiezen of verkozen worden. Wat zijn ‘onwaardige burgers’? Tijdens de repressie na WOII noemde men dat ‘incivieken’, vandaag noemt men het ‘racisten’… Een simpele veroordeling na een showproces volstaat dan om de kopstukken van de partij politiek te liquideren…

Gerolf Annemans - Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer – kondigt keihard verzet aan tegen de wet-Onkelinx. “We staan met 18 Kamerleden klaar om in alle fasen obstructie te voeren. We zullen filibusteren in commissie, in algemene vergadering, bij de algemene bespreking en de artikelbespreking. We zullen amendementen indienen, het advies van de Raad van State vragen, kortom, alles wat mogelijk is. En daarna, als de regering toch haar wil doordrijft, zullen we hetzelfde doen in de Senaat.”

De tegenstanders van het Vlaams Belang zullen ongetwijfeld nog eens in hun oude doos met nepargumenten graaien en opwerpen dat het Vlaams Belang zich toch nergens zorgen moet over maken als de kopstukken zich niet schuldig maken aan ‘racisme’. Maar dat is een goedkoop argument en het raakt kant noch wal.. Je moet in dit land heus geen racistische uitspraken te doen om wegens ‘racisme’ veroordeeld te worden. Zo werd het Vlaams Blok in een juridisch zeer betwistbaar vonnis veroordeeld op basis van uitspraken, standpunten en voorstellen… die Guy Verhofstadt ooit nog in zijn fameuze Burgermanifesten had opgeschreven of die vandaag in buurlanden gewoon regeringsbeleid zijn. Dat zegt genoeg.Wie het niet gelooft, kan het zelf nalezen in onze brochure over het politiek proces tegen het Vlaams Blok.

“Er lopen al een paar klachten tegen mij en Filip Dewinter”, zegt Gerolf Annemans. “Het is een klein kunstje om ons binnen de zes maanden een veroordeling aan te smeren, waarna ze ons vijf of tien jaar onze politieke rechten kunnen afnemen.”

De wet-Onkelinx moet het sluitstuk worden in de genadeloze en vuile oorlog die het paarse regime en vooral de Parti Socialiste voert tegen de Vlaamse onafhankelijkheidspartij Vlaams Belang. “Dit ontwerp is de laatste fase in de drietrapsraket van de PS tegen grootste partij in Vlaanderen”, vat Gerolf samen. “Eén was de beruchte antiracismewet die het mogelijk maakte om ons te veroordelen. Twee is de wet op de partijfinanciering die het mogelijk moet maken om ons geld af te nemen. Die procedure is nu bezig. En drie is de wet om iedereen die veroordeeld wordt wegens zogenaamd ‘racisme’, zijn recht te ontnemen om gekozen te worden…”

“We zijn benieuwd of de VLD Onkelinx haar finale geschenk zal gunnen om het Vlaams Belang te onthoofden”, vraagt Gerolf Annemans zich tot slot af. Regeringskringen laten verstaan dat de regering en dus ook de VLD “onverkort” achter het ontwerp staan. “We hebben daar in de regering een akkoord over”. Verhofstadt gaat de PS geen strobreed in de weg leggen, want hij wil ook na 10 juni zo graag nog eerste minister spelen. En heeft Verhofstadt niet ooit gezworen dat het succes van zijn regering mocht afgemeten worden aan het terugdringen van het Vlaams Belang? Als dat in de stembus niet lukt, dan moet het maar met andere middelen. Met dictatoriale trucjes uit het voormalige Oostblok als het moet.Laat Verhofstadt maar wat kletsen over zijn ‘open samenleving’, maar een democratie zal dat niet meer zijn...


01:58 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Strenge straffen – minder criminaliteit.

Al enkele weken zijn politici zich aan het afvragen of ze met de milde straffen voor criminele jongeren geen verkeerd sein geven.
Natuurlijk doen ze dat! Kleine criminaliteit werd uit het strafrecht gehaald en grote criminele feiten worden amper bestraft. Een ‘jongere’ die drie maanden geleden in Wallonië zijn leraar met een mes aanviel, loopt nu, na amper drie maanden al terug rond. Wat leert zo’n kerel daaruit? Dat hij rustig iemand om het hoekje mag helpen, want dat hij er toch niet voor gestraft wordt.

De 33-jarige Belg Alain Libens werd drie jaar geleden gearresteerd in Griekenland voor het binnensmokkelen van tien kilogram cannabis. Hij werd veroordeeld tot 50.000 euro boete en levenslange dwangarbeid, want in Griekenland lachen ze daar niet mee. Hij kan na 15 jaar een verzoek tot gratie indienen, maar vermoedelijk zal hij 25 jaar in een strenge middeleeuwse gevangenis doorbrengen. Zijn leven is kapot. 25 jaar tussen Albanezen die geen woord Engels of Frans spreken wil zeggen dat hij zich daar gedeisd moet houden. “Want ook hier geldt de wetteloosheid”, zegt hij. Zijn opdrachtgevers in ons land kregen een maximumstraf van drie tot vijf jaar, en zullen vermoedelijk al na een of twee jaar terug vrij zijn.

De reactie van Alain Liebens zegt genoeg, hij beseft dat hij een straf verdiende, maar hij had niet verwacht dat ze zo zwaar zou zijn. En hij voegt eraan toe “Als ik dit allemaal geweten had, had ik het nooit gedaan”.

Dus als de straf zwaar genoeg is, dan is er minder criminaliteit.

Oke, de straf die hij kreeg staat niet in verhouding tot de misdaad die hij beging, maar de straffen die hier worden uitgesproken evenmin. En daar moet dringend iets aan gedaan worden. De straffeloosheid in ons land wakkert agressie en criminaliteit aan. Als treinconducteurs al moeten staken om hun democratisch recht op veiligheid te eisen, dan is het al ver gekomen.

Hoeveel doden moeten er trouwens nog vallen vooraleer de overheid haar afspraken met Marokko nakomt en criminelen hun straf ginder laat uitzitten? Dat is trouwens dé enige straf waar ze bang voor zijn, en in hun cultuur staat ‘respect hebben voor iets of iemand’ gelijk met ‘bang zijn voor iets of iemand’. En daar zijn ze nu toevallig doodsbang voor.

01:45 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

18-04-07

Jurgen verkiest de gevaarlijke speedboot

Alhoewel je na zeven jaar Vlaams Belang niet alleen een dik vel kweekt, een deel van je eigen familie je laat vallen, en je beledigingen leert slikken omdat er na een tijd een zekere gewenning ontstaat, doen er sommige dingen nog altijd wel een beetje pijn. Wel, vandaag was het zo’n rotdag.
Het begon al met Abu Hezbollah op radio Brussel om even later te vernemen dat iemand van onze partij onze strijd niet meer wil strijden.
Jurgen Verstrepen gaat het proberen op de ‘Lijst De Decker’.

Ik heb nooit veel sympathie gehad voor overlopers, maar anderzijds ben ik evenzeer voor vrijheid van keuze als voor het vrije woord. Dus kan ik niet anders als Jurgen succes te wensen, zij het met gemengde gevoelens. Ik ken Jurgen al heel lang. En eerlijk gezegd, heb ik vroeger heel erg mijn best gedaan om hem op stang te jagen tot hij de stap naar het Vlaams Belang zette. Een stap, waarbij ik, net zoals nu hij eruit stapt, evenveel gemengde gevoelens had, en dat weet hij, want ik stak mijn menig daarover niet onder stoelen of banken.

Jurgen verlaat onze partij niet omdat, zoals onze linkse vrienden denken, wij een ijzeren discipline hebben, maar omdat Jurgen meer interesse heeft in het radio- en televisiewereldje, dan in politiek. Jurgen had een droom, Forza Flandria, die niet in vervulling is gegaan en hij legt de schuld ten onrechte bij het Vlaams Belang. Filip Dewinter heeft diezelfde droom en hij gaat er voor. Hij geeft niet op omdat hij gelooft in het ‘gezonde verstand’ bij de rechtse bevolking en bij de mensen van de eigen partij.
Ik denk ook niet dat het echt zal lukken met die lijst De Decker, een versnippering kan nooit een goede oplossing zijn.

Ik geloof ook niet dat een politicus privé en politiek mag mengen. Een hobby, een liefde, een passie, een vriendschap of een droom mag het uiteindelijke doel, onze onafhankelijkheid, niet in de weg staan. Je gaat ervoor tot het einde of je stopt ermee, maar overlopen doe je niet.

Maar zoals ik al schreef, voor links is dit een snoepje waar ze weer lang gaan op zuigen...
Wat ik uit die halve dag nieuws heb begrepen is dat onze tegenstanders het voorval weer aangrijpen om een enorme uitval naar onze partij te lanceren. Zie je wel dat wij gelijk hebben...roepen ze in koor!
Wel... nee, dat hebben ze dus niet.


Maar de kritiek en het schelden is weer volop aan de gang.

Op zich vind ik het natuurlijk niet erg dat er kritiek wordt geleverd op overlopers, zelfs niet op onze partij of onze mandatarissen, je kunt er misschien iets uit leren, op voorwaarde dat de tegenstanders zich beperken tot waarheden of kritiek leveren op zaken die ze begrijpen.

Dat doen ze echter niet! Niet alleen halen ze keer op keer hun ‘oorlogsgeschut’ uit de tweede wereldoorlog erbij, maar bovendien worden ze meestal grof en persoonlijk tegenover mensen die ze van haar of pluimen kennen.
Het is blijkbaar een links kuddefenomeen waarbij schelden de norm is en om die kudde in gang te krijgen is niet veel nodig. Eén koploper en de anderen volgen vanzelf.

Liefst gebruiken ze de gekende termen zoals de voorgeschreven woordjes fascist en racist, om nog niet te spreken over de lafhartige aanvallen op hun geestelijke capaciteiten of zelfs het uiterlijk. Dit zijn bij vele ‘intellectuele’ of ‘pseudo-intellectuele’ types het onderwerp van debat en daardoor koesteren zijn de illusie dat ‘zij’, de ‘elite’ toch zoveel beter zijn.

Wat mij persoonlijk al heel lang stoort is de intellectuele armoede bij de links georiënteerde ‘democraten’. Het is gewoon ergerlijk hoe deze personen, op de rand van inhoudsloze balancerende beweringen, doorspekt van oude marxistische utopische stellingen, en via een niet analytisch gebruik van modewoorden, rechts proberen te determineren en verklaren en vervolgens op één vuilnisbelt willen gooien.

De intellectuele armoede is een ziekte waar ‘links en links-liberaal’ nu al geruime tijd aan lijdt. Ze dragen de zware last van haat, en gaan er uiteindelijk zelf aan ten onder. Jammer dat een deel liberaal rechts en ander ‘rechts’ dat niet wil begrijpen en het tragere schip vroegtijdig verlaten om te kiezen voor een speedboot dat zich waarschijnlijk tegen de klippen te pletter vaart.

00:35 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

16-04-07

Goed weer? Naar het zwembad...

Vandaag kreeg ik dit schrijven in mijn mailbox. Nu weet ik weer waarom ik niet meer ga zwemmen in een publiek zwembad...

Vandaag was het bijna 30 graden, een mooie zondag en dus kwam ik op het idee met mijn kinderen gezellig te gaan zwemmen, in het gemeentelijk zwembad te Beveren.

In een ver en achterlijk verleden kwam je als Vlaming in zo’n zwembad vooral Vlamingen tegen; wat een bekrompenheid. Nu kom je er gelukkig Turken tegen. Veel Turken.

Turken zijn, dat is bekend, welwillend en nieuwsgierig. Bij het betreden van het zwembad werd ik dan ook aan een uitgebreide lichaamscontrole onderworpen door een vijftal oudere Turkse heren, die vanop een bank een goed uitzicht hadden over het hele gebeuren. Geruststellend, zo’n team Turkse controleurs, ongetwijfeld ook voor Vlaamse vrouwen in zwembadkledij.

Turken zijn ook erg behendig. Het was opmerkelijk hoe de Turkse jongemannen erin slaagden steeds op enkele millimeters van mijn dochtertje in het water te duiken; dat ze angstig gilde door de watergolven, ach, dat hoort erbij.

Turken zijn ook erg sociaalvoelend, en komen op voor hun medemensen. Toen mijn 11-jarige zoon bij het zwemmen per ongeluk de voet van een 16-jarige Turk aanstootte, kreeg hij meteen een welwillende scheldpartij van de hele tienkoppige groep over zich heen. Ontroerend, hoe Turkse mensen ook Vlaamse kinderen op het rechte pad willen houden.

Turkse meisjes waren vreemd genoeg niet te zien; ach, met dit warme weer bleven zij ongetwijfeld liever thuis dan verveeld in het water te dobberen.

Turken zijn erg gezagsgetrouw. Toen zij steevast in strijd met alle regels de grote waterglijbaan met grote groepen versperden, lachten zij het Beverse personeel, dat hen terechtwees, steeds vriendelijk in het aangezicht uit.

Bij het verlaten van het zwembad verrichtte een Turkse jongeman tenslotte speciaal voor mij nog een behendigheidskunstje. Met overtuiging mikte hij een vers gerochelde fluim net voor mijn voeten in de goot. Men moet toegeven, zoiets vergt oefening en bekwaamheid.

Ja, ik prijs mij gelukkig dat wij dankzij VLD, SP.a en CD&V afscheid hebben kunnen nemen van de bekrompen Vlaamse mentaliteit, ook onder de Beverse kerktoren, en dat dit multiculturele paradijs ons nu bekend is. Een dagje zwemmen zal nooit meer hetzelfde zijn. Alleen merkwaardig dat ik een Vlaming in de kleedkamer fluisterend hoorde zeggen ‘dat er toch wel erg veel Turken waren vandaag’…


10:37 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

13-04-07

PS verovert Vlaanderen via moslims

De PS gebruikt moslimextremisme om Vlaanderen te veroveren en voor de eigen electorale overwinning.

BEKIJK DE FILM

RADIOUITZENDING BRUSSELSNIEUWS

BUITENLANDS NIEUWS OVER BRUSSEL

De Marokkaanse journaliste Hind Fraihi heeft een boek geschreven over haar ervaringen in de islamitische wereld in Sint-Jans-Molenbeek.

12:57 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

12-04-07

Bent u wel zeker dat uw slot op uw deur veilig is?

Dan moet u toch even naar dit filmpje kijken!

KLIK HIER

Het downloaden duurt wel even, maar 't is de moeite waard.

01:02 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

11-04-07

Zwarte, dove lesbienne.

Nee, het is geen grap, soms hoor je wel eens dat je al die kwailiteiten moet bezitten om ergens te geraken.
Maar bij deze zwarte, dove lesbienne helpt het helemaal niet.
Zij wordt namelijk de eerste vrouw die de doodstraf krijgt in Zuid-Dakota. Ze wordt ervan beschuldigd een vermoedelijke rivale met een kettingszaak in stukken te hebben gesneden.
Zij is niet alleen de eerste vrouw, maar na 60 jaar ook de eerste executie die terug zal worden uitgevoerd in deze staat . Wright wordt ervan beschuldigd de dove heteroseksuele Darlene VanderGiesen te hebben ontvoerd en vermoord omdat ze teveel tijd aan de vriendin van Wright besteedde.

13:34 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De Croo - beroep: belgicistische nar aan het Hof.

Dat Herman De Croo een versufte oude dwaas is, wisten we al lang. Een lijfeigene van het door hem aanbeden koningshuis. Maar dat hij erin slaagt miljoenen mensen te schofferen is toch wel het toppunt van dwaze onbeschoftheid.

Tijdens een interview in De Morgen zei hij: “Ik ben echt geen Vlaams-nationalist omdat ik echt niet mentaal gehandicapt ben”. Door dergelijke nonsens luidop te zeggen, moeten we eerder gaan geloven dat hij het wel is. Verder wil hij er geen punt van maken indien de Vlaamse liberalen en socialisten zouden vervangen worden door de MR en de PS in de regering....zegt dat niet genoeg?

Matthias Danneels schrijft vandaag in het Nieuwsblad: “Weemoedig en woest kijk ik op mijn klavier. Naar het rijtje veelbelovende en moedige Burgermanifesten van Guy Verhofstadt, de verlichte, Vlaamsvoelende liberaal die een streep zou trekken onder het corporatischtische immobilisme van de NV Oud-België.
Niks van! De Pest voor Vlaanderen is weer helemaal terug. De Croo walst over zijn voorzitter Somers, Gatz, Willem-Frederik Schiltz, Gabriëls en de brutaal buitengebonjourde fractieleider Borginon heen alsof de V van Open VLD nooit heeft bestaan.
Paleisvriend De Croo toetert ten afscheid dat Open VLD op 11 juni 2007, daags na de federale verkiezingen, terdege rekening zal moeten gehouden worden met ‘zijn’ soortelijk politiek gewicht.
Te vrezen valt dat aardig wat licht mentaal gehandicapte Vlaams-nationalisten dat al een dag eerder zullen hebben gedaan.


Ik hoop het in ieder geval.

13:09 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

10-04-07

Vlamingen van alle partijen - verenig u!

Omdat ik niet kon beslissen welke citaten ik uit de toespraak van professor Dr. Paardekooper zou halen, heb ik het dan maar integraal overgenomen. Omdat het moeilijk leest vanaf een computerscherm is het beter de volledige tekst te selecteren en uit te printen. Het taalgebruik en de schrijfwijze heb ik gelaten zoals ze oorspronkelijk staat in de toespraak van professor Dr. Paardekooper.
Veel leesplezier.

Vlaanderen

180px-Utrecht-atrecht
OM DE FOTO TE VERGROTEN KLIK HIER>


België verzuurt op zijn manier het leven van onze arme kinderen. Het verstoort de heerlijke regelmaat van Italië waar Italianen Italiaans spreken en Zweden waar Zweden Zweeds praten want in België wonen geen Belgen die Belgisch als hun taal hebben. De Belgische taal bestaat niet en Belgen zijn er evenmin. Helemaal niet!

Mag ik met dat Belgisch beginnen? U glimlacht omdat u als verstandig mens wel beter weet. Natuurlijk bestaat er geen Belgische taal: de Vlamingen spreken Vlaams en de Walen Frans. Werkelijk? Ik dacht dat de Walen Waals en Pikardisch spraken. Vergis ik me? Nee, natuurlijk: Waals en Pikardisch zijn dialekten van het Frans. Maar de beschaafde Walen spreken naast dat dialekt ook Algemeen Beschaafd Frans.

Goed, zover ben ik het met u eens. Maar dan worden er in Vlaanderen ook Vlaamse, Brabantse en Limburgse dialekten gesproken en daarboven het Algemeen Beschaafd Nederlands. Nee? Hóórt u dat nooit in Vlaanderen? Wat dan wel? Algemeen Beschaafd Vlaams?
En vertaalt u dan jullie 's in dat Vlaams? Gij? Weet u het zeker? Is het geen gai of gèè? O nee, dat zijn dialektvormen. Vlaamse zeker? Maar waarom komen ze dan ook in het grootste deel van Noord-Brábant voor?

En weet u heel zeker dat geen enkele Vlaming in z'n dialekt jullie vertaalt met dzjieles of met geer of met hider? Nee, natuurlijk, dialektkunde is uw vak niet, al vindt u het een interessante wetenschap. Zo heel zuiver staan de taaltoestanden in België u toch niet voor de geest. U bent beter van Kanada op de hoogte, want u weet dat sommigen bovendien een mondje Frans kennen. Waarom is overigens de Kanadese rok zo veel nader als het Belgische hemd?

Maar goed. Hoe zit het nou eigenlijk met die dialekten in Vlaanderen? Nou, dat is heel eenvoudig. Ik zou zeggen: bijna net als in Nederland. Een Groninger verstaat geen Maastrichts en omgekeerd. Zo verstaat een Bruggeling ook geen Hasselts en omgekeerd. Een Leuvenaar snapt niets van Gents en omgekeerd. Dat is nogal wiedes. Brugs is Westvlaams, Gents is Oostvlaams, Hasselts is West-Limburgs en Leuvens is Brabants. Ja zeker, Brabants. Leuven is zelfs de stad waar de hertogen van Brabant oorspronkelijk gezeteld hebben. En om nu weer over dialekten te spreken: bijna heel Brabant zegt gij of iets dergelijks voor het enkelvoud jij en gellie, gullie, gale enz. voor 'jullie'; dzjieles en geer zijn allebei Limburgse woorden voor 'jullie' en hider is de Westvlaamse vertaling daarvan. Nou snapt u dus wel waarom de dialektsprekers in Vlaanderen elkaar vaak zo slecht verstaan. Nou begrijpt u ook nog wat anders, nl. waarom wij de Nederlandse provincie beoosten Zeeland Nóórd-Brabant noemen. Waar is Zuid-Brabant dan? Natuurlijk in België. Daar ligt ook Midden-Brabant oftewel de provincie Antwerpen. Bewesten Brabant liggen Zeeland én Oost- en West-Vlaanderen, beoosten Brabant vindt u West- en Oost-Limburg of Belgisch en Nederlands Limburg.

Nou heb ik nog twee brokken Vlaanderen vergeten: Zeeuws-Vlaanderen dat in Nederland ligt en Zuid-Vlaanderen, de streek tussen Duinkerke en de Somme in Frankrijk.

Bekijk de zaak nou 's van de andere kant als u wilt. Ziet u in de geest in het westen die grote provincie Vlaanderen? Daar lopen twee staatsgrenzen door: de Nederlands-Belgische en de Belgisch-Franse. Ziet u dat enorme brok Brabant daar in het midden? Daar loopt één staatsgrens door: de Nederlands-Belgische, net als door Limburg. Nederland heeft dus geen 11 provincies zoals de schooljuffrouw u geleerd heeft, maar 16. Dat is heel prettig: Nederland is groter als u dacht. Stop: ik ben aan het annekseren. Dat gaat zo maar niet. Ik mag de betrekkingen met onze buurstaat niet in gevaar brengen. Ik moet voorzichtig zijn. Luister: Nederland kán België niet meer annekseren want België 'is Nederland. Snapt u het niet? Het is toch heel eenvoudig. Wat is Nederlandse Leeuw in het Latijn? Juist: leo belgicus oftewel... Belgische Leeuw. Belgica is de Latijnse naam voor Nederland, dus betekent België eigenlijk niets anders als... 'Nederland'. Er zijn dus twee Nederlanden: Nederland en België. Tussen haakjes: over leeuwen gesproken. U hebt natuurlijk al begrepen dat de Vlaamse leeuw niets als een vermomming is van de Nederlandse, een variant zoals de Zeeuwse of de Zuidhollandse. Hebt u diezelfde Nederlandse Leeuw wel 's in het wapen gezien van Hazebroek, dat stadje in Zuid-Vlaanderen, in Frankrijk dus?


België is dus in werkelijkheid 'Zuid-Nederland'. Noord en Zuid werden bij de Vrede van Munster - dus na de 80-jarige oorlog - gewelddadig verscheurd in twee brokken langs een toevallige militaire grens, een frontlinie. Wij zijn dus net zo'n geval als Korea dat ook langs zo'n toevallige frontlinie bij wijze van vredeskompromis in tweeën gescheurd werd. Of als u een voorbeeld dichter bij huis wilt hebben: wij zijn net zoiets als voormalig Oost- en West-Duitsland. Noem Oost-Duitsland bv.
Germanië en West-Duitsland Duitsland, dan begrijpt u wat ik bedoel. Alleen tussen 1815 en 1830 is Nederland tijdelijk verenigd geweest daarna viel het helaas weer in twee brokken uit elkaar. In de Benelux probeerde men dat weer voorzichtig aan elkaar te lijmen.

Konklusie? België, dat zijn wijzelf, u en ik.
Nou dat zo is, moeten we nodig wat meer over dat België praten, want zelfkennis is heel nuttig voor karaktervorming.

U weet nou dat ons land vanouds 16 Nederlandstalige provincies omvatte en een Franstalig deel, grof gezegd Wallonië, waarvan de omvang in de loop van de eeuwen nogal 's veranderd is. De Nederlandse taalgrens loopt in het zuiden heel wat mooier als de Nederlandse staatsgrens: nl. vrij recht van Duinkerke in Frankrijk naar Wezet (Visé) in België. Als u een beetje fantasie hebt kunt u zich makkelijk voorstellen dat Hazebroek, Ronse, Brussel, Leuven, Landen en 's-Gravenvoeren allemaal even boven die taalgrens liggen. In dat hele gebied van 17 miljoen mensen (anno 2002 zijn dit er natuurlijk veel meer - MRB) wordt dus Nederlands gesproken: ABN en dialekten. Dit Nederlandse taakgebied hoort bij de middelgrote van Europa en is bv. groter als alle Skandinavische taalgebieden bij elkaar. Het neemt vlug in betekenis toe doordat de bevolking zich snel uitbreidt en doordat de positie van het ABN er met de dag steviger wordt, vooral in Vlaanderen.

Sommige ouderwetse mensen noemen het ABN Hollands, maar dat is eigenlijk verkeerd. Het is wel in Amsterdam en Den Haag - dus binnen Holland - ontstaan, maar de ingrediënten waren Brabants, Hollands en Westvlaams dialekt. Dat gebeurde in de 17de eeuw en sindsdien heeft het ABN zich geleidelijk over de andere Nederlandse provincies verbreid.
Tenminste... over de provincies binnen Nederland, want het was nogal lastig om de sprong over de staatsgrens te nemen en Vlaanderen binnen te dringen.
Tussen 1815 en 1830 ging dat nog het makkelijkst want toen hadden we het Verenigd Koninkrijk zoals u weet. Maar toen dat uiteengevallen was - met welwillende medewerking van Franse troepen overigens - werd Nederland in België beschouwd als staatsvijand nummer 1, vooral door de Walen, die de gelegenheid met twee handen aangrepen om opnieuw het Nederlands te verdrukken en in Vlaanderen de bezettende macht te spelen met behulp van een vijfde kolonne: de Franskiljons.

Dat alles onder de vriendelijk aanmoedigende blik van Frankrijk dat niets liever wou als de totale verfransing van 'alle Nederlandstaligen.
Zoals z'n latere kollega Hitler heeft ook de heer Napoleon maar zelden last gehad van aanvallen van verdraagzaamheid. Hij had ook energieke pogingen gedaan tijdens de Franse bezetting om het Nederlands uit te roeien.
Tijdens de Duitse bezetting hebben we de Nazi-mentaliteit aan den lijve gevoeld: er is maar één volk - het Duitse - en maar één taal en kultuur: de Duitse. Met Duitsland voor een verenigd Europa. In de Napoleontische tijd was het: er is maar één volk - het Franse - en maar één taal, één kultuur: de Franse. Met Frankrijk voor een verenigd Europa.

Nou was de Franse militáíre grootheidswaan met Napoleon wel gestorven, maar de kulturele is blijven bestaan: veel Franstaligen menen dat buiten het Franse taalgebied het barbarendom begint, en dat zij dat als ijverige missionarissen de ware - dat is de Franse - kultuur moeten gaan bijbrengen. Vlaanderen leek een missiegebied waar veel zieltjes te winnen vielen, want er was geen kultuurtaal om weerstand te bieden, er waren enkel dialekten. Bovendien was er een heel dun laagje zg. "hogere standen" er al verfranst sinds de Napoleontische tijd: de Franskiljons. De Nederlandse kultuur, die in de middeleeuwen z'n brandpunt had in Vlaanderen was daar sinds de 17de eeuw langzamerhand weggekwijnd onder de druk van vreemde bezetters. Er werd vrijwel geen boek en geen krant in het Nederlands gedrukt; er was vrijwel geen Nederlands onderwijs. Hulp uit Nederland ontbrak.

Toch ontstond er verzet tegen de Franse kulturele bezetting na 1830: de Vlaamse Beweging begon z'n werking; eigenlijk had die beter Nederlandse Beweging kunnen; u begrijpt nu wel waarom.

VLAANDEREN II

Welke Nederlander heeft er nooit in de trein naar Antwerpen gezeten? Je rijdt Roosendaal uit en dan kijk je naar buiten om te zien of er tekenen zijn die wijzen op het passeren van de grens.
Hé, waarom rijdt de trin links? Nou, dat is normaal in België. Waarom? Omdat het normaal is in Frankrijk.
Waarom is de officiële naam van de Belgische Spoorwegen zo omslachtig lang? Omdat het een slaafse navolging is van de omslachtige lange naam van de Franse Spoorwegen: Nationale Maatschappij der Franse Spoorwegen en dus ook: Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen.

Op kleine stationnetjes over de grens lees je geen woord Frans; daaruit blijkt dat we hier in een gebied zijn waar de officiële taal Nederlands is.
Maar wat is dat: op de fabrieken staan Franstalige namen en reklames. Spreken de mensen hier benoorden Antwerpen Frans?

Denk ’s rustig na. Hebt u midden in Nederland nooit reklames in het Engels gezien? Spreken de mensen bij ons daarom Engels? Welnee: die Engelse reklame betekent eenvoudig dat het aanbevolen produkt vooral niet door Nederlanders gebruikt moet worden maar enkel door Engelstalige toeristen. Ook sommige bioskopen – en zelfs een enkele luchtvaartmaatschappij – bij ons beschouwen Nederlandstalige klanten als ongewenst, blijkens Engelse reklamebiljetten. Wie Nederlandse klanten wil, heeft immers wel de elementaire beleefdheid om die in het Nederlands aan te spreken? Zoveel begrip en fatsoen hebben onze zakenlui wel.

Daar is het Centraal Station in Antwerpen al. U ziet: alle officiële aankondigingen zij weer – zoals het hoort – ééntalig Nederlands. De meeste reklame eveneens. Een enkele Franse reklame bewijst dat het zakenleven voor een deel nog Franskiljons is en dat sommige zakenlui hier dus niet gesteld zijn op Nederlandstalige klanten. Daarom kunnen we dat grote restaurant hier beter mijden, want dat heeft uitsluitend Franse opschriften.

Een klein stukje verder is er een waar we wél welkom blijken te zijn. Zullen we onszelf vergasten op een lekker etentje? Reken maar dat er in Antwerpen goeie koks zijn. Ober, geef ons maar een tomatensoep en varkenskotelet met een lekker glas Pils.

Hier is het gelukkig vrij stil; dat is een mooie gelegenheid voor een praatje met de ober straks.

”Asteblieft menier, goeien appetait.”
Hij blijkt lid te zijn van een liberale vakbond; ik geloof dat dat iets typisch Belgisch is. Het tekent in elk geval de sterke invloed van het liberalisme in dit land. Hier kan zelfs een socialistische minister van Buitenlandse Zaken half liberaal zijn en een grote Franstalige zg. katolieke krant heeft in wezen toch enkele katolieke schaapskleren aan, maar is inwendig volkomen liberaal.

U merkt dat onze ober vrijwel ongekuist Antwerps spreekt, maar vergeet niet: hij is ook al vrij oud.
Z’n jongere kollega daar bij de deur spreekt aanzienlijk beter ABN; hij maakt bovendien een intelligentere indruk.

Antwerpen is een stad met veel arbeiders; het is dus niet vreemd dat het percentage socialisten er vrij groot is. Voor het overige vormen die in heel Vlaanderen maar een minderheid. Ze betrekken hun grootste aanhang uit Wallonië; de katolieke CVP heeft daarentegen in hoofdzaak Vlaamse leden.

Vind u het niet erg als ik u onder de volgende gangen nog wat meer vertel over onze omgeving?

U hebt daar op de lektuurtafel een stel Nederlandstalige kranten zien liggen naast enkele Franstalige. U weet dat er tegenwoordig ook veel Nederlandse boeken in Vlaanderen gedrukt worden. Dat is bijna allemaal winst van de laatste vijftig jaar.
Voor die tijd bestond hier vrijwel geen Nederlandse pers. U ziet hier de goede uitwerking van al die taalwetten die het Nederlands moeten beschermen tegen slinkse Franskiljonse onderdrukking en die de smadelijke achteruitstelling van vroeger ongedaan moeten maken.

Hoe het met het onderwijs staat? Nou, in Vlaanderen is het Nederlands de officiële taal natuurlijk, in Wallonië het Frans en Brussel is tweetalig. Vroeger was bijna het hele Middelbaar Onderwijs in Vlaanderen Franstalig.
We moeten tot onze schande bekennen dat ook het hoogste kerkelijke gezag in België geestdriftig voor een dergelijke kultuurdiscriminatie was.
Kardinaal Mercier – een Waal – aartsbisschop van Mechelen, was een halve eeuw geleden van mening dat er rassen zijn voorbestemd om te bevelen, andere om te gehoorzamen”

Eind september 1906 vonden de Belgische bisschoppen het nodig om erop te wijzen dat de voertaal van het Middelbaar Onderwijs en Hoger Onderwijs een internationale taal moest zijn, en in België ’kon dat natuurlijk niets anders zijn dan het Frans’.

Zo kan de haat zelfs een groot en scherp verstand verblinden.


In Nederland was immers het Nederlands al lang algemeen de voertaal van álle Middelbaar en Hoger onderwijs.
Overigens is op het ogenblik niet alleen de Gentse Rijksuniversiteit volledig Nederlands maar ook heeft de Katolieke Leuvense Universiteit een volledig Nederlandse afdeling naast een Franse voor de Walen.

Denk niet gering over de moeilijkheden die de Vlamingen hebben moeten overwinnen om het zover te krijgen, denk niet gering over het feit dat hun taalgenoten hier in Nederland hun daarbij vroeger volledig in de steek lieten.
Van het eerste geef ik u een staaltje.

De Vlamingen eisten dus volledige vernederlandsing, ook van het Middelbaar Onderwijs. Toen de Walen die eis dreigden te moeten inwilligen, kwamen ze op het lichtende idee van het kompromisonderwijs, en dat werd werkelijkheid. Het zag er als volgt uit: al naar gelang de mogelijkheden kregen de gymnasiasten in een bepaalde klas Grieks in het Frans maar Latijn in het Nederlands, aardrijkskunde in het Frans maar geschiedenis in het Nederlands, algebra in het Frans maar meetkunde in het Nederlands, enz.

Het kwam zelfs voor dat Nederlandstalige leerlingen Nederlandse taal in het Frans kregen.
”Jan Martens, voulez-vous me conjuger le verbe ‘moeten’.”
En al die uitingen van taaldiskriminatie vonden en vinden plaats midden in het beschaafde West-Europa van de 20ste eeuw.

Het is bijna niet te geloven.

Maar goed, nou gaan we naar een klas waar een algebra-leraar (zeg ongeveer 1925) les geeft.
Tot voor kort was hij verplicht om alles in het Frans te geven, nu moet hij toevallig dit vak in het Nederlands geven. Maar zelf heeft hij nog uitsluitend Frans onderwijs gehad. Hij kent dus allerlei algebratermen niet in het Nederlands. Erger; hij kent nog geen ABN, hoogstens een beetje ouderwets boekennederlands. Dus geeft hij les in gekuist Gents (als hij Gentenaar is), doorspekt met Frans en boekennederlands.

Allicht dat z’n leerlingen weinig beter spreken als hij. Maar één geluk hebben ze toevallig: hun leraar Nederlands heeft een scherp verstand en een goed taalgevoel en die ziet welke kant Vlaanderen op moet. Dus eist die veel van z’n jongens. Eigenlijk moet hij vergen dat zij beter ABN zullen spreken al hijzelf. Dat moeten op het ogenblik nog veel Vlaamse leraren.

Snapt u hoe pijnlijk het is al u tegen een goedwillende oudere Vlaming opmerkt dat hij op zoveel punten nog dialekt spreekt?
Snapt u dat die oudere generatie Vlamingen niet graag hoort zeggen: u spreekt onbeschaafd, en dat die daarom graag doet alsof het er bij het ABN niet zo precies op aan komt?

We missen trouwens het recht om die mensen iets te verwijten. Bij de jongere Vlamingen is het gelukkig inzake ABN-beheersing een stuk beter gesteld. In elk geval zien die het probleem scherper.
Sinds de laatste oorlog zijn er op de meeste Vlaamse Middelbare Scholen ABN-kernen gevormd waarin jonge Vlamingen zich ektra oefenen in het gebruik van een vlekkeloos ABN. Tussen haakjes: hoorde u zo-even dat Nederlandse MMS-meisje zeggen dat kén wel? Die zou inzake taalverzorging een voorbeeld mogen nemen aan menig Vlaams MMS-ertje.

Zoëven hadden we het over Kardinaal Mercier; die Frankofiel in hart en nieren. Hoe erg is het op dat punt tegenwoordig gesteld met de Vlaamse geestelijkheid?

In het algemeen vooral bij jonge priesters uitstekend. Maar er zijn wel oude pastoors die in de hoogmis in het Frans spreken om 20 Franskiljonse parochianen een plezier te doen, terwijl de hele rest van de parochie weinig of niets van de preek verstaat.
Preekte meneer pastoor daarentegen konsekwent in het Nederlands, dan zouden ook de Franskiljons hem verstaan en dan zou hij zelfs handelen naar de geest van de Belgische wet.
Hij zou dus tegelijk een goede zielzorger zijn, een sociaal voelend mens, een man met karakter en een goede staatsburger. Maar helaas...

Dat is allemaal des te vreemder omdat de beste katolieken in Vlaanderen in het algemeen te vinden zijn onder de mensen die het meest Nederlands voelen.

Hoe is het in de politiek? Ik heb u al gezegd dat de katolieke CVP grotendeels op Vlaanderen steunt en de BSP op Wallonië. Opnieuw zou je dus bij de CVP een diep begrip verwachten. Maar als die – mede door bisschoppelijke steun – vrijwel het monopolie onder de katolieke kiezers heet, komt er weinig terecht van dat begrip.
De praktijk heeft bewezen dat alleen een kleine radikale partij de zweep kan zijn die de CVP aktief maakt op dit gebied. Zo’n partij is er op het ogenblik gelukkig: de Volksunie.

Tot voor de laatste verkiezingen had die maar weinig aanhang, maar in maar vorig jaar heeft die flinke winst geboekt en ziet...dat was voldoende voor de CVP-formateur Theo Lefèvre om voorzichtige plannen te gaan maken voor kulturele autonomie van Vlaanderen en Wallonië.

Maar daarover later...


VLAANDEREN III

In z’n Kerstpreek zegt een oude Westvlaamse pastoor dat het in Betlehem ”stief koet was buutn”, maar een Zuidbrabantse pastoor dat het ”vrieët kaat was boeëte” en een Limburgse dat het er ”errech kaat waas boete”.
Vreemd is dat, hé?, pastoors die in zuiver dialekt spreken. In Vlaanderen is dat bij de oudste generatie nog de normale gang van zaken; niet bij de jonge kapelaans natuurlijk.
Trouwens : ik heb oude professoren wel ’s kollege horen geven in het Izegems en het Turnhouts. Het is haast niet te geloven, maar het zijn feiten. Snapt u hoe erg het moet zijn voor een intellektueel als hij zijn kultuurtaal niet beheerst?

En begrijpt u nou ook dat het Frans de vorige eeuw als kultuurtaal vrij spel had in Vlaanderen omdat het ABN daar niet ingeburgerd was? Het nam gewoon de plaats daarvan over. Daardoor ook gingen er grote krachten voor de Nederlandse letterkunde verloren : Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck horen helaas bij de Franse letterkunde ofschoon het Vlamingen zijn. Hadden ze in onze tijd geleefd dan zouden ze de grote aanwinsten voor de Nederlandse letterkunde geworden zijn.

Gezelle koos een andere oplossing : die ging schrijven in een mengsel van ABN en dialekt. Iets dergelijks deed Timmermans, maar onopzettelijk, want hij liet eerst zijn schoolmeester de ergste fouten uit z’n handschriften halen. Z’n laatste boeken bevatten trouwens aanzienlijk minder dialektismen als z’n eerste.

De tegenwoordige Vlaamse litteratoren schrijven bijna allemaal ABN afgezien van enkele kleine ontsporingen.

Intussen had het Frans al een eeuw de tijd gehad om zich als vreemde kultuurtaal in Vlaanderen te nestelen: er vormde zich een heel dun laagje Vlaamse notabelen die ook tuis Frans gingen spreken omdat ze het dialekt te gemeen vonden. Sommige wisten niet beter of het hoorde zo, andere wisten wel beter, maar konden niet anders want hun hele ondrwijs was Frans geweest.

Ook het zakenleven stelde zich hierop in: de winkeliers brachten tweetalige opschriften op hun etalages aan. Ze begonnen met de Franse en vertaalden die dan naar best vermogen, d.w.z. letterlijk in het Nederlands. U kent dat wel : rechts staat ”On porte à domicile’ en links, ”Men draagt ten huize”. Rechts bovenaan; “Maison de bruikere” en links ”Huis de bruikere”

Ga zo’n winkel maar eens binnen. Automatisch spreken de mensen je in het Frans aan (de oude kultuurtaal), zoals een Maastrichtse winkelier een vreemdeling automatisch aanspreekt in het ABN : zijn kultuurtaal, en niet het Maastrichts. U antwoordt dan natuurlijk in het ABN en wedden dat de juffrouw achter de toonbank dan zegt; ”A, menier ies van Olland zeker?”

Of je nou Franskiljon bent of niet, dat hangt vooral af van je instelling : wil je dat Vlaanderen onder Franse kulturele bezetting blijft, dan ben jet het, wil je dat het zich op een gezonde en natuurlijke manier kultureel ontwikkelt, dan ben je het niet. De Franskiljons plegen kultuurverraad.

Nou vormen ze zoals gezegd maar een uiterst klein percentage van alle Vlamingen, maar het beroerde is juist dat het grotendeels notabelen zijn. En daarom beroven ze Vlaanderen ondanks hun kleine aantal van veel volkskracht. Immers : uit hun kring komen weer de meest toekomstige intellektuelen voort : ministers – kamerleden – dokters - advokaten – grote zakenlui enz..

Natuurlijk, het gebeurt vrij vaak dat een jongen van eenvoudige afkomst een intellektueel beroep kiest, maar zal hij straks geen Franskiljons meisje ontmoeten waar hij mee trouwt en dat hem op haar beurt weer min of meer Franskiljon maakt?

Of een Walin misschien die hem stevig onder de pantoffel houdt?
Die ellendige kringloop moeten de Vlamingen dus doorbreken en juist dat kost veel tijd en inspanning.
Veel Vlamingen die geen Franskiljons zijn maken een ietwat schuchtere en bedeesde indruk, terwijl de Franskiljon meent dat de wereld van hem is, en van nature veel brutaler en vrijpostiger is.

Over brutaliteit gesproken. Bent u in België nooit een tweetalige wegwijzer tegengekomen waarop dappere mannen ’s nachts in het donker, met pek alle Nederlandse namen onzichtbaar hebben gemaakt?
Zulke kerels zijn nu Franskiljons.

In het zakenleven zijn ze helaas nog vrij talrijk, natuurlijk juist weer onder de grote bazen : de strijd tegen het Franskiljonisme is hier ook weer een gevecht om sociaal onrecht uit de wereld te helpen.
Ik heb eenvoudige Vlaamse taxichauffeurs gekend die nooit over hun grieven en moeilijkheden met de grote baas konden praten omdat zij geen Frans kenden en hij te weinig Nederlands voor een goed gesprek.

Ook in de fabrieken en andere bedrijven is de taalstrijd nog een dagelijks voorkomend feit. Het is weer de tegenstelling tussen 98 Nederlandstalige werknemers en één Franstalige baas plus één Franstalige bedrijfsleider. De baas eist dat de hele administratie Frans is, dat de Franstalige bedrijfsleider zoveel mogelijk Frans spreekt tegen z’n ondergeschikten en als daar nou misverstanden zijn uit ontstaan, ruzies en zelfs daling van de produktiviteit, dan kan dat de baas allemaal niks schelen : alles liever als een volledig Nederlandstalig bedrijf.

Natuurlijk protesteren de arbeiders geregeld, ze vragen om koncessies, er worden besprekingen gevoerd en de direktie doet toezeggingen. Ja, inderdaad, het wordt beter, de baas is verstandig...maar na twee maanden is alles weer als vroeger.

Over grote bazen gesproken; u was niet stomverbaasd toen u las dat pas sinds mei vorig jaar de maatregel doorgevoerd is dat er in de Belgische Ministerraad Nederlands gesproken mocht worden?
Jazeker! En dat in een land waarin tweederde van de bevolking Nederlands spreekt!


Vlak na de oorlog kwam het nog wel voor dat een Nederlandse minister bij een bezoek aan België, Frans sprak. Snapt u dat de Vlamingen zoiets als verraad beschouwen aan onze gemeenschappelijke kultuur? Gelukkig gebeurt zoiets tegenwoordig niet meer. Trouwens: op het ogenblik spreken alle verstandige Nederlanders in België Nederlands, zeker toch in Vlaanderen en Brussel.

(Bij het staatsbezoek van koningin Beatrix in 2006 sprak zij eveneens Frans).
Kunnen we de Vlamingen niet een stevig handje helpen? Natuurlijk. Als u zakenman bent en leveranciers in België hebt die u geregeld in het Frans schrijven, kunt u ze beleefd vragen om voortaan in het Nederlands te korresponderen. Frans is voor Nederlanders een veel te moeilijke taal. U bent klant, de klant is koning en de klantentaal is dus koningstaal.
Weigert uw leverancier, dan verbreekt u eenvoudig de betrekking en stuurt hem z’n laatste brief terug.
Voor zulke argumenten zijn zelfs de koppigste Franskiljons gevoelig. Er is dus alle kans dat ze zich in het vervolg fatsoenlijk gaan gedragen en de korrespondentie in het Nederlands voeren. Weet u wat er nou gebeurd is? Vroeger schreef een Nederlandstalige Vlaamse typiste een Franse brief en uw Nederlandstalige typiste beantwoordde die in het Frans.
En nou gebruiken ze allebei hun moedertaal, er is een eind gekomen aan een dwaze komedie en allebei de typistes zuchten diep omdat ze van dat lastige Frans bevrijd zijn.

(Tussen haakjes; verstandige Waalse fabrikanten hebben allang begrepen dat het Nederlands de eerste taal is van de Benelux; daarom zijn ze ijverig gaan leren).

In de afgelopen eeuw hebben we een paar grote emancipaties van dichtbij meegemaakt : die van de arbeider en die van de Nederlandse katolieken. Allebei die groepen hebben zich vanuit een diepe minderwaardigheid naar boven weten te worstelen. De derde emancipatie : de worsteling van de Vlaamse Nederlanders én met de Walen is nog volop aan de gang. Hoe eerder die af is, hoe beter, want die voltooiing zal een ontzaglijke zegen zijn voor onze kultuur.

Het is voor de andere Nederlanders een eer als ze daarbij flink mogen helpen; ze hebben trouwnes het verzuim van hun voorouders op dit punt goed te maken.

Niet alleen de Nederlandse zakenman kan helpen ; iedere Nederlander. Hoe inniger onze kontakten met de Vlaamse Nederlanders zijn, hoe beter.

Ziet u niet hoe die allebei de partijen verrijken? Denk ’s aan de bijdrage tot de Nederlandse kultuur van Vlaamse dichter, schrijvers, beeldhouwers, schilders, toneelspelers, filmspelers, scenarioschrijvers. Wat een verarming voor onze letterkunde zou het bv. zijn als we Claus, Walschap, Gijsen, Lamp, Jonckheere en zoveel andere Vlamingen moeten missen.
Waarom zijn die kontakten met Vlamingen dan niet sterker? Het is pijnlijk, maar ik moet het zeggen: omdat veel Nederlanders met een meerderwaardigheidsgevoel naar Vlaanderen komen.
In Frankrijk, Duitsland en Engeland voelen ze zich zó klein dat ze ook graag een land willen hebben waar ze zich op kunnen blazen: België.

Maar dat neerbuigen naar de Vlamingen kwetst en stoot af. Ik weet wel dat je onder de Franskiljonse room niet een tweede roomlaag kunt verwachten, maar al is de kwaliteit van sommige Vlaamse prestaties dan misschien wat minder als die van de beste Nederlandse, als u wat geduld hebt zal die vlug verbeteren.
(Wat we ondertussen al hebben bewezen door elk ‘Groot Nederlands Dictee’ te winnen en onze artiesten veelvuldig gevraagde graag geziene gasten in Nederland zijn)

Ons meerderwaardigheidsgevoel is onkristelijk en bovendien schadelijk voor de eenwording van ons kultuurgebied van 17 miljoen (Ondertussen 22 miljoen) mensen. Staan we daarentegen als mens tot mens tegenover de Vlaamse Nederlanders dan zullen ze ons door hun hartelijkheid en gastvrijheid overbluffen want ze hunkeren naar goeie en stevige hartelijke betrekkingen met ons. Ze verdienen het trouwens: vechten ze in onze plaats al niet ruim een eeuw aan het Nederlandse taalfront?

Vraag je aan de Antwerpse politie of de Nederlanders eigenlijk niet de reputatie hebben van arrogante, brutale, slecht gemanierde en grove toeristen, dan zal hij uit beleefdheid wel ontkennen, maar na vijf minuten hoort of voelt u de droevige waarheid. Is het nou geen kleine inspanning waard om die slechte reputatie te verbeteren?
(Ondertussen kunnen we stellen dat ‘de slechte en respectloze reputatie’ die de Nederlanders hier hadden – of nog steeds een beetje hebben – al lang werd ingehaald door sommige andere nieuwkomers, die zich nu ‘nieuwe Vlamingen’ mogen noemen).

Brussel

„Nen Brusselèèer, da’s ne stoefer“, ‚Een Brusselaar is een opschepper’, zeggen de mensen die het weten kunnen. Och, alles bij elkaar dan toch een sympatieke opschepper. Kijk ‘m daar zitten ’s avonds achter z’n pint in druk gesprek met de kroegbaas over de politiek, over Marieke van hiernaast en over de duiven.
Een Brusselaar is in de grond doodgoed, gemoedelijke en behulpzaam ; z’n karakter is dus net als z’n dialekt : door en door Brabants en dus oer-Nederlands.

Brussel is heel lang zelfs de hóófdstad van Brabant geweest en het Belgisch volkslied heet immers de Brabançonne, de Brabantse? Tot 1830 werd er bijna uitsluitend Nederlands gesproken, maar u weet : in dat jaar werd het de hoofdstad van de nieuwe staat België, ontstaan in de schaduw van Franse bajonetten.

En zo begon de ergste onderdrukking van het Nederlands in België : Brussel hervatte de politiek van wijlen Napoleon en het werd er de centrale van.

Had verdraagzaamheid de leiders van de jonge staat geleid, dan zou de toestand op de Brusselse departementen het omgekeerde geweest zij van wat hij nu is : het Nederlands zou er sterk overheerst hebben en de taal van de minderheid zou er ook de positie van een minderheid gekregen hebben.

Maar wat ging dát allemaal anders! In stad en land werd er een kruistocht tegen het Nederlands op touw gezet. Het volkslied kreeg niet eens een Nederlandse tekst, de Staatskrant vertoonde geen woord Nederlands, de wetteksten en de rechtspraak evenmin, Nederlandse straatnamen werden verfranst.

Zo werd de Brusselse Warmoesberg ter vereenvoudiging ’Rue Montagne aux Herbes Potagéres’.

Men duldde geen woord Nederlands in de nieuwe staat.De kulturele bezetting van Zuid-Nederland door de Walen was in dit opzicht dus stukken erger als de Duitse bezetting van 40-45. De Duitsers hebben nooit veel sympatie voor het Nederlands laten zien, maar hun ‘bekendmakingen’ waren tenminste allemaal tweetalig al stond het Nederlands altijd braaf op de tweede plaats achter het Duits.

In het paleis in Laken werd enkel Frans gesproken, en ook nu is dat nog de huistaal van het Brusselse hof. Daarom ondervond - tussen haakjes, Koning Leopold ook verreweg de meeste sympatie van de ....nee...de Vlamingen.

Maar goed: neem nu een Franskiljonse Brusselse ambtenaar, die tot dusver op een flatje woonde. Hij wil de benauwenis van de stad ontvluchten en laats dus in een Brussels voorstadje een villaatje zetten. Dat is een heel goed plan : de buitenlucht zal de emigrant goeddoen. Hij is door z’n verhuizing overigens van het tweetalige Brusselse regime in het Nederlandstalige regime terecht gekomen, maar daar heeft niemand hem toe gedwongen : hij had ook naar een Waals dorpje kunnen verhuizen.

Als Nederlanders tijdens de emigreermode van een jaar of wat geleden in Autralië kwamen wonen; deden ze hun uiterste best om zich ook in de taal zo vlug mogelijk aan te passen en zoveel mogelijk Engels te spreken. Maar de Brusselse Franskiljon heeft ietwat andere ideeën. Hij weigert ook in de eentalig-Nederlandse gemeente Nederlands te spreken en probeert op alle mogelijke manieren de hele gemeente naar z’n hand te zetten : kerk, school, stadhuis, middenstand, alles moet zich naar hem richten. Langs slinkse wegen probeert hij met z’n kollega’s het Nederlandse plaatsje te verfransen.

Weet u nog welke nationaliteit Lamme Goedzak had? Inderdaad, de Vlaamse.
En ook in het dorp in kwestie heeft hij nakomelingen wonen, helaas. De brave Vlamingen hebben dikwijls niet de moed om de arrogante vreemdeling tot de orde te roepen.
(En nog steeds niet…)
Bedenk dat die in een villa woont ; de strijd van de Franskiljons is een gevecht om sociaal onrecht te laten bestaan. Ook hier.

Zo komt het dat bijna alle grote Brusselse firma’s Franstalig zijn en geen rpijs stellen op Nederlandstalige klanten.
Brusselse ziekenhuizen willen tot op heden evenmin Nederlandstalige patiënten)

Argeloze vreemdelingen in Brussel denken dan wel dat de stad 100% Franstalig is maar dat is niet waar :,in wezen is die juist Nederlandstalig. (De naam Bruxelles komt oorspronkelijk uit de oud Nederlandse naam Bruocsella, Brucsella of Broekzele – omdat Franstaligen dat niet konden uitspreken werd het Bruxelles en in het Nederlands Brussel).

Vraag er de weg. Geen enkele Nederlander maakt zich tegenwoordig nog bespottelijk door in Brussel Frans te spreken; - dat klinkt overigens potsierlijk : Nederlanders kunnen geen Frans leren en ze moeten het ook mar niet proberen. Vraag dus de weg in Brussel in het Nederlands en van de tien keer krijg je negen keer een Nederlands antwoord.
Ik heb het zelf vaak aan de hand gehad. De tiende Brusselaar – de man die nog geen Nederlands kent – loopt ijlings naar een andere die het wel kent, en u wordt prompt geholpen in het Nederlands : gekuist Brussels of ABN zoals de Franstalige scholen dat leren : u neemt de tram eh....septante quatre...vierenzeventig...enz.

De soldaten in België spreken voor 70 % Nederlands, de officieren voor 30%. U ziet alweer de sociale tegenstellingen.
(Ondertussen werd het volledige leger naar Wallonië overgebracht. Alles wat in Vlaanderen nog overblijft van het leger zijn, behalve ‘Kleine Brogel’, enkele onbelangrijke opslagplaatsen en medische posten).

De hoogste diplomatieke posten zijn bijna allemaal in handen van de Walen.
Een heel normaal beeld op een afdeling van een Brussels departement is dit : aan het hoofd staat een Waal die geen Nederlands spreekt (of die het niet wil spreken), vlak onder hem staat een Vlaming en die heeft niets te willen, die móét Frans spreken, en voor het overige spreekt ongeveer 30% van de ambtenaren Nederlands en 70% Frans. Heeft een enkele Vlaming de brutaliteit om een Waal in het Nederlands aan te spreken, dan krijgt hij een Frans antwoord of helemaal geen. En wie is zo brutaal tegen zijn baas?

Het is dus duidelijk dat de Vlamingen in Brussel op grote schaal gebroodroofd worden. Erger nog: Brussel geeft tweederde van alle hoger onderwijssubsidies aan Waalse instellingen, terwijl de Walen maar eenderde van de bevolking uitmaken zoals u weet.
(Bij de aanvang van Verhofstadt I werd daar nog eens 2 miljoen euro bovenop betaald. Een toezegging van Verhofstadt aan de Di Rupo (PS) om zeker te zijn van zijn postje als eerste minister)

De reeks achteruitzettingen is eindelóós.

Nou laat ik u ook de achterkant van de zaak zien : het droevige feit dat veel Vlaamse onderwijzers en leraren in Brussel niet begrijpen dat ze aan zichzelf de hoogste eisen moeten stellen inzake ABN-beheersing en niet tevreden mogen zijn met het bekende armzalige mengtaaltje waarin nog dialektwoorden bij de vleet te vinden zijn: gij, goesting, hesp, staminee, farde, terminus enz.. Welke Waal wil z’n kind zo’n ellendig taaltje laten leren?

Ik herinner me een Franstalige Brusselse MMS waar juist een lerares Nederlands vertrokken was die sterk dialektisch sprak. Haar opvolgster kende uitsteken ABN. In haar eerste les vroegen de meisjes: ”Juffrouw, welk Nederlands leert u ons? Toch niet de taal van de werkster?” (Daarmee bedoelden ze plat-Brussels natuurlijk) ”Welnee kinderen, natuurlijk niet. Ik leer jullie ABN.” - ”Jamaar juffrouw, is dat dan precies dezelfde taal die beschaafde en deftige mensen in Nederland spreken?” – “Ja, natuurlijk kinderen.”
Nou , in dat geval waren de nufjes tevreden : op de ABN-studie wouen ze wel hun best doen.

Nou begrijpt u ook die opmerking van die deftige Franstalige dame in een Brusselse tram. Ze zat daar met een vriendin vlak bij twee Nederlandse hoogleraren en luisterde aandachtig naar hun gesprek. Toen fluisterde ze haar buurvrouw in : ”Als het zo gesproken wordt, is Nederlands toch wel een mooie taal”
Inderdaad, vrijwel alle Vlamingen horen graag ABN spreken. Niet natuurlijk het taaltje dat je soms door de luidspreker van een Nederlands station hoort: Hier folgt een maidedailing foor opsichter fan het derde perron”.
We hebben in Brussel – laat ik maar zeggen – bontmantels nodig. We moeten prestige winnen.

Dat geldt niet alleen voor de taal zelf, maar voor de hele Nederlandse kultuur.
Zoals de architektuur van het gemiddelde Nederlandse huis aanzienlijk beter is als het gemiddelde Franse, zo is het peil van de beste Nederlandse speelfilm bv. slechter als dat van de gemiddelde Franse.
We halen onze achterstand hier wel langzaam in, maar we zijn er nog lang niet. En na een nòg verdere kwaliteitsverbetering moeten we ook het aantal goede Nederlandse speelfilms nog opvoeren.

Zulke kwaliteitsverschillen in speelfilms merk je natuurlijk vooral heel goed op waar de twee kulturen konkurreren, dus in Brussel. Wij Nederlanders van Noord en Zuid moeten er wel aan denken dat we nog aanzienlijk meer aandacht én geld moeten besteden aan onze kultuurpolitiek als dat we nu doen. In het hele buitenland moeten we een aanwezigheidpolitiek voeren. Waarom krijgen Nederlandse scholieren van de Franse ambassade wél prijzen voor het vak Frans: waarom krijgen Waalse scholieren van de Nederlandse ambassade in Brussel geen prijzen voor goeie prestaties voor het vak Nederlands? Een grootse Nederlandse kultuurpolitiek zou in het hele buitenland wonderen doen, maar vooral in Brussel.
(Wie hier een onafhankelijke Nederlandse (Vlaamse) cultuurpolitiek durft promoten wordt hier meteen genazificeerd, vervolgd en uitgesloten. De Vlaamse PS- ingelijfde elite geven ( en gaven in het verleden) bewust onze Vlaamse geschiedenis in handen van hen die daar geen oprechte maar propagandistische en schimmige doeleinden mee hebben en dienen. Dat was zo en dat blijft zo tot wij ons lot eindelijk in eigen handen nemen.)

Ekonomisch wordt de stad de laatste jaren steeds belangrijker. Helaas, want door het zeer lage geboortecijfer levert Brussel zelf weinig arbeidskrachten. Die moeten dus uit Vlaanderen komen, en dat betekent dat de meeste Brusselse bedrijven – net als de ministeries – Franstalige bazen hebben tegenover een grote meerderheid van Nederlandstalige werknemers.
En u snapt wat dat hier betekent : sociaal onrecht.

Gelukkig beginnen de Vlaamse socialisten zich hiertegen gaandeweg te verzetten.
(Dat was wel gedaan vanaf mei ’68...) Zij zijn welkom als bondgenoten in de taalstrijd : ze zijn door hun beginselen trouwens de eerst aangewezenen om mee te vechten. (Bij de Basken, de IRA enz..wel, maar de kaviaarsocialisten hier zeker niet...)

En de Waalse socialisten? Die zijn in de eerste plaats Waal en dan pas socialist, d.w.z. ze staan in de sociale taalstrijd tegenover de Vlaamse arbeider en naast de Franskiljonse bazen. (Laat ons hopen dat er toch enkele Vlaamse arbeiders dit lezen, ook al werd deze tekst geschreven in ’62, er is aan socialistische kant nog niets veranderd. Ze volgen nog steeds slaafs de PS richtlijnen en dit ten nadele van de eigen Vlaamse arbeiders.)
Ze protesteren dus bv. fel als een groep buitenlandse industriëlen een groot staalbedrijf in Zelzate (in Vlaanderen dus) gaat bouwen, waar aanzienlijk meer werklozen zijn als in Wallonië.

Op het ogenblik houdt Brussel de Vlaamse Leeuw en vooral de Waalse haan stevig bij één poot vast. Want als die haan zich losrukt – en hij is daartoe in staat – dan is de rol van Brussel uitgespeeld.
Luik wordt de hoofdstad van Wallonië, de Waalse ambtenaren keren naar hun vaderland terug en de Brusselaar zou begrijpen dat hij volledig terug moet vallen op z’n eigen kultuur, op het Nederlandse. Het naäpen van Parijs zou afgelopen zijn. Hij zou weer de rasechte Nederlander worden die hij was in de tijd dat hij werkelijk grootse dingen schiep : Grote markt en de Sint-Goedele. Tot zoiets is hij nà zijn verbastering nooit meer in staat geweest.

Wallonië

Nou ik vanavond over Wallonië ga praten, denk ik terug aan jou, Jean en aan Marius en de andere Waalse huisgenoten uit de tijd dat ik in België woonde. Wat zijn we al die jaren goede vrienden geweest, hé, ondanks dat grote verschil in mentaliteit tussen jullie en de Nederlandstaligen. Hoeveel lange avonduren hebben we niet fel gedebatteerd samen?

Had ik het met jullie biezonder goed getroffen? Ik weet het niet, ik geloof dat jullie Walen als persoon stuk voor stuk sympatiek zijn, maar de ellende begint pas zodra jullie een groep vormen.
Is dat niet altijd al zo geweest bij al diegenen die tot nu toe ons grondgebied hebben veroverd, bezet of ingepalmd ?

Je weet wel waar hem dat in zit : jullie menen dat alle kulturen van de wereld minderwaardig zijn, vergeleken met de Franse. Een merkwaardige kinderlijke gedachte, afkomstig waarschijnlijk uit die lang vervlogen tijd toen het Frans nog een wereldtaal was en niet vervangen door het Engels. (Herinner u Chirac die in 2006 woedend het Europees parlement verliet toen een partijgenoot de parlementsleden in het Engels toesprak? Frankrijk kan en wil niet aanvaarden dat Engels een wereldtaal is.)

Die eigendunk maakt jullie onverdraagzaam en ongeschikt voor het demokratische spel.
Is het niet waar soms? Zouden jullie met je drie miljoen niet willen heersen over vijf miljoen Vlamingen? Beschouw je in je hart die Vlamingen niet als achterlijke boeren? Jullie zeggen het trouwens ook vaak genoeg hardop.
Weet je nog van die Vlaamse betoging in Brussel, toen één van jullie kranten schreef: ’De stinkende Vlaamse boerebeesten marcheren naar Brussel? Zijn zulke grove beledigingen van de Vlamingen soms geen normaal verschijnsel in jullie pers? Lees je daar geen scheldwoorden aan het adres van de Vlamingen die in geen enkel Nederlands schoolwoordenboek terug te vinden zijn?

Moet ik je nog bewijzen hoe weinig jullie van demokratie houden, Jean? Herinner jij je dan de tijd van de koningskwestie niet meer? Jullie waren in hoofdzaak tegen Leopold en de meeste Vlamingen waren voor. Onze brave hospita was zelfs fel voor, weet je nog?
En toen lukte het jullie niet om Leopold langs demokratische weg tot aftreden te brengen. Wat deden jullie? Je hield als minderheid een massale betoging in Brussel – tegen Leopold – en je kreeg je zin : hij trad af.

En eigenlijk is het vorig jaar nét zo gegaan, hé?
De Kamer en de Senaat hadden de struktuurwetten aangenomen die jullie niet zinden, maar je legde je daar niet bij neer. Nee, goed : jij was het misschien niet eens met die stakingsterreur en hij was dan ook in hoofdzaak het werk van socialistisch en kommunistische Walen.
In Vlaanderen was het met de staking vlug afgelopen. Maar toen hij in Wallonië eindelijk achter de rug was – schijnbaar zonder sukses – trok de regering de wetten in waar het om ging en trad af. Zo had jullie anti-demokratische staking toch weer sukses.

En dan de verdeling van de kamerzetels.
(Eén Vlaamse stem is gelijk aan anderhalve Waalse stem.) Het gaat niet om jullie distriktssysteem : dat is heel normaal. Ieder distrikt mag zoveel kamerleden kiezen als waarop z’n bevolkingsaantal recht heeft. Maar jullie dalende bevolking dwingt tot herziening van de verdeling. De Kamer moet daarover stemmen : dat is allemaal keurig wettelijk vastgelegd. Maar waarom saboteren jullie kamerleden de herverdeling van het aantal zetels dan bij herhaling? Dat is toch geen demokratisch spel, zeg nou zelf?

En waarom mogen jullie je zoveel veroorloven op het gebied van landverraad, wat je van de Vlamingen nooit zou dulden? Ben je vergeten wat er in dat ondergrondse Waalse blaadje onder de bezetting allemaal gedrukt werd, in ’La Wallonie Libre’? ”Wij, Walen, Fransen, door de dwang van de vreemdelingen uitgesloten uit Frankrijk, wij nodigen u uit om het ware Frankrijk te herstellen, het Frankrijk dat ruimte biedt aan álle Fransen. Leve het onsterfelijke Frankrijk! Leve het Franse Wallonie!”
(Frankrijk liet Wallonië toen weten dat ze hen enkel willen annexeren mét Brussel er bij. De druk vanuit Wallonië om de faciliteitengemeenten van Brussel uit te breiden en Brussel bij Wallonië aan te hechten is niet alleen ergerlijk, maar bovendien zeer verdacht.)
Dat liegt er niet om, hé?
En evenmin een ander citaat uit datzelfde blaadje: ”We willen uit onze harten en uit onze geesten de naam België uitwissen.”

Nee, ik weet wel, Jean dat jij het daar niet volledig mee eens bent ; je zult er misschien tegen protesteren zelfs. Maar op de een of andere manier spreken zulke woorden jou toch ook wel aan. En nou was jouw moeder nog wel een Vlaamse.
(Toen na de secessie in 1830 Vlaanderen in en diepe armoede werd gedompeld trokken veel Vlamingen naar Wallonië om er te gaan werken. In amper één generatie waren ze volledig geïntegreerd. Vandaar de Vlaamse namen zoals Onkelinx, Van Cauwenbergh en nog veel andere Vlaamse namen. Eigenaardig genoeg zijn zij nu net de grootste Vlamingenhaters geworden.)
Tussen haakjes : met haar heb je nooit veel Nederlands gesproken, hé? Bijna alles wat je van die taal weet, heb je op de middelbare school geleerd.

En weet je nog van die Waalse congressen vlak na de oorlog? Op het eerste – dat van 1945 – stemde bijna de helft van de deelnemers voor landverraad, voor aansluiting van Wallonië bij Frankrijk dus.
En toen Graaf d’Aspremont Lynden minister Spaak in de senaat over die kwestie interpelleerde, antwoordde die dat hij geen strafvervolging zou instellen tegen de sprekers op dat kongres. Meer nog : een jaar later had niet alleen een minister van Staat zitting genomen in het komitee van het nationale Waalse kongres van 1946, maar ook drie ministers, twee oud-ministers, één senator en vijf kamerleden.
Vlamingen werden doodgeschoten voor landverraad nadat ze voor een rechtbank verschenen met Franskiljonse rechters – o.a. de beruchte en gevreesde neef van rechter Smetreyns die het Vlaams Blok veroordeelde. En ik wil u er even aan herinneren dat ook nu weer Franstalige rechters moeten oordelen of de subsidies van het Vlaams Belang als Vlaamse politieke partij al dan niet moeten afgepakt worden.)

Stel je voor Jean, dat duizenden Vlamingen elk jaar naar Berlijn trokken om daar bij Hitlers bunker het Duitse volkslied te gaan zingen, en er bij een monument tot zijn nagedachtenis – de getroffen adelaar genaamd – in vlammende redevoeringen te betreuren dat de man door de geallieerde legers verslagen was? Er zou een orkaan van protest in Wallonië opsteken, en terecht! Zoiets zou walgelijk landverraad zijn.

Maar waarom mogen jullie Walen dan wél elk jaar optrekken naar Waterloo om bij een monument voor die andere diktator Napoleon – bij die gelegenheid de gewonde adelaar genoemd – in stromen van welsprekendheid diep betreuren dat hij door de verbonden troepen verslagen werd en dat België werd van de Franse bezetting werd bevrijd? Waarom mag een Belgische senator daar dingen zeggen, als – en nou citeer ik hem letterlijk -: ”Je kunt zeggen dat België ons land is, maar niet ons vaderland is. Ons vaderland is Frankrijk.”
Duidelijker kun je het toch moeilijk zeggen, Jean, vind je wel?

Je zult misschien antwoorden dat de Franse bezetting wat verder achter ons ligt als de Duitse ; dat is waar. Maar ben je vergeten dat Napoleon onze jonge mannen gedwongen heeft om voor hem te vechten en te sterven in de ijswind van de eindeloze Russische sneeuwvelden, en dat Hitler ze allen gedwongen heeft om voor hem te werken in fabrieken die geregeld gebombardeerd werden? Ik weet echt niet wie de wreedste was van die twee lijders aan grootheidswaanzin : daar wil ik ook niet over diskussiëren. Maar als Napoleon bij jullie vrijgegeven is voor verering, binnen hoeveel jaar zal dat dan met Hitler gebeuren? Ik kan niet inzien dat een wrede tyran sympatiek wordt door het feit zelf dat hij Frans spreekt en geen Duits.
Wallonië liet vorig jaar alle documenten over haar collaboratieverleden met nazi-Duitsland verdwijnen – geen REX – geen Degrelle –
Niets...alleen de Vlamingen hebben gecollaboreerd volgens hen.
Dwepen met Napoleon vinden ze blijkbaar wél aanvaardbaar want dat doen ze nog steeds. Geen wonder dat ze een koningshuis in stand willen houden die een prins als opvolger heeft met de allures van Lodewijk de XIVde. (Lodewijk de XIVde - die een groot stuk van Vlaanderen, dat men nu Frans-Vlaanderen noemt – en enorme hoeveelheden belangrijke kunstwerken die de Belgische regering niet wil of durft terug te eisen - heeft gestolen.)


Maar iets anders : het gaat jullie in Wallonië de laatste tijd niet zo voor de wind, hé? Je hebt onder druk van buitenaf de primitiefste mijnen moeten sluiten nadat die jarenlang met verlies gewerkt hadden, en dat geeft minder arbeidsplaatsen bij jullie. Nou kun je daarover klagen, maar bedenk dat er in Vlaanderen aanzienlijk meer werklozen zijn en lagere uurlonen dan bij jullie. (Kort na dit boekje begon in Vlaanderen een economische heropleving en sprak men van ‘de gouden ‘60er jaren’ – er was toen werk voor iedereen en Wallonië ging later zonder de overheidssteun om haar primitieve mijnen en staalfabrieken nog langer open te houden stilaan bergaf. Wallonië beweert nu dat zij Vlaanderen in die moeilijke jaren financieel gesteund hebben, maar dat klopt niet. Vlamingen waren steeds in de meerderheid en hebben dus altijd meer belastingen betaald dan Walen. Subsidies richting Vlaanderen hebben nooit bestaan. En sociale zekerheid werd maar pas na de oorlog ingevoerd. De beginjaren van de sociale zekerheid situeren zich tussen 1944 en 1963.)
Maar waarom gaat de helft van de partikuliere investeringen dan naar Wallonië ; jullie hebben immers door je uiterst lage geboortecijfer geen mannen genoeg om zoveel arbeidsplaatsen te bezetten? In plaats van die nieuwe fabrieken te bouwen in de streek waar de meeste werkkrachten zijn – in Vlaanderen dus – zet je ze in Wallonië. Daarna probeer je Vlaamse, Italiaanse en Spaanse arbeiders naar die fabrieken te krijgen. Wil je ze verwaalsen en zo proberen te verbergen dat jullie een uitstervend volk zijn? Dat laatste ligt trouwens niet aan de Vlamingen ; het zal je toch wel bekend zijn dat niet zij jullie geboortecijfer plegen vast te stellen?

Jullie mentaliteit staat trouwens in allerlei opzichten heel ver van de onze, daarom gaat de samenleving met de Vlamingen ook zo stroef. Ik vraag me af, Jean, welke kant het met jullie op zal gaan.
Ik hoef je niet te vertellen dat de felste federalisten bij jullie zitten. Niet bij jouw katolieke landgenoten natuurlijk, want die voelen weinig voor een minderheidspositie in een half-zelfstandig wallonië. Wat zullen de socialisten en kommunisten van zo’n gebied maken?

Natuurlijk zijn er ook liberalen en socialisten bij jullie die weinig voor federalisme voelen. Maar jij weet ook wel dat die niks meer in de mel te brokkelen hebben zodra de felle vakbondleiders hun geduld gaan verliezen en hun volgelingen in grote redevoeringen op gaan hitsen om direkte uitvoering van het federalisme te eisen. Als de Waalse revolutie losbarst, de tramwagens weer op hun kop komen te staan en de straatstenen traditiegetrouw tot barrikades worden, zul jij dan de straat opgaan om die trams weer recht te zetten? Je blijft thuis en je zegt: er is niks aan te doen ; het moest er wel van komen ; we moeten al blij zijn dat de Staat België in haar federale vorm gehandhaafd blijft.

Jullie hebben met de demokratie altijd zó slecht overweg gekund dat niemand verbaasd zou zijn als er ooit een gematigde diktatuur bij jullie zou heersen.
De PS-dictatuur – Dr. Paardekooper was werkelijk een helderziende in die tijd.

Misschien krijg je nog wel eens heimwee naar het vroegere België of naar het dan demokratische Vlaanderen. Wie weet emigreer je dan niet naar het landelijke Limburgse Lommel bijvoorbeeld om je daar als dokter te vestigen onder mensen die je nog ’s de kans geven om een bevalling te leiden. En misschien zien we je dan ook in Eindhoven nog wel ’s aanwaaien. Dat zou wat mij betreft nog niet eens het vervelendste gevolg zijn van die Waalse revolutie, Jean. Je weet, je bent altijd van harte welkom. (Wie weet woont Jean ondertussen niet in een villa in één van de Vlaamse faciliteitengemeenten rond Brussel?)


BESLUIT

Kort geleden hield een Fransman – Jean Raspail – een voordracht in Mechelen. Drie jongelui – ik neem aan HBS-ers – deden wat ze ook wel ’s uithalen onder de tekenles op school : ze gooiden stiekem een stinkbommetje. Ieder verstandig mens keurt zoiets natuurlijk af. De politie zette ze dan ook met zachte hand de zaal uit, zo rustig dat sommige mensen er zelfs niets van gemerkt hadden.

Maar diegenen die er wél erg in hadden schaamden zich diep en de voorzitter bood na afloop uitvoerig z’n verontschuldigingen aan . ’t is niks, zei raspail. Jullie Vlamingen bewijzen zelfs hier je gevoel voor gematigdheid doordat je stinkbommen gebruikt en geen plastiekbommen. Raspail zou alles de volgende dag alweer lang vergeten zijn als hij niet toevallig naar het nieuws van Radio Waals-Brussel geluisterd had.
Die sprak over een onderbroken bijeenkomst, een massa betoging en optreden van de politie. Raspail stond paf.

De dag daarna las hij in de Waalse kranten dat hij uitgejouwd en beledigd was en z’n voordracht had moeten besluiten onder politiebescherming.
“In Luik nam de plaatselijke pers het refrein op zo’n kwaadaardige toon over” – schrijft Raspail in de Franse krant ‘Le Figaro’ “dat het me verdrietig stemde toen ik dacht aan het goeie publiek in Mechelen en zoveel andre Vlaamse steden. Wat me in de meeste van die artikelen opviel”, zegt hij, “was de openlijk uitgesproken verachting voor het Nederlands. De verdediging van het Frans heeft alles te verliezen door dergelijke metodes : verachting brengt de mensen die er het voorwerp van zijn, dikwijls tot het ergste.”
(Inderdaad, zij gaan kruipen en slaafs het eigen volk onderdrukken, nazificeren en verraden om op een goed blaadje te staan. Zij laten zich inlijven bij de belgicistische elite zonder enig respect voor zichzelf noch hun cultuur.)

Hier hebt u nou het oordeel van een nuchtere Fransman – en niet de eerste de beste – over de mentaliteit van Walen en Franskiljons. Ziet u hoe precies dat klopt met wat ik u daarover al verteld heb?

U herinnert u nou misschien ook die inbraak weer in die stadhuiskamer in Ronse, dat Oost-Vlaamse stadje waar de Franskiljons er tijdens de laatste telentelling in geslaagd waren om 30% van de mensen er toe te krijgen om op hun biljetten te verklaren dat Frans hun eerste taal was.
Hoeveel valse verklaringen daaronder waren, blijft nou buiten beschouwing.
De Franskiljons hadden dus de 30% niet kunnen halen die nodig waren om hun als minderheid allerlei faciliteiten te bezorgen, onder andere bij het onderwijs.

Geen nood: ze organiseerden de inbraak in de stadhuiskamer in kwestie waar de ingevulde biljetten tijdelijk bewaard werden, en veranderden daaraan zoveel dat ze nog wél de 30% haalden.

Ik durf niet te zeggen of dit alles onder de ogen van de politie plaatsvond, zoals beweerd werd, maar ook zonder dit staaltje van ongelooflijke brutaliteit al terecht grote verontwaardiging bij alle fatsoenlijke mensen. Het was trouwens niet het enigste geval van knoeierij bij die talentelling. De Belgische regering erkende dat volmondig en verklaarde die telling dus...géldig!! Jazeker, en daarom werd Ronse officieel een tweetalige stad. Het is dat nog altijd.

Zulk getreiter ondervinden de Vlamingen dagelijks : de ene keer gebeurt het heel openlijk en onbeschaamd – zoals in Ronse -, de andere keer gebruiken de Franstaligen hele listige en mooi klinkende argumenten om hun posities van bevoorrechte heersers te handhaven of uit te breiden.
Ik heb een Belgische giro. De aanvraagformulieren had ik natuurlijk in het Nederlands ingevuld, maar de eerste afrekening bewees dat de Brusselse girodienst me overgeheveld had naar de Franse afdeling, - natuurlijk ‘per ongeluk’.

En zo gebeuren er voortdurend massa’s dingen “per ongeluk”. Zo zijn er van alle Belgische ambassadeurs en gezanten op de hele wereld per ongeluk maar twee Nederlandstaligen.
Dat is natuurlijk een ongelukkig toeval ; dat toeval keert zich trouwens altijd tegen de Vlamingen. Daar is niks aan te doen.

U kent ook dat slimme plannetje om Leuven te verfransen. Er is daar een katolieke universiteit met een Nederlandse en een Waalse afdeling. Die laatste is er niet op verzoek van de Leuvenaars gekomen ; het zou veel gezonder zijn als er in Wallonië zelf een aparte Waalse katolieke universiteit was. Daar hoort hij thuis, niet in Leuven.
( “Leuven Vlaams” in 1968 – de Waalse universiteit in Louvain-La-Neuve nam waardevolle bezittingen, o.a. boeken mee uit Leuven. De strijd om ‘Leuven Vlaams’ maakte niet alleen een einde aan een tweetalige, unitaire universiteit, maar ook aan het regime van autoritaire monseigneurs en statusgevoelige professoren. Ook hier lieten Vlamingen zich de eer ontnemen door zogenaamde linkse ‘revolutionairen’ en nam de universiteit nadien jammer genoeg, een linkse vlucht vooruit: tegen de behoudsgezinde krachten presenteerde zij zich als een jonge, dynamische instelling, bevolkt door carrièreprofessoren en studenten die de hemel bestormden. Dat revolutionaire elan werd in het midden van de jaren 1970 gebroken omdat de academische gemeenschap was verbrokkeld geraakt, er heerste een ‘financiële mist’, de universitaire structuren riepen veel onvrede op. Pas midden de jaren ’90 kwam aan deze ontnuchtering een einde. Enkele studenten uit die tijd schreven hier een boek over met de titel: ‘De Stad op de Berg’.)

Maar goed : de Waalse hoogleraren en studenten zijn er dus de gasten van een Nederlandssprekende stad. Ze moeten zich dus in taal aanpassen en zich in het Nederlands verstaanbaar maken.

Heel in het biezonder geldt dat bv. voor Waalse semi-artsen die graag zieke Leuvenaars willen behandelen om zich te vervolmaken in hun beroep. Het taalverschil mag hier vooral geen aanleiding worden voor een verkeerde diagnose, de Waal moet dus uitstekend Nederlands verstaan om met zijn patiënten te kunnen spreken.
Dus zal de universiteit wel strenge eisen stellen aan de kennis van het Nederlands bij Waalse medische studenten, denkt u. Nee, dat is veel te logisch geredeneerd ; in werkelijkheid worden Waalse semi-artsen op Leuvense patiënten losgelaten zonder dat ze één woord Nederlands kennen.
Ik heb een paar jaar geleden persoonlijk een getuige gesproken die zo’n geval zelf meegemaakt had. Zo vormt de Waalse universiteit dus soms een gevaar voor de volksgezondheid?

Maar wat doen de Walen? Ze keren de zaken weer ’s om. U hebt het gelezen. De Waalse hoogleraren in Leuven eisen Franstalige kaste-schooltjes voor hun kinderen. Ze vinden het wél de normaalste zaak te wereld dat bijna een hals miljoen Vlamingen in Wallonië, zich aanpassen aan de taal van hun omgeving, maar het lijkt hun iets ongehoords dat enkele tientallen Waalse hoogleraren die in Vlaanderen hun brood verdienen zich op éénzelfde manier aanpassen.

Ze plegen dus taaldiskriminatie met dezelfde felheid en onredelijkheid waarmee Little Rock rasdiskriminatie pleegt. Het is precies dezelfde mentaliteit : wij zijn een heersersvolk – ‘een Herrenvolk’ -, de anderen zijn minderwaardig.

De gedachte dat alle mensen gelijk zijn kan dan in heel veel geesten doordrongen zijn, ze heeft onverbiddelijk halt gemaakt voor de hersens van veel Walen en Franskiljons.

Little Rock werd door militairen bezet en die dwongen de mensen om de wet te gehoorzamen ; dat kon omdat de centrale regering in Washington tegen de diskriminatie was. Maar de centrale regering in Brussel, althans de ministeries en talloze andere instantie zijn merendeels vóór diskriminatie : het geval in Ronse is als bewijs afdoende. Dat betekent maar al te vaak een taai lijdelijk verzet tegen de mensen die hier een eind willen aan maken, soms tegen een minister zelf.

Het onrecht blijft dus voortbestaan of wordt maar uiterst langzaam ingeperkt. In het zakenleven is het biezonder taai.

Bij zoveel onwil ligt het voor de hand dat de Vlamingen een radikaler middel zoeken om er een eind aan te maken. Dat is federalisme, dat nou zulke mooie kansen heeft, omdat ook veel Walen het willen.

Een bescheiden begin is er gemaakt op het Brusselse Ministerie van OKW. Daar staat onder de Waalse minister Larock een Vlaamse....onderminister van Elslande. Ook hier is het standsverschil dus keurig in acht genomen.

Begint de kulturele autonomie van Vlaanderen en Wallonië in dit ministerie? Wordt het dus volledig gesplitst in een Nederlandse en een Franse afdeling?
Er bestaan gelukkig plannen in deze richting, al zal er nog veel verzet te overwinnen zijn.
Verzet en daadkracht aan Vlaamse zijde – denk maar aan het splitsen van Brussel – Halle – Vilvoorde

Een kultureel onafhankelijk Vlaanderen zou de Franskiljons precies de flinke schok geven die ze zo nodig hebben om terug te keren tot de rijke kultuur van hun voorouders die ze zo lang verloochend hebben. Ze zullen bovendien beseffen dat hun broodwinning met die aanpassing gemoeid is, met het opgeven van hun apartheid. Ze zullen inzien dat hun kaste tot de voltooid verleden tijd behoort.

In Vlaanderen herhaalt zich dan het aanpassingsproces dat de Maastrichtse Franskiljons tot hun voordeel ruim een eeuw geleden doorgemaakt hebben.

Bij alles houdt iedere Franskiljon het recht om de Indisch-Pakistaanse oplossing te kiezen : uitwisseling van de minderheden tussen Vlaanderen en Wallonië. Wie zou de Franskiljons het recht willen ontzeggen om naar Wallonië te emigreren, wie zou omgekeerd de tienduizenden Vlamingen die nu in Wallonië werken, niet van harte verwelkomen als arbeidskrachten bv. in het Nederlandse zakenleven dat zoveel mensen tekort komt?

Er werken immers al Vlamingen bij de Nederlandse Spoorwegen, en ook in andere bedrijven zouden ze zeker aanzienlijk beter op hun plaats zijn als Italianen en Spanjaarden die daar aangenomen worden en die vaak zo slecht aarden dat ze na korte tijd weer naar hun vaderland teruggaan.

Vlaanderen en Wallonië moeten zelf in de naaste toekomst uit gaan maken of ze hun gedwongen huwelijk van ruim een eeuw gaan ontbinden door scheiding van tafel en bed.
Zuiver kultureel bezien zou dat de Nederlandse belangen zeer bevorderen. Wij hier in Nederland zijn weliswaar enkel toeschouwers bij wat er zich in de komende maanden in België af gaat spelen, maar dan toch zeer belanghebbende en zeer belangstellende toeschouwers. We wensen heel vurig dat onze kultuurgenoten met grote kracht en vastberadenheid en eenheid bij die belangrijke beslissingen hun man zullen staan.

En daarmee ga ik u verlaten: het is mijn tijd. Ik moet u wel heel biezonder bedanken voor al het geduld waarmee u geluisterd ebt naar al die onprettige dingen die ik u heb moeten vertellen. Ook treft me de grote belangstelling die spreekt uit brieven en briefkaarten die ik van luisteraars krijg. Ik zal m’n best doen om die zoveel mogelijk te beantwoorden.
Ik hoop dat in elk van ons – Vlaamse en andere Nederlanders – het sterke gevoel zal gaan groeien dat we samen één hechte gemeenschap vormen van ruim 17 miljoen mensen die deel hebben aan één taal en één kultuur, en dat we samen – ongeacht godsdienstige en politieke verschillen – eendrachtig die taal en die kultuur moeten verdedigen en verspreiden waar dat maar nodig en wenselijk is.

SLOTWOORD

De zeer talrijke reakties die ook op het ogenblik nog binnenkomen, de brieven, de pers – en radiokommentaren blijven me verrassen. De talloze feiten die daarbij aan het licht komen – ook uit persoonlijke gesprekken - brengen me ertoe om hier in het belang van de Nederlandse zaak in België, in het kort een paar dingen scherp te formuleren bij wijze van konklusie.

Ik doe als ik mag – op alle Vlamingen een hartstochtelijk beroep tot de sterkst mogelijke eenheid, zoals ik ook de sterkst mogelijke eenheid voorsta tussen Vlaamse en andere Nederlanders.

Daarvoor lijkt het gewenst dat de CVP en de hele katolieke pers radikaal een eind maken an alle klerikalisme. In kwesties van geloof en zeden hebben de bisschoppen ongetwijfeld het laatste woord, maar ze moeten zich niet met andere zaken bemoeien. Het Belgische episkopaat heeft een slechte reputatie op dat gebied – de naam Mercier zegt voldoende – en het zou goed zijn als het alles deed om die niet te bestendigen.
Kan iemand dat ook even aan de paus vertellen? Een paus die het nalaat Vlamingen aan te spreken in zijn paasboodschap, maar wel Nederland bedankte voor de bloemen? En die zich verder bemoeit met het in stand houden van een unitair België?

Of België niet federalistisch zal worden, is een kwestie waarover de Vlaamse en Waalse kiezers beslissen. Zo gaat dat in een demokratie. (De Volksunie werd door het establishment ‘ingelijfd’ en viel uiteen en de enige overblijvende strijdbare Vlamingen of één miljoen kiezers worden uitgesloten door het fameuze ‘cordon sanitaire’. Laat het nu net dié partij zijn voor wie het federalisme en zelfs Vlaamse onafhankelijkheid het belangrijkste is.)

Het is goed als dit gezonde antiklerikalisme heel vlug ook tot de katolieken in de dorpen doordringt : niet de pastoor beslist wie er gemeenteraadslid wordt maar de kiezers.
Het is heel menselijk als een pastoor of een bisschop misbruik van z’n macht maakt, maar het is tegelijk ook heel schadelijk. Het klerikalisme heeft veel Vlamingen van de kerk vervreemden dat is heel goed te begrijpen. Ik pleit voor breeddenkendheid – ook bij priesters en bisschoppen. Houd de emancipatie van de leek niet tegen; dat lukt toch niet : de ontwikkeling in andere landen bewijst het.

Zowel de hervorming als het kommunisme en socialisme zouden er niet geweest zijn als de pausen en bisschoppen eerder de bestaande misbruiken gezien hadden, als ‘Rerum Novarum’ bv. verschenen was vóór ‘Das Kapital’. Laten alle katolieken dat beseffen als het gaat om samenwerking met socialisten.

De Vlaamse CVP-leden zullen begrijpen dat socialisten en liberalen weinig gesteld zijn op een minderheidspositie in een federaal Vlaanderen en dat ze daarom tegen federalisme zijn.
Die minderheidspositie is niet zo vervelend als de CVP radikaal elk klerikalisme afwijst en eventueel hele duidelijke waarborgen geeft aan die minderheden. Ik ben geen politikus, maar ik meen toch dat zoiets moet kunnen.

Nu de allerhoogste belangen van Vlaanderen op het spel staan, is er gelukkig al een duidelijk streven naar eenheid van alle Vlaamse politici waar te nemen. Dat streven verdient de sterkst mogelijke aanmoediging. Eén sterk blok van alle Vlaamse kamerleden en senatoren kan alle slinkse pogingen tot roof van Nederlands taalgebied en tot het verlenen van faciliteiten voorkomen.

Geen faciliteiten, geen mutatieklassen, geen gebiedsroof!”

Was ik Vlaming dan zou ik ook met alle kracht en alle middelen pleiten voor kultureel en politiek federalisme ; niet voor ekonomische scheiding tussen Vlaanderen en Wallonië.
( Dat zegt hij omdat hij denkt dat toen de miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië nog niet zo groot was als nu. Ondanks we als Vlamingen altijd al met 2 miljoen meer waren, en we altijd braaf onze belastingen hebben betaald, waren de transfers van Vlaams geld naar Wallonië ook toen al lang bezig en niet omgekeerd. Het is trouwens nooit anders geweest. Ook al vielen Vlaamse boeren dood van de honger neer op hun veld, betalen moesten ze. Alle investeringen in bedrijven en fabrieken gebeurden uitsluitend in Wallonië tot zich buitenlandse bedrijven kwamen vestigen in Vlaanderen.)

Als een slepende ziekte ruim 130 jaar geduurd heeft, dan moeten we de tot dusver gebruikte lapmiddeltjes definitief weggooien.

De Brusselaars zullen zeker zoethoudertjes gebruiken nu ze het federalistische gevaar zien dreigen, maar geen enkele verstandige Vlaming loopt daarin. Vriendelijke woordjes veranderen geen mentaliteit van onverdraagzaamheid die nog bij zoveel miljoenen mensen aanwezig is.
(Denk dan vooral aan de Nederlands brabbelende PS’ers van nu...)
Hier is een paardemiddel nodig ; het gebruiken vergt durf, (Vijf minuten durf!!! Om B-H-V te splitsen!), maar historische besluiten kosten altijd moed. Ik wens die toe aan al diegenen die daaraan mee kunnen werken.

Dat Brussel zich fel verzet, dat het grote machten (bv.kapitaal) mobiliseert tegen het federalisme, ligt voor de hand : het gaat dit keer om z’n eigen bestaan. Welnu : wat Vlamingen betreft mag Brussel als hoofdstad en als centraliserende kracht gerust verdwijnen want ze hebben er zelden prettige dingen van ondervonden.
(Ondertussen werd Brussel een apart gewest, waar de verfransing dagelijks toeneemt. Een Vlaamse stad waar Vlamingen zelfs niet in hun eigen taal kunnen geholpen worden in ziekenhuizen.)

Graag uw reacties.

18:52 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |