13-05-07

Lijstnummers

De trekking van de lijstnummers is voorbij.
Het felbegeerde nummer 1 gaat naar het Waalse FN.
CD&V/N-VA krijgt nr. 3, Vlaams Belang trekt met nummer 4 naar de verkiezingen, Open Vld met 6, Groen! met 8 en sp.a-Spirit met 9.

Vrijdag werden enkel de nationale nummers getrokken van de partijen die een vertegenwoordiger in een van de federale parlementen hebben. Voor de andere lijsten volgt een latere trekking. Dat was niet naar de zin van Jean-Marie De Decker die de boel op stelten zette omdat hij nog geen nummer kreeg.
Hij eiste van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael - die instond voor de loting -een schorsing en een advies van de Raad van State.

"Dit is een aanfluiting van de democratie. Wij hebben recht op een nationaal lijstnummers. U interpreteert de wet om ons te boycotten", wierp hij Dewael voor de voeten.

Volgens de administratie Binnenlandse Zaken heeft Lijst Dedecker in 2003 niet deelgenomen aan de verkiezingen en dus ook geen verkozenen. Dedecker zelf werd wel verkozen, maar op een VLD-lijst. Groen! heeft geen federale verkozenen, maar wel vertegenwoordigers in het Vlaams parlement en nam op 18 mei 2003 wel deel aan de verkiezingen.
De nieuwe lijsten, of lijsten zonder verkozenen laatst laten trekken om alles in één keer te laten doorgaan en er vanaf te zijn, zal wel te gemakkelijk geweest zijn denk ik.

01:00 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Zoals ik reeds zei, toch enkele bedenkingen.
1/ Het VB kreeg van de nationaal bekende partijen ook geen nationaal lijstnummer in de beruchte zwarte zondag van 1991... dus zo belangrijk zal het wel niet geweest zijn.
2/ LDD krijgt geen nationaal lijstnummer omdat ze geen verkozenen hebben. Waarom krijgt Groen! er dan wél een? Gecoöpteerden spelen even min een rol als overlopers, dus bij de vorige verkiezingen hadden ze géén verkozenen.
3/ Partijen die vorige verkiezingen niet onder dezelfde naam opkwamen krijgen géén nationaal lijstnummer. Met dezelfde redenering krijgt Groen! normaal gezien opnieuw geen lijstnummer, maar dan zou Open VLD er ook geen mogen krijgen.
4/ Dat VB toch de nodige handtekeningen verschaft voor LDD toch een lijstnummer te bezorgen toont toch dat ze niet rancuneus zijn.
5/ Dit gezegd zijnde meen ik nog steeds dat elke stem voor LDD verloren is, want de kiesdrempel halen die niet.
Er is maar één alternatief en dat is het VB!

Gepost door: Antichrist | 13-05-07

dat de lijst dd geen nummer kreeg is niet direkt mijn zorg, ware het niet dat hier met het gelijkheidsbeginsel nog maar eens een loopje wordt genomen. en weer niet toevallig door de heren van de OPEN vld. dat begint daar meer en meer op een clubje van dictators te lijken!
open vld, groen! zijn toch ook nieuwe partijen? waarom zij wel een lijstnummer???????
dd moet mss eens aankloppen bij dat kl centrum voor "gelijke" kansen enz...

Gepost door: jos | 13-05-07

Dat klopt niet helemaal. Dan zou het Vlaams Belang met haar nieuwe naam ook geen lijstnummer krijgen.
Nee, die partijen bestonden al en waren er in 2003 al bij. Het gaat hier vooral om nieuwe partijen zoals de LDD of kleine partijen die nog nooit hebben meegedaan aan de federale verkiezingen zoals de PvdA bijvoorbeeld.

Gepost door: Janice | 13-05-07

Dedecker moet weer van z'n oren maken, ook al heeft hij mss gelijk, zielig.

Gepost door: Philip | 13-05-07

DEDECKER heeft overschot van gelijk. Dat hij bovendien luidkeels protesteert getuigt enkel van moed.

Gepost door: Johan | 13-05-07

Dedecker= meidageile paarse dikkenek... moed? neen mediageilheid... in het parlement slaafs de paarse bevelen volgen om een ministerpostje en dan denken dat hij met zijn miniclubje meteen privileges krijgt die anderen nooit gekregen hebben.

Gepost door: toon | 13-05-07

jmdd denkt een grote vis te hebben binnen gehaald met mimount bousakla! ik denk dat hij zich ter dege vergist!
als er al "liberalen"(sic) dachten naar de lijst dd te gaan, zullen ze zich nù wel 2 x bedenken. laat staan dat er nu nog VB'ers zouden van partij verwisselen. over gematigde moslims heb ik ook zo mijn gedacht! dat zal dan wel een zeer kleine minderheid binnen de moslimgemeenschap zijn. maar ja een kat in het nauw (lees jmjv) maakt rare sprongen! het VB kan er maar goed bij varen!
dit voorval toont nog maar eens aan welke labiele figuren jmdd en jv zijn. een kaartspeler noemt dat:
misere op tafel!!

Gepost door: jos | 13-05-07

Mimount Bousakla Mimount Boussakla ken ik al een paar jaren. Ik was zelfs uitgenodigd op haar feestje toen ze voor het eerst senator werd.
Mimount werkte vroeger bij een goede vriendin van mij. Toen we vroeger schreven op het forum van Jurgen, hadden we ook regelmatig eens samenkomsten. We gingen allemaal ergens iets drinken en de medewerker van Jurgen Verstrepen op het zwart/witforum, (later Politicsinfo) Maarten Malaise was er meestal ook bij. Toen hij Mimount leerde kennen was het liefde op het eerste gezicht. Dus gingen ze na een tijdje samenwonen.
Maarten stapte over naar politics en een tijdje boterrde het niet zo goed meer tussen hem en Maarten. Blijkbaar zijn die onenigheden inmiddels opgelost.
Nu heeft Jurgen, Mimount kunnen overtuigen om Sp.a te verlaten en bij de Lijst de Decker te komen. Veel overredingskracht had hij wellicht niet nodig, want Mimount had vanwege haar rechtse ideeën alle krediet bij de socialisten verspeeld en kreeg een onverkiesbare plaats op de lijst aangeboden.
In feite zit ze veel meer op haar plaats bij een rechtse partij dan een linkse, maar enige rancune jegens Sp.a zal bij haar beslissing om over te lopen wel een rol gespeeld hebben.
Ik wil er wel bijvertellen dat Mimount absoluut geen moslim meer is en nooit (in tegenstelling tot wat Jurgen nu wel doet) één woord slecht heeft gesproken over het Vlaams Belang bij wie ze heel veel mensen kende (als vrienden). De reden dat het contact de laatste tijd verwaterde is niet alleen haar schuld, maar Maarten Malaise wou niet dat ze nog contact had met Vlaams belangers.
Jammer dat ze daarbij ook haar oudste vrienden in Mortsel daarvoor in de steek liet. (Als ze dit leest zal ze wel weten wie ik bedoel!!)

Gepost door: Janice | 14-05-07

Janice ??? klopt dat wat BartDebie op zijn web schrijft...ik kan het moeilijk geloven..naar het schijnt zou Vervanmijnhofstadt drugs zoals heroine willen legaliseren om die arme opiumboeren in Afghanistan bv ook wat te gunnen...ik kan dat moeilijk geloven en anderzijds wil ik niet twijfelen aan wat Bart schrijft!

Gepost door: Rene | 14-05-07

Als Bart dat schrijft zal het wel kloppen. 't Is weer zo typisch, dat er hier in Europa slachtoffers vallen is niet zo erg, als ze ginder maar iets kunnen verdienen die arme sukkels.

't Scheldt schreef ook al iets over een groot corruptieschandaal bij de VLD waar ze niet mee naar buiten komen. Ze willen ermee wachten tot na de verkiezingen.
Binnenkort zullen we wel meer weten.

Ik heb nu weinig tijd, vergaderingen....
't Zal voor morgen zijn.

Gepost door: Janice | 14-05-07

Geef Den Dekker het verkiezingsnummer 007...zo kan hij verder dromen..

Gepost door: Rene | 16-05-07

Toch even reageren. Bousakla heeft haar oude vrienden in Mortsel, je-weet-wel-wie-ik-bedoel, niet in de steek gelaten. Contacten zijn er nog altijd.

Malaise keerde na Verstrepen TERUG naar Politics.be waar hij al vóór Verstrepen sinds 1997 actief was.

Maarten heeft nooit verboden om contact te houden met Vlaams Belangers en het is onmogelijk dat hij haar dat heeft aangeraden. Mimount kwam op professioneel vlak al in contact met Vlaams Belangers door haar mandaten. Maarten schuimde zelf om professionele redenen allerlei congressen en studiedagen af van alle partijen, waaronder ook die van het Vlaams Belang.

Als je hen beide goed goed denkt te kennen, dan weet je dat 'Bousakla" met slechte 1 's' wordt geschreven.

JDW

Gepost door: JDW | 16-02-08

De commentaren zijn gesloten.