23-05-07

Agressieve marktkramer

Districtsraad Borgerhout op maandag 21 mei 2007.


Geachte voorzitter en collega's.

Meer en meer klachten komen binnen over het agressieve gedrag van een marktkramer op de Gitschotellei in Borgerhout.
Deze marktkramer werd op menige markt de toegang geweigerd vanwege zij agressieve verkoopstechnieken en dito gedrag. Maar in Borgerhout staat hij er elke week.
Hij komt na de rondgang van de marktleider en claimt een nog niet bezette plaats op de markt.
Als de rechtmatige marktkramer even later zijn plaats wil innemen waar hij normaal altijd staat, dan heeft hij brute pech want onze marktkramer schrikt er niet voor terug een mes tevoorschijn te halen om zijn standpunten te verduidelijken aan de slechte verstaander.
Wanneer die persoon voor de eerste maal als losse marktkramer(boller) naar de markt komt, krijgt hij een plaats toegewezen. Handelaars die met bederfelijke waren naar de markt komen kan en mag men niet weigeren.
De volgende weken was hij echter elke keer weer op diverse markten en begon het overal klachten te regenen over zijn manier van verkopen. Hij stak b.v. de prijzen van zijn waren weg of gebruikte een handige manier om de kopers te misleiden, vertelde één van de marktleiders.

Om een voorbeeld te geven te geven:
Hij zette een prijskaart tussen zijn ananas waarop te lezen stond"ananas 3 Euro”. Wanneer iemand een ananas kocht was die klant in het gedacht dathij 3 euro zou moeten betalen, maar op de onderkant van de kaart stond (nietzichtbaar voor de klant) "per kilo". Zo betaalde de klant naargelang hetgewicht en was de prijs soms meer dan het driedubbele dan wat hij had gedacht. Volgens de klanten is zijn exotisch fruit zelfs meer dan ‘overrijp”,vertelde de marktleider.

Op heel wat markten, zoals o.a. Duffel, Niel, Kontich, Edegem, Mortsel enzovoort, werd hem ondertussen de toegang tot de markt ontzegd.
Enkele gemeenten lieten hem enkel nog toe om de markt op te rijden en zijn waren in en uit te laden, de echtgenote zou dan verder moeten instaan voor de verkoop. Zijn Nederlands is verschrikkelijk slecht, maar zijn vrouw spreekt helemaal geen woord Nederlands en daarom brengen ze ook vaak nog hun dochter mee om te tolken. Of het kind nog schoolplichtig is weet ik niet.

De stad zou over negen marktleiders moeten beschikken maar heeft er maar drie of vier. Marktleiders van de stad moeten dus verschillende markten doen en blijven niet langer dan een half uurtje op dezelfde markt. Veel vreemdelingen maken daar misbruik van en wachten tot de marktleider weg is, nemen dan een open plaats in en betalen geen standgeld.

Zelfs indien zijn vrouw de verkoop waarneemt, blijft hij zelf altijd dreigend en goed zichtbaar op de achtergrond staan en levert hij de nodige commentaar. Tot zijn vrouw na een tijd helemaal niet meer meekomt en hij vervolgens weer in zijn oude gewoontes vervalt. Waarna hij dan meestal een verbod krijgt geen voet meer op de desbetreffende markt mag zetten.
Eén marktleider werd zelfs door hem bedreigd met een mes dat hij volgens getuigen steeds in zijn kous meedraagt.

Bovendien zou zijn koopwaar een duidelijke prijs moeten vermelden en mag hij zijn waren niet op een misleidende manier verkopen.

Hij biedt bijvoorbeeld fruit aan om te proeven en rekent daarvoor 10 of 20 eurocent aan. Tegelijk neemt hij al een plastieken zakje en vult het met de door de door de klant geproefde fruitsoort. Wanneer de klant echter durft zeggen dat de appelsienen nogal droog, of de druiven nogal zuur zijn, dan grijpt hij die mensen vast en wordt hij gewelddadig.
Zo heeft hij twee weken geleden op de Gitschotellei, een zwangere vrouw tegen de grond geduwd en vorige woensdag kon een andere vrouw nog net ontkomen toen hij op haar afstormde en haar een duw gaf terwijl hij een boel Franstalige scheldwoorden naar haar hoofd slingerde.
Wanneer nu toch iemand beslist om iets te kopen, omdat de prijs aantrekkelijk lijkt, dan is het keer op keer een vergissing en ligt het plakaatje met de echte prijs onder het fruit.
Rekenen kan hij dus echt niet goed, of misschien wel?

Een getuige schreef:

babyananas“Ik kocht fruit aan een fruit-en groentenkraam dat tegen de kerk staat. Eerst kocht ik een ananas voor ongeveer 12 euro. Ik rekende af en liep verder langs het kraam. Daar zag ik exotisch fruit en vroeg nog 2 mango’s, twee limoenen, een cavaillon meloen en iets groot met een plastiek netje rond. Ik gaf twintig euro en nog wat kleingeld. De verkoper zei me dat in ongeveer nog dertig euro tekort kwam. Ik ben dan verder gegaan om geld op te halen, doch ik ben beginnen nadenken en omrekenen van euro naar Belgische frank. Voor deze boodschappen moest ik meer dan 50 euro of 2000 Belgische frank betalen. Ik vond dit teveel en ben terug naar het kraam gegaan. Daar heb ik mijn twee mango’s en mijn cavaillon meegekregen. De limoenen, die ik gratis zou krijgen, en het fruit in het plastiek netje heb ik niet meegekregen.”

Deze klant heeft dus voor 2 mango’s, een cavaillon en een ananas 32 euro betaalt of omgerekend 1291 oude Belgische frank. Terwijl het aan een ander fruitkraam veel minder zou hebben gekost. Namelijk 3 euro voor een ananas, 2,90 euro voor een mango en 1,90 euro voor een cavaillon.

Soms graait hij het geld, waarvan hij meent dat het hem toekomt gewoon uit de klanten hun portemonnee, maar niemand durft een klacht in te dienen. Ook de andere marktkramers die rondom hem staan en al het één en ander gezien hebben, durven niet tussenbeide komen, want de man staat gekend als uiterst agressief en zeer gevaarlijk.

En marktkramers hebben het in de steden al moeilijk genoeg. De kramen van de vleeshandelaars worden bijvoorbeeld elke week helemaal ondergespuwd omdat ze varkensvlees verkopen.

Mijn vraag is nu aan de districtschepen Marivoet en districtsschepen met verantwoordelijkheid voor markten, Fatima Bali, wat hieraan kan gedaan worden. Ondertussen werd ook al een klacht neergelegd bij de wijkagent door een marktbezoeker op de Gitschotellei.
Gaat u deze zaak onderzoeken en kijken of de betrokkene de toelating heeft om daar te staan als marktkramer? En of zijn papieren voor zijn vrachtwagen in orde zijn? Of zal men hier in navolging van andere gemeenten hem het recht ontnemen om nog op de markt te staan en mensen nog langer te bedriegen en af te dreigen.


Tot hier mijn tussenkomst op de districtsraad van Borgerhout vorige maandag.

Tijdens mijn uiteenzetting was er gedurig rumoer en gelach aan de overzijde. De districtsraadsleden, maar dan vooral CD&V’er Luc Moerkerke maken er een nationale sport van om anderen te onderbreken of belachelijk te maken. Moerkerke die zelf toegeeft dat hij uit opportunisme bij de CD&V ging omdat, zegt hij zelf, want dat hij roder is dan rood!! Hij spreekt niet alleen een 'boers taaltje' maar gedraagt zich ook bijzonder boers.

Zijn kartelpartner Paredaens (NV-A) kreeg een flinke uitbrander van de districtsschepen Fatima Bali, die zijn ‘niveau allesbehalve’ vond, na zijn uiteenzetting over de 220 illegale slachtingen in Borgerhout.
Zou ze niet beter haar pijlen richten op de anderen, die constant de oppositie onderbreken en onbeschofte opmerkingen maken?

Het rumoer viel echter stil toen de voorzitter Marivoet (Sp.a) antwoordde dat hij het probleem had onderzocht en kon bevestigen dat het allemaal waar was.

Maar nog even terug naar onze gevaarlijke marktkramer.

Wie is die kerel die zich hier in Borgerhout zoveel mag veroorloven?
Zijn naam is Jalel H.
Hij werd geboren in Tunesië en een onderzoek wees uit dat hij in 1977 naar ons land kwam. Hij verbleef hier zonder beroep tot hij op 21/6/1980 trouwde met een Belgische waarvan hij in 1982 uit de echt is gescheiden. Blijkbaar de tijd die hij nodig had om de Belgische nationaliteit te verkrijgen. In 1980 begon hij als helper-lasser. Een beroep dat hij als loontrekkende uitoefende tot 1985.

In 1987 trouwde hij opnieuw, en deze keer met Anissa Temsamani, waarvan hij ook scheidde in 2000.
(Of het om ‘die’ Anissa Temsamani gaat, weet ik niet...)
In 2001 trouwde hij opnieuw, deze keer met een Tunesische uit Mechelen.

Van 1980 tot 2003 woonde hij op 15 verschillende adressen in 12 verschillende gemeenten.
Bovendien beschikt hij ondertussen al over een zeer lang strafblad en werd er een waslijst PV’s opgemaakt.

Marktleiders uit omringende gemeenten die hem de toegang tot de markt moesten verbieden, werden nadien gestalkt en bedreigd en vroegen hun naam niet te noemen uit angst voor het gewelddadige karakter van de betrokken marktkramer.

Maandagavond was er ook voor de allereerste keer iemand van Het Laatste Nieuws aanwezig die het blijkbaar ook allemaal wel de moeite vond om het even te onderzoeken. Natuurlijk liet hij wel na onze partij - Vlaams Belang, laat staan mijn naam erbij te vermelden. En ik dacht tot nu toe dat HLN nog min of meer de enige eerlijke krant was... Maar zijn artikel is in ieder geval wel goed.

orgel

16:06 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Janice!
als we van zulke oproerkraaiers willen afgeraken, zullen we er eerst en vooral moeten voor zorgen dat we de collaborateurs-pamperaars op 10 juni de bons geven!

Gepost door: jos | 23-05-07

mooi zo Knap werk Janice. Bewijst dat je je tussenkomsten goed voorbereidt en onderbouwt. Dat het zootje aan de overkant ermee lacht, en dan vooral de islamcollaborateurs, is spijtig maar moet ge erbij nemen hé...

Gepost door: filip | 23-05-07

agressieve marktkramer Gewoon ongeloofelijke laksheid en lafheid.
Er zijn geen woorden voor (ik gebruik die niet)maar je kunt ze wel raden

Gepost door: filips | 23-05-07

RECHTEN MAAR VERGETEN PLICHTEN Dat zou ene van ons eens moeten proberen ,die lag opslag met heel zijn marktinboedel buiten ... Maar van die bruine gastjes hebben ze SCHRIK ,iedereen zelfs de politie .. niet alleen om de agressieve zot maar om de last...racisme enz enz...10 juni is niet ver meer Janice...al dat bruin fanatiek agressief krapuul moet weten dat ze in Belgie wonen en niet in de grotten of lemen hutten in hun thuisland ...en bescherm en help diegene die het wel waard zijn om hier hun bestaan op te bouwen..

Gepost door: Rene | 24-05-07

En nu maar afwachten of hij ook achter mij gaat aanzitten met zijn mes...

Gepost door: Janice | 24-05-07

marokanendrama Iedereen hoeft dit te lezen op www.brusselsjournal.com
Titel van een in Nederland verschenen boek.

Gepost door: filips | 24-05-07

Gisteren 'Terzake' gezien. Wat is die Dewael een vieze vuile linkse achterbakse klootzak, en dat is dan nog vriendelijk uitgedrukt. "Hebt ge iets tegen gezinsherenigingen op zich, of gewoon tegen het aantal, mevrouw Morel?" Voor geile Patrick kunnen er niet genoeg moslims het land binnengezeuld worden, want gezinshereniging is het zoveelste 'mensenrecht'. Waarom antwoordt niemand aan die idioot dat ze dan ook in hun eigen land kunnen trouwen en blijven?

Bij Allah, wat is dit een smerige landverrader/collaborateur. Het VB heeft gisterenavond weer heel wat stemmen bijgewonnen.

Gepost door: Jef | 24-05-07

Deze marktkramer ken ik niet, maar ik kocht af en toe van een Marokkaan wat 'geprepareerde' olijven op de markt, tot ik eens uitrekende wat ik zoal per kg betaalde, en tot ik zag wat vergelijkbare waar kostte in den Aldi...

Hier moet echter bijgezegd dat tussen autochtone marktkramers ook de nodige schurken en bedriegers zitten. Het gezegde: 'Op de markt is uw frank er twee waard' mag stilaan omgedraaid worden. Zeker voor voeding.

Gepost door: Jef | 24-05-07

WIE NIET GEEFT kan wat krijgen..dat is de vermoedelijke slogan van die onbegrepen hardwerkende bruine Tunesier !!!

Raar tot op heden geen reacties van de rode broeders ik veronderstel dat zij vaste klant zijn bij die vrolijke Tunesier..die ,wie weet ? een percentje geeft op vertoon van een SPa lidkaart......
Janice waarom gaan uwe respectable anderdenkenden collega's niet zelf naar de markt bij dat stuk tunesier ,ondervinding is de beste leer en moest een van hen de moed hebben om zijn duistere verkoopspraktijken aan te klagen.. en die krijgt een "lap" op zijn gemeenteraads-sm..l wedden dat zijn vergunning onmiddellijk wordt ingetrokken !!

Gepost door: Rene | 24-05-07

Gisteren zat het er flink weer tegen. Onze Tunesiër had zich geïnstalleerd na het vertrek van de marktleider, maar toen daagde de rechtmatige marktkramer op die zijn plaats wel betaald had. Flinke ambras natuurlijk.... de politie kwam er aan te pas. Nog maar eens een PV opgemaakt, en toen is hij vertrokken. (Maar niet in stilte hoorde ik nadien van de andere marktkramers).

Gepost door: Janice | 24-05-07

Ook in Amsterdam heeft men er al jaren last van. Lees maar hieronder, Drs. P schrijft erover

"Dames en heren, ik heb een sterk verhaal
Dat moet u noteren, dat raakt u allemaal
Het zal u bewijzen hoe men zich kan verzetten
Tegen de prijzen en tegen 't kapitaal

Wat ze proberen om klanten op te doen
Dames en heren, dat strijdt met elk fatsoen
Echter, het blijkt uit mijn striemende coupletten
Wat u bereikt als een machtig legioen

Het is allemaal begonnen met een boodschap die ik deed
Laat ik eerst vertellen dat ik dikwijls appels eet
En die appels haal ik dan gewoonlijk bij de groenteman
Waar ik altijd mooie verse appels vinden kan

Een keer vond ik hem gesloten met een briefje op de deur
Wel, ik kan u zeggen, ik was erg uit mijn humeur
Maar ik was nu toch al buiten en ondanks een lichte kou
Ging ik naar de markt omdat ik appels hebben wou

Op de markt, ik hoorde dat ten minste van de radio
Was een ruime keuze en je kreeg het haast cadeau
En het moest er levendig en kleurrijk en gezellig zijn
Met die echte typen en die Amsterdamse gein

Goed, ik kwam dan op die markt en, ja hoor, men verkocht er fruit
Dus ik stopte bij zo'n kraam en zocht er appels uit
Anderhalve gulden voor een kilo was het en u weet
Dat 1 gulden vijftig op markt een daalder heet

Dus ik gaf de man 1 gulden, maar ik kreeg mijn appels niet
En ik zei: "Geef op die appels, woekeraar, bandiet!"
Ik gaf jou een daalder en ik haal d'r de politie bij
En hij zei: "Dat was een gulden! Wou je wat van mij?"

Nu, er stonden even later heel wat klanten om mij heen
En die riepen: "Ja, heeft gelijk, het is gemeen!"
"Want we hebben hier natuurlijk allemaal teveel betaald
Mooi dat dat nou eindelijk eens wordt teruggehaald"

Kramen werden platgelopen, kooplui gingen ook omver
Etenswaar en kledingstukken vlogen her en der
Hier verrees een barricade, elders werd een brand gesticht
De politie machteloos en het verkeer ontwricht

Kranten konden niet verschijnen, alle zenders vielen uit
Treinen derailleerden, in het leger werd gemuit
Schoolgebouwen opgeblazen, bloedvergieten overal
Vragen in de kamer en het kabinet ten val

Burgeroorlog, anarchie, loyale troepen, nieuw bestel
Onder leiding van een energieke kolonel
En van hogerhand werd door de radio meteen verklaard:
"Op de markt is uw gulden een gulden waard!" "

Nil novi sub soli

Gepost door: bullbar benny | 24-05-07

Vandaag staat er een groot artikel in de Gazet van Antwerpen. Dus zal ik mijn tekst wat aanpassen en mijn woorden terugnemen over KVH van GvA

Gepost door: Janice | 24-05-07

frank1965 klein manneke,altijd die tweede wereldoorlog??
Wat weet jij eigenlijk van de geschiedenis?
Hoe oud ben je?? zeg me dat eens??
Wat is je status??, wie ben je??wat voor soort opvoeding heb je genoten?
Ik ben zeer nieuwsgierig? laat je maar gaan!!!

Gepost door: filips | 24-05-07

(in een sarcastische bui) Ach, en heeft Tommeke Barman nog niet de tijd gehad om zijn concertbuddies bij elkaar te trommelen voor een benefiet te houden voor deze brave brave mijnheer de eerlijke (want niet-Europese) handelaar die door die stoute racistische Vlamingen wordt gebroodroofd? (Tommeke zal naar goede gewoonte weer met zijn kop vol LSD boven het toilet hangen...) Een pure schande is het toch! Waarom staan de sossen en de groentjes nog niet op de barricades om bij zo'n hemeltergend geval van discriminatie voor de geheel rechtvaardige zaak een paar Belangers hun voorruiten in te gooien? Het CGKR-stasi apparaat moet onmiddellijk iedereen die het waagt ergens anders nog zijn of haar fruit te kopen onmiddellijk aanhouden wegens incivisme.

Gepost door: Antichrist | 24-05-07

Als Frankske nu nog niet weet dat hij hier geen moeite moet doen...

Gepost door: Janice | 25-05-07

Als je op de markt exotische dingen koopt kan je terecht bij Morocco. Die voeren op een ernstige manier handel en zijn absoluut niet tegen ons.

En als ze weten dat je van het Vlaams Belang bent, geven ze er nog een vanalles bij dat je niet gevraagd hebt. Je moet ze echt tegenhouden...

Gepost door: Janice | 25-05-07

MANU MILITARI VAN DE MARKT WEREN ! Dat hij leert wie hier de baas is : de wetrespecterende burger ,hier vertegenwoordigd door een consequent optredende politiemacht.

Gepost door: Dirk Van Dessel | 25-05-07

Die Frank verwees hier wel naar een mooie webstek vond ik; nog meer bloot dan bij Verstrepen! Wel miste ik de nodige schaarsgeklede moslima's (evt mét kopvod). Zou die nog nooit van de termen 'afspiegeling van de maatschappij' en 'quota's' gehoord hebben dan?

Gepost door: Jef | 25-05-07

is nu blijkbaar Definitief verdwenen, na een viertal weken en nog enkele pogingen met verwijdering door de polies, is hij verdwenen,ik heb de marktkramers dan ook genoeg mee opgejut om zomaar hun plaats niet af te staan aan dit tuig, er komen er steeds meer bij,zie maar eens naar het sint jans plein, meer dan 50% is vreemdeling en de grote hoop zijn met niks in orde

Gepost door: lowieke staal | 27-06-07

Hij had net voor de verkiezingen nog een hoop kabaal gemaakt omdat hij niet wou vertrekken van de plaats waar normaal iemand anders stond. De politie moest erbij komen omdat hij enorm agressief werd. Misschien was dat de laatste druppel...

Gepost door: Janice | 27-06-07

De commentaren zijn gesloten.