26-06-07

Als het goed is, zeggen we het ook...

Eindelijk werd in ons land eens een goede wet gestemd, of eerder een Napoleontische wet uit 1804 aangepast. Je vraagt je af waarom het niet eerder kon, maar beter laat dan nooit natuurlijk. Het is in ieder geval beter dan te eisen dat ‘e-mama’ wordt opgenomen in de dikke Van Dale.

Wanneer er vroeger iemand spoorloos verdween of als vermist werd opgegeven, kon men zonder het vinden van een lijk, dertig jaar lang niet overgaan tot het afsluiten van het erfenisdossier. Daar komt nu een einde aan. Na een verdwijning van vijf jaar wordt de administratie een stuk gemakkelijker.

Enkele nabestaanden getuigen vandaag in de kranten over de bizarre en uiterst pijnlijke gevolgen van deze eeuwenoude wet.
Iemand vertelde dat zijn broer plots met auto verdween toen hij op weg was naar hem in Spanje. Er werd nooit meer iets van hem gehoord of teruggevonden. Maar elk jaar kregen de nabestaanden nog een boel rekeningen binnen, met onder meer de jaarlijkse autotaks voor zijn eveneens verdwenen auto. Ook andere facturen, briefwisseling, rappels e.d. bleven binnen komen tot en met deurwaarders.

Een ander voorbeeld waren de nabestaanden van de niet gevonden slachtoffers bij de mijnramp in Marcinelle. De bankrekeningen werden geblokkeerd en om procedures te voeren hadden de nabestaanden geen geld om de dure advocaten te betalen.

Zelfs voor vermiste kinderen kan deze wetswijziging onaangename gevolgen voor de nabestaanden vermijden, want tot nu toe konden de vermisten eventueel jaren later oproepingsbrieven voor de verkiezingen krijgen.

Wanneer de ‘wet-Borginon’ een einde kan maken aan deze absurde toestanden dan is dat zeer positief. Als het goed is, zeggen we het ook.

Heel wat wetteksten uit de tijd van Napoleon gelden nog tot op de dag van vandaag. Deze wet was vooral bedoeld voor de nabestaanden van de soldaten van Napoleon, die soms gevangen zaten, of ergens verloren waren gelopen en pas na een lange periode weer de weg terug naar huis vonden.

13:59 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.