26-06-07

Polen laat zich niet dicteren door het 'oude Europa'.

top_462571

Dat de Polen geen doetjes zijn en hun huid duur verkopen is ondertussen wel al duidelijk.
Velen vinden dat ze zich onsympathiek maken bij hun Europese partners, maar omdat ik altijd al een speciaal plekje voor rebellen in mijn hart heb gehad, vind ik dat ze het niet zo slecht doen.

Ze zijn het niet eens met de Europese grondwet en zeggen dat dan ook.
Het is natuurlijk een slag in het gezicht van al diegenen die geloven dat er in een eengemaakt groot Europa, geen conflicten meer zullen bestaan tussen alle aangsloten landen. Dat is gewoon een utopie. Conflicten en meningsverschillen zullen er altijd zijn tussen volkeren uit verschillende landen met uiteenlopende culturen en overtuigingen.

Deze week pakte een Pools tijdschrift uit met een fotomontage van de Duitse bondskanselier Merkel, met aan haar ene borst de Poolse president Lech Kaczyinski en zijn tweelingbroer Jaroslaw, Pools premier. 'Stiefmoeder van Europa', staat op de cover, een duidelijke verwijzing naar de twisten tussen Polen en Duitsland tijdens de EU-top van vorige week in Brussel.
Polen had niet genoeg inwoners om veel in de EU-pap te kunnen brokken, wat hen dan deed opmerken dat Polen veel groter zou zijn geweest als nazi-Duitsland er tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zo had huisgehouden.

Ze hebben gelijk dat ze zich niet zomaar gewonnen geven. Het is niet omdat ze er nog maar pas bij zijn, dat ze het ‚oude Europa’ die doet alsof ze baas zijn over alle nieuwkomers, moeten volgen wanneer ze het grondig oneens zijn.
Polen wil de christelijke identiteit terugvinden in de EU-grondwet. Duitsland en andere landen, zoals het onze, willen dat niet met het oog op de toetreding van Turkije tot de EU.
Het is dus niet moeilijk om dan meer sympathie te hebben voor Polen die de dictatuur van de Europese grondwet afwijzen dan voor Duitsland.
(Maar dat had ik daarvoor ook al)

Er waren ook nog andere knelpunten, zoals mededinging, de prioriteit van het gemeenschapsrecht en de titel die de zogenaamde minister van Buitenlandse Zaken mag dragen, het Charter, de rol van de nationale parlementen en de stemmenweging. Het is nu dus wachten tot Duitsland een nieuw compromisvoorstel op tafel komt leggen.

00:49 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

ARM MAAR VEILIG Ik heb symphatie voor Polen een land dat veel heeft geleden onder "den bezetter"....Ik geloof ook niet dat de Islaaaaaam daar een grote mond moet opzetten en allerlei eisen kan stellen...iets wat in andere delen van Europa en zeker in Belgie en Nederland voor die burka's een peulschillentje is...in Polen valt minder te rapen dan hier bij ons...dat is feitelijk het enigste wapen dat die Koran-troep nog een beetje kan buitenhouden

Gepost door: Rene | 26-06-07

ik lees zopas bij elsevier dat er in nederland een meerderheid in het parlement een nieuw referendum vraagt inzake de "europese grondwet" nu "verdrag". nu nog engeland en frankrijk! hier zal het er nooit komen ntl, want we zitten nog altijd met onze tricolore muilband op.

Gepost door: jos | 26-06-07

Als België geen referendum toestaat waarom maken we dan niet massaal onze mening bekend aan dat Europa waarin we te kennen geven wat WIJ willen, nl. NOOIT TURKIJE BIJ EUROPA, GEEN ISLAM IN EUROPA, GEEN IMMIGRATIE VAN BUITEN EUROPA, om maar enkele punten te noemen.

Gepost door: Jean | 26-06-07

een betoging organiseren om het beloofde recht op een referendum te houden lijkt hier dan ook aangewezen,degene die het niks kan schelen blijven dan toch thuis,de anderen stemmen dan mijn insziens tegen, omdat wij met zijn allen teveel moeten afdragen aan weggestemde politiekers zoals een ,De Haene ,Martens ,De Clerck ,Michel , en de rest van die fossielen die met exuberante zelfbepaalde wedde's de bevolking verder uitmelken, dat tegen de wil van de Europese bevolking de toetreding van Turkije een feit is,kan enkel nog gestopt worden met massaal protest, een van de redenen dat ik in augustus naar Boedapest ga ,waar een grote bijeenkomst is van alle Nationalistische groepen van Europa, en waar ik hierover een polemiek op gang wil brengen, alleen kunnen we die waanzin niet meer stoppen,passief verzet bestaat niet

Gepost door: lowieke staal | 26-06-07

Napoleon de vierde is tot president gekozen in Fr. Hij heeft besloten dat Frankrijk niet toe is aan vrije concurrentie en heeft dus het protectionisme maar weer ingevoerd. Prachtig voorbeeld dat het niet werkt, dat EU, ondanks het EU op uw nummerplaat! Onze Balkenende kraait echter dat het prachtig is. Denkt dat wij kleuters zijn met een vlaggetje zoet te houden: oh nee, sorry, zonder vlaggetje en grondwet zoet te houden.
3ECE4

Gepost door: Klaas Jan Hendriks | 26-06-07

moslims Er wonen al heel lang een beperkte groep moslims in Polen. Ze worden er, net als de homo's, flink onder de knoet gehouden. Provocaties worden niet geduld. Ik verbleef er onlangs 3 maanden, en heb geen enkele kopvod gezien.

Gepost door: Jef | 26-06-07

@Jef
Als ik mag kiezen tussen een 'kopvod' of een 'kopsnot' zoals jij, moet ik daar geen seconde over nadenken. :/

Gepost door: piston | 28-06-07

@Piston Als het de bedoeling om andere deelnemers op deze blog aan te vallen, heb ik liever dat je niets schrijft.
Je mag de politiek, politiekers of andere toestanden bekritiseren, maar je mag niet persoonlijk worden tegenover andere deelnemers op deze blog die je niet kent. Anders zal ik het wissen, ok?

Gepost door: Janice | 28-06-07

De commentaren zijn gesloten.