13-07-07

Vlaanderen

PA7875+260


Vlaanderen was een voormalig graafschap dat zijn naam dankt aan de Karolingische gouw, de pagus Flandrensis waarvan vermoed wordt dat dit gebied oorspronkelijk ergens lag tussen Brugge en de Ijzermonding, en dat onder de eerste grafelijke dynastie (862 – 1119) territoriaal in zuidelijke en oostelijke richting werd uitgebreid, zodat het deels in het Franse en deels in het Duitse koninkrijk lag. Met andere woorden, vanaf Noord-Frankrijk tot aan de Rijn was het allemaal Vlaanderen.
In de 12de eeuw, ten tijde van Diedrik en Filips van Elzas kenden het graafschap en de steden Brugge, Gent en Ieper een opmerkelijke economische en politieke opgang. Maar Filips was ook de grondlegger van een gecentraliseerde, door grafelijke ambtenaren bestuurde staat die zijn tijd ver vooruit was.
In de 13de eeuw verloren de Vlaamse graven grote gebiedsdelen aan het afgunstige en steeds aanvallende Frankrijk en stond Vlaanderen sterk onder Franse invloed.

Gwijde van Dampierre verzette zich tegen de opslorping door Frankrijk en spande zich in om de steden onder zijn gezag te krijgen. De volkse Klauwaerts werden zijn bondgenoten tegen het Fransgezinde patriciaat en zij wonnen de Guldensporenslag in 1302.

Maar het was geen lange overwinning.
In 1305 moesten we door de verdragen van Athis-sur-Orge grote gebieden en veel geld aan de Franse kroon geven. Pas in de 15de eeuw kon Vlaanderen de verloren gegane gebieden terug veroveren en onder Karel V werd Vlaanderen definitief uit het Franse leenverband losgemaakt en bij de Bourgondische kreits gevoegd.

Maar Frankrijk liet ons niet met rust. Bij de oorlogen van Lodewijk de XIVde in de 17de en de 18de eeuw heeft Frankrijk meer dan de helft van Vlaams territorium veroverd en grote delen verfransten. Walen die vroeger geen Frans, maar een soort ‘vuil-Latijn’ als taal hadden, namen de Franse taal over. Niemand weet trouwens waar de Walen vandaan komen (de echte dan, niet de Italiaanse, niet de Franse achterblijvers noch de Vlaamse migranten die er nu de plak zwaaien…)
In Ierland bestaat er veel literatuur over ( Welsh – Waals betekent – vreemdeling, en of ze het nu willen of niet, maar de echte Waal zou van de Kelten afstammen).

Tijdens de Franse Republiek werd Vlaanderen nog eens in twee departementen verdeeld, respectievelijk de streek van de Leie en dat van de Schelde. In het noorden werd een strook bij Zeeuws Vlaanderen gevoegd.

Maar de geschiedenis in Vlaanderen is niet blijven stilstaan in de 18de eeuw zoals iemand in de reacties wil laten uitschijnen...

Wat men nu ‘Vlaanderen’ noemt is het gebied waar volgens art. 3bis van de Belgische grondwet het Nederlandse taalgebied zich bevindt. En dat is een gebied dat zich onderscheidt van het Franstalig gebied, namelijk Wallonië. Vlaanderen onderscheidt zich niet alleen in taal maar ook in cultuur, economie, geschiedenis, waarden en normen.

Ik vraag mij trouwens af of de belgicisten in feite wel weten waar de naam België vandaan komt.De oorsprong van de benaming van het staatkundige begrip België is te vinden in de naam Belgae, een groep Keltische stammen die het gebied bewoonden dat onder de Romeinse keizer Augustus als de provincie Belgica zou worden ingericht. Na de Romeinse overheersing geraakte de naam in onbruik tot aan de humanisten (tweede helft 15de eeuw), die echter de namen Belgium en Belgae zowel op het huidige Nederland als op het huidige België als op de beide tezamen toepasten. Zo werd bijv. met de benaming Belgium Foederatum de Republiek der Verenigde Nederlanden aangeduid. Toen tijdens de Brabantse Omwenteling de Zuidelijke Nederlanden tot een onafhankelijke staat werden uitgeroepen, kreeg deze de naam États Belgiques Unis. De benaming Belgen werd voortaan bijna uitsluitend gebruikt met betrekking tot bewoners van het grondgebied dat later België zou vormen en met het ontstaan van de staat België (1830) kregen de namen België en Belgen voorgoed hun beperkte zin.


Maak dus het beetje Vlaanderen dat nog overblijft onafhankelihjk en teken deze petitie: http://www.vlaamseonafhankelijkheid.be

22:21 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Vlaanderen boven Janice, een juiste weergave van de geschiedenis,maar wist je dat sedert het ontstaan van Vlaanderen, dat u hier weergeeft, de fransen 40 keer gewapend en plunderend Vlaanderen zijn binnengevallen?
Oude geemailleerde straatnaam borden herinneren er ons aan dat het "ancien regime belge" kosten noch moeite spaarde om Vlaanderen volledig te verfransen. Ik heb nog zo'n bord in mijn bezit
saint nicolas,saint paulis ( sint pauwels ).Toen mijn grootvader, geboren in 1880 zijn legerdienst deed was de voertaal van de officieren eentalig frans, de piotten mochten niet in verlof alvorens ze alle bevelen van buiten kenden.
Tot voor de oorlog hadden ze in antwerpen nog de journal d'anvers,toen ik begin de zestiger jaren aan de haven werkte waren alle douane formulieren nog in het frans.
Dank zij de onverzetbare wil van het Vlaamse volk en de inzet van duizenden moedige mensen spreken we nog Vlaams.
De burgerij en de clerus hebben de Vlaamse ontvoogdingstrijd decenia's lang gedwarsboond.
frans spreken staat chique, ik denk hierbij aan kwielfriede, volksverader van het eerste uur,die
spreekt frans gelijk een papegaai die net terug is van vakantie in frankrijk.

Gepost door: gilbert | 15-07-07

DICHTER BIJ HUIS Was plezant om lezen Janice , ik herinner me nog bepaalde zaken uit de geschiedenisles toen ik O !zolang geleden nog op de schoolbanken zat.IK ben blij weer terug te zijn ,veertien dagen internet missen is niet simpel , ik ben gaan verhuizen en woon nu in een mooi klein vilaaatje op nog geen 10.000 km van Schoten !!

Gepost door: Rene | 16-07-07

Hallo Rene.
blij je terug te lezen!
14 dagen zonder internet is inderdaad lang, maar woon je nu op 10 of op 10.000 km van Schoten?

Gepost door: fee | 16-07-07

LIEVE FEE ! inderdaad 10.000 van Schoten ...in Thailand.. Ratmachima. dat is zo'n 220 km ten noorden van BKK ....Ik verblijf telkens 5 maanden daar en kom dan voor 2 maanden op vacantie in Belgie...ben op rust...het is hier goed en goedkoop leven ,Belgie is te duur geworden..in ieder geval bedankt voor je reactie....

Gepost door: Rene | 17-07-07

Aha, Rene, ik was al bang dat je ons verlaten had...

Vanaf 15 augustus tot 4 september zal ik hier ook niets meer schrijven, want dan ben ik eveneens in Thailand. Onze dochter bezoeken op Koh Samui. En aangezien ze daar geen internetaansluiting heeft...
Misschien kan ik wel eens wegglippen naar een internetcafé...we zien wel.

Gepost door: Janice | 17-07-07

De commentaren zijn gesloten.