23-07-07

De Brabançonne

De Walen kunnen er niet mee lachen.
De uitschuiver van Yves Leterme, toekomstige premier van het unitair België, zong inplaats van de Brabançonne, het Frans nationaal lied 'La Marseillaise' en zette aan met 'Allons enfant de la patrie, le jour de gloire est arrivé...'.

Grappig, maar aan de andere kant van de taal-en cultuurgrens had men daar blijkbaar een ander idee over. Zij vinden de eedaflegging van Leopold I blijkbaar heel belangrijk, terwijl het voor de meeste mensen niets anders is dan een dagje verlof. Dat bewijst nog maar eens hoe verschillend we zijn...

De Vlaamse Leeuw, ons echt volkslied kan hij wel zingen en dat is voor ons voldoende.

KLIK HIER VOOR FILM

02:18 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Erg Jaloerse mensen zijn gevaarlijk en bij de minste hapering of verstrooidheid wordt je door deze onmiddellijk afgestraft. Zijn voorganger Jean-Luc Dehaene zou misschien geantwoord hebben "geen commentaar"
Yves Leterme is tenminste perfect tweetalig en dit kan men niet van alle ministers zeggen.

Marcel


Gepost door: Marcel | 23-07-07

Stom grapje van Leterme. Zijn 'gevoel voor humor' laat zich het best vergelijken met die van een kip. Alleen een peuter van drie of een VB'r zou zoiets doen. Om in het midden van regeringsonderhandelingen nog wat de onnozelaar uithangen, ja wadde.. goe zot!

Politieke formaties maken betekent compromissen sluiten (iets dat ze bij het VB nog niet -willen- snappen). Ik hoop dat Leterme faalt, ander en beter!

Ps: vraag aan de gemiddelde inwoner van VL: wat betekent 11 juli en zing de eerste strofe van de Vlaamse Leeuw. Gegarandeerd lachen geblazen :))))

Gepost door: Hugo | 23-07-07

ik kan den hugo voor het grootste stuk volgen.
maar wat het VB er weerom bij komt doen is voor mij een raadsel.tenzij het hart van den hugo ervan vol is, waardoor zijn mond ervan over loopt.
en wat de Vlaamse Leeuw betreft: ik zing ook gemakkelijker de tweede dan de eerste strofe!
de tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan
de legerbenden sneven, een volk zal nooit vergaan
de vijand trekt te velde, omringd van doodsgevaar
wij lachen met zijn woede, de Vlaamse leeuw is daar!

allez hugo de la patrie, le jour de boire est arrivé!

Gepost door: jos | 23-07-07

Sport Wat mij vooral opvalt tijdens internationale sportwedstrijden is het verschil tussen Belgen en andere nationaliteiten als de resp. volksliederen weerklinken in de stadions.
Mensen van een anderen nationaliteit zingen hun nationaal lied uit volle borst mee, als het Belgisch volkslied gespeeld wordt is het opvallend stil...

Gepost door: Metten | 23-07-07

BelZiek 1ste - Het was géén stommiteit van Leterme maar een juist geplaatste grap op het juiste moment op de juiste plaats.
2de - De enige fout die Leterme gemaakt heeft is dat hij aanwezig was op die plaats. 21 juli heeft geen enkele waarde voor ons, wel 11 juli, dat is onze feestdag, de feestdag van Vlaanderen.
3de - Vlaanderen moet eens stoppen met compromissen te maken met Walen én Brusselaars, het is de hoogste tijd dat er eens gezegd én gedaan wordt wat de meerderheid in dit land wil dat er moet gedaan worden, nl. STOPPEN MET DIE MISDADIGE TRANSFERS, HET IS PURE MISDAAD VAN VLAANDEREN TE BLIJVEN LEEGROVEN.
4de – Er wordt op NIETS toegegeven aan de Walen én Brusselaars, dat wil zeggen, géén uitbreiding van Brussel, totale afschaffing van de faciliteiten, om er maar 2 te noemen.
5de – Er moet gestart worden met een TOTALE NIEUWE STAATSVORMING, EEN VLAAMSE EN EEN WAALSE STAAT, BEIDE LOS VAN ELKAAR EN TOTAAL ONAFHANKELIJK.
Als dhr Leterme dat doet dan wordt hij een GROOT STAATSMAN, wij zullen met argusogen het spektakel volgen, bij de minste toegeving volgt de revolutie, de maat is vol, ze is zelfs zwaar overschreden, de houdbaarheidsdatum van BelZiek is verlopen.

Gepost door: Jean | 23-07-07

Jean
We zullen het gauw genoeg weten waar leterme naartoe wil. Vandaag heeft hij zijn regeringsnota aan de partijvoorzitters overhandigt. Laten we maar met een 'visademke' (pallieterke) afwachten hoe de anderen gaan reageren. Eén ding is zeker! leterme wil dolgraag eerste (maar laatste) minister worden van dit kl*teland. BHV zomaar splitsen?????
Hooguit een "mug" in de rand in ruil voor enkele honderden miljoenen aan brussel. Leterme=ACV!!!

Gepost door: Martijn | 23-07-07

@Jean: "21 juli heeft geen enkele waarde voor ons, wel 11 juli, dat is onze feestdag, de feestdag van Vlaanderen"

Geen van de twee heeft waarde voor mij (wie is 'ons'??), dat gezegd zijnde als Europeaan en Wereldburger. Ik snap er geen bal van waarom we zouden moeten splitsen als de EU ons toch weer samenvoegt.

Bovendien is daar nog steeds het flauw gedoe over die transferten. Dat was vroeger precies andersom. Niks zo onbetrouwbaar als speculeren op economische welvaart. Wat ga je doen als het binnen tien jaar weer omgekeerd is? Vragen of je terug bij Wallonië mag aankloppen?

Hoedanook, de splitsing van België gaat serieuze gevolgen hebben en ons een grote economische en financiële kater opleveren.

Bovendien gaat Brussel voor de keuze geplaatst worden en dat zal niet Vlaanderen zijn, waardoor Brussel definitief verloren raakt voor de Vlaamse zaak.

Sociaal politiek heb ik overigens meer gemeen met het progressieve, sociale èn meer tolerante Wallonië dan met het conservatieve rechtse VLaanderen en met mij zijn er dan vele honderdduizenden.

De enige werkelijke reden waarom separatisten zoals die van het VB willen splitsen is op basis van ethisch en etnisch racisme en discriminatie en daar doe ik niet aan mee. Bovendien willen ze absoluut Brussel bij VL annexeren en dàt is inderdaad om revolutie vragen en welke hardwerkende Belg zit daar op te wachten? Ik zeker niet.

Gepost door: Kolonel Harry | 23-07-07

@metten: "als het Belgisch volkslied gespeeld wordt is het opvallend stil..."

Dat is ook het geval als de Vlaamse Leeuw moet gezongen worden, moest het je nog niet opgevallen zijn. Op IJzerwake en IJzerbedevaart zullen de meeste deelnemers het nog wel kunnen meezingen, die zijn nog gemotiveerd. Maar hoeveel mensen zijn dat nog tegenwoordig? Een paar duizend afgaande op de jaarlijkse aanwezigheidscijfers op beide bedevaarten samen? Een te verwaarlozen cijfer dus.

Ps: de laatste keer dat ik de Vlaamse Leeuw nog heb gezongen is al weer meer dan 30 jaar geleden. Alleen het refrein herinner ik me nog: "Voor Worst, voor Blijheid en voor Bier!" :)

Gepost door: Kolonel Harry | 23-07-07

Transferten Dat de transferten ooit 'andersom' waren is een grote leugen, Hugo. Je bent niet goed ingelicht.
Wallonië heeft nooit één frank getransfereerd naar Vlaanderen. Integendeel, van zolang België bestaat hebben de Vlamingen al altijd met minstens 2 miljoen meer mensen in Vlaanderen ook méér belastingen betaald. Subsidies allerhande of sociale zekerheid bestonden toen nog niet. Vlamingen die arm waren, konden naar Wallonië trekken om het vuile werk te doen. Meer heeft Wallonië NOOIT gedaan voor Vlaanderen.

Indien het geld zou besteed worden aan de bevolking en ze er ook werkelijk vooruitgang mee zouden bewerkstelligen, zou men het nog kunnen begrijpen. Maar dat gebeurt niet. De enigen die daar enige welvaart kennen zijn politici, ambtenaren (45% van de actieve bevolking) of uitgeweken Vlamingen die er een hotel of winkel hebben.

Gepost door: Janice | 23-07-07

Ik had het wel over de massale emigratie van arme Vlaamse boeren naar Wallonië en Noord-Frankrijk eind 19de, begin 20ste eeuw. Of hoe dacht je dat het komt dat zovele Walen een nederlandstalige naam hebben? Ken je geschiedenis Janice!

Gepost door: Kolonel Harry | 23-07-07

De Nederlanden Als ik goed ben ingelicht is Belgie zelf ook ontstaan uit ' ethisch en etnisch racisme '. En misschien heeft men toen dezelfde redenering gemaakt over Antwerpen als nu over Brussel: 'Zo een belangrijke stad gaat zeker kiezen voor Vlaanderen, en is dus verloren voor NL'. Toch is het NL al die tijd voor de wind gegaan. De lonen liggen er een stuk hoger dan bij ons. Zij hebben aardgas gevonden en wij niet. Zij hebben het florerende Philips en Shell en wij hebben het failliete ACEC en L&H.

Er zijn weinig of geen voorspellingen die ooit zijn uitgekomen, denk maar aan de opwarming vd aarde (brrr), we weten dus niet of het een goede of een slechte zet is, die onafhankelijkheid. Ik ben voor, al was het maar omdat reeds zovelen het ons met succes hebben voorgedaan, en zo weinigen het omgekeerde hebben geprobeerd.

Gepost door: Jef | 23-07-07

zo een drukke kolonel! dat komt ook zelden voor bij de waloon-gezinden!
1. "hoedanook, de splitsing van B gaat serieuze gevolgen hebben en ons (walen) een grote economische en financiéle kater opleveren!"
ge moet er nie aan twijfelen monsieur le colonel!

2."voor worst, voor blijheid en voor bier"
't is er aan te horen dat ne colonel benoemd word. veel kennis is niet vereist!

3. hoe komt het dat zoveel walen een Vlaamse naam hebben?
omdat vlamingen daar het werk voor al die hangmatbewoners opknappen.

Gepost door: jos | 23-07-07

Je schreef wel: "Bovendien is daar nog steeds het flauw gedoe over die transferten. Dat was vroeger precies andersom."

En ik zeg dat het een leugen is. Ik ken mijn geschiedenis, Hugo... Dank je voor de belangstelling.

Gepost door: Janice | 24-07-07

misschien kan den hugo kolonel worden ergens in tjetsjenié of ousbekistan, daar hebben ze nood aan gefrustreerde gastjes die zichzelf ronkende titels toe eigenen,ik hen in de kelder nog wat blikken medaljons liggen hij mag ze gratis hebben
zonder dank

Gepost door: lowieke staal | 24-07-07

Ze zullen hem niet temmen,
De fiere vlaamse leeuw.
Al dreigen zij zijn vrijheid
met kluisters en geschreeuw
Zij zullen hem niet temmen,
Zolang een vlaming leeft,
Zolang de leeuw kan klauwen,
Zolang hij tanden heeft.

Zij zullen hem niet temmen...

De tijd verslindt de steden,
Geen tronen blijven staan!
De legerbenden sneven,
Een volk zal nooit vergaan.
De vijand trekt te velde,
omringd van doodsgevaar,
Wij lachen met zijn woede,
De Vlaamse Leeuw is daar.

Zij zullen hem niet temmen...

Hij strijdt nu duizend jaren,
Voor vrijheid, land en God,
En nog zijn zijne krachten
in al haar jeugdgenot
Als zij hem machteloos denken
En tergen met een schop.
Dan richt hij zich bedreigend
En vreselijk voor hen op.

Zij zullen hem niet temmen...

Gepost door: fee | 24-07-07

De commentaren zijn gesloten.