31-07-07

Aantal stemmen voor één zetel.

Eén Vlaamse kamerzetel kost gemiddeld 45.944 stemen.
Eén franstalige zetel kost slechts 39.285 stemmen.
Hoe dat kan ? Dat is belgische democratie.
Moeten we daar mee leren leven ? Neen !


Dit is een info van de Vlaamse Volksbeweging.

17:21 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Meer uitleg Hier mocht wel wat meer uitleg bij zijn vind ik. Hoe komt dit, en hoe komt het dat desalniettemin ca 60% vd zetels in vlaamse handen zijn, zoveel als de verhouding vlamingen / walen bedraagt? (vlamingen: 88 parlementszetels, franstaligen: 62)

Ik heb eens gelezen dat het komt doordat bij de franstaligen in verhouding meer minderjarigen zijn, die dus nog niet mogen stemmen. Dus per zetel zouden wèl evenveel franstaligen als vlamingen nodig zijn, alleen niet evenveel stemmers.

Gepost door: Jef | 31-07-07

Het 50/50 systeem vinden ze hier democratisch. Dat werd in de grondwet zo aangepast omdat de Walen geen 'minderheid' zouden zijn. 6 miljoen stemmen zijn minder waard dan 4 miljoen in dit land.
In 2003 kreeg bijvoorbeeld Ecolo 4 zetels voor 200.000 stemmen en NVA voor een gelijk aantal stemmen 1 zetel.
Geen wonder dat elke Vlaamse investering, elke sociale of economische verbetering voor Vlaanderen op een Waals veto stuit.

Wim Van Dijck heeft er een interessant artikel over geschreven.

Gepost door: Janice | 01-08-07

zetels Inderdaad Jef,heb na 10 juni de uitleg in GVA ook gelezen.Het aantal zetels wordt berekend volgens het aantal inwoners,dus niet het aantal kiezers.
Toch blijft het een eigenaardig verschijnsel dat volgens mij nergens anders bestaat.In een normaal land worden de zetels over de stemmen verdeeld.

Gepost door: ruzgar | 01-08-07

EU Toch gaat het ook in de EU vlg het aantal inwoners, niet vlg het aantal stemmers. Daarom wou Polen immers hun WOII-doden nog meetellen.

Gepost door: Jef | 01-08-07

Opdoeken die handel. Hoe men het ook keert of draait, het is een corrupte werkwijze, het uitschot wordt bevoordeligd, punt uit.
Democratie? mijn oela, niet in dit apenland.
De maffia regeert, corruptie wordt straffeloos, je mening zeggen over wantoestanden wordt een zware misdaad, zover zijn we al.
Sommigen zijn er nog altijd van overtuigd dat we goed bezig zijn!!!!!!
Typisch dat die steeds een rood of groen kleurtje hebben, typisch toch?

Gepost door: Jean | 01-08-07

In Holland In NL hebben ze 'evenredige verdeling', het ziet er heel simpel uit, en de zetels worden idd verdeeld ngl het aantal kiezers, niet ngl het aantal inwoners:

Bij evenredige vertegenwoordiging wordt het totale aantal uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal zetels. De uitkomst daarvan heet de kiesdeler. Het aantal zetels dat een partij behaalt, wordt berekend door het aantal stemmen op die partij te delen door de kiesdeler, en de uitkomst hiervan op het eerstvolgende gehele getal naar beneden af te ronden. Een partij die minder stemmen haalt dan de kiesdeler krijgt geen zetel.

In het stelsel van evenredige vertegenwoordiging tellen vrijwel alle uitgebrachte stemmen mee voor de bepaling van de zetelverdeling. Dit in tegenstelling tot het meerderheidsstelsel (ten onrechte vaak districtenstelsel genoemd), waar per kiesdistrict alleen de winnaar in het parlement komt. Stemmen op de verliezer in een kiesdistrict tellen dan niet mee voor de bepaling van de zetelverdeling.

http://www.parlement.com/9291000/modulesf/g50m7x26

Gepost door: Jef | 02-08-07

Ja, we kunnen daar mee leven, op één bijkomende voorwaarde. Namelijk dat België ophoudt te bestaan, en dan mogen ze in Wallonië zo veel zottigheden uithalen als ze zelf willen. Zo lang wij er maar niet voor moeten opdraaien.

Gepost door: Antichrist | 02-08-07

volgens mij zijn er op dit ogenblik belangrijker zaken aan de orde. (ik zeg wel op dit ogenblik)
zoals de kaarten nù liggen ziet het er voor den belziek niet goed uit. geeft om het even welke partij aan de walen toe,zal ze daar zeker de volgende kiezing op afgerekend worden. hetzelfde geldt voor de walen indien ze aan de vlamingen toegeven. terug gaan stemmen kan niet zolang bhv niet gesplitst is! patstelling dus! dit zou wel eens het begin van het einde voor het doodzieke belgié kunnen worden. als men nog niet akkoord raakt over de splitsing van het 'kiesarrondissement' bhv, tja! is verder 'onderhandelen' dan geen tijdverlies??

Gepost door: jos | 02-08-07

ja Jos, mij lijkt het ook tijdverlies. de franstaligen kennen maar één enkel woord en dat is 'non', tenzij er een hoge prijs word betaald. en wij Vlamingen zijn dat betalen beu, we betalen al genoeg aan Wallonië.

puur tijdverlies dus, en het zal er niet op beteren, Leterme is ne kartonnen en De Wever zit er maar bij als nen nar die denkt dat hij belangrijk is. ik hoop dat de volgende verkiezingen duidelijk zullen zijn: alle bedriegers er uit!

mij hoor je niet beweren dat het VB het beter zou doen, al denk ik zeker dat die mannen meer haar op hun tanden hebben, maar wat ik wel beweer is dat het ronduit schandalig is dat deze verkozen mensen van de 2de partij in Vlaanderen er niet mag bij zijn en de racisten vlamingenhaters van het FDF wél, een schande.
waarom is het FDF nog niet veroordeeld wegens racisme? omdat 'ze' alleen maar Vlamingen haten.

een Waalse mop over Vlamingen: 12 varkens en 1 Vlaming wat is dat? 13 beesten.

Gepost door: fee | 02-08-07

als we de laatste berichten mogen geloven verloopt alles in een tamelijk goede sfeer!
de walen zeggen niet tegen alles 'non'
we moesten mekaar eerst een beetje besnuffelen zegt de waal met ae!
binnenkort kennen we de prijs van een zak vlaamse lucht denk ik!

Gepost door: jos | 02-08-07

De commentaren zijn gesloten.