10-08-07

Eén minuut te laat!

Balkanees vrijgelaten wegens één minuut te laat aangehouden

ANTWERPEN

De Antwerpse KIB heeft dinsdag een 25-jarige Balkanees moeten vrijlaten omdat de verdediging kon aantonen dat de onderzoeksrechter zijn aanhoudingsmandaat één minuut te laat had betekend. De raadkamer zag daar geen graten in, maar voor de KIB zijn de regels blijkbaar wél heilig.

De betrokkene werd verdacht van een diefstal met afpersing, feiten van zo’n zes weken geleden. Op 9 juli liep hij in de ochtend in het Schipperskwartier een postbode te jennen. Zelf noemt hij dit een soort dronkemansgrap. Maar de postman zag dat anders: hij belde de politie, die meteen door had met welke vaste klant ze te doen hadden. De man zette het even op een lopen, maar een halve straat verder liet hij zich zonder problemen inrekenen.

"Pas na 24.01 minuut"

Op het pv vermeldden de flikken dat ze de man om 11.44 uur van zijn vrijheid beroofden door hem in de boeien te slaan. De verdediging, bij monde van het duo Joris Vercraeye-Mounir Souidi, kon aan de hand van de inhoud van het dossier aantonen dat hun cliënt minstens één minuut eerder al niet meer kon gaan en staan waar hij wilde. Die minuut had de patrouille gebruikt om te overleggen met elkaar en met de bazen over wat ze met de kerel moesten aanvangen.

De volgende dag werd de man voorgeleid bij de onderzoekrechter. Die schreef een aanhoudingsmandaat uit op verdenking van diefstal en afpersing. Dat document werd om 11.44 betekend. "Pas na 24.01 minuut", pleitten zijn advocaten. "Binnen de 24 uur", vonden het parket en de raadkamer. Vercraeye-Souidi vonden het al vreemd dat de onderzoeksrechter exact 24 uur nodig had om tot een beslissing te komen. En ze werden gevolgd door de KIB.

Ter informatie: een verdachte die wordt aangehouden, moet voorgeleid worden bij de onderzoekrechter die binnen één etmaal een aanhoudingsmandaat moet uitschijven en laten betekenen. Nog eens vijf dagen later moet de raadkamer die beslissing al of niet bekrachtigen, en de ’verliezende’ partij kan binnen de 24 uur beroep aantekenen, dat binnen de twee weken (sorry: vijftien dagen) door de KIB moet behandeld worden. Dat laatste is dus wat dinsdag gebeurd is. Met het gekende gevolg.


Jan Heuvelmans

Bron(nen):
PagiA-nieuwsgaring
Kamer van inbeschuldigingstelling (KIB)
Media Services (http://www.mediaservices.be/

12:25 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Belgenmop Weer een belgenmop erbij, de hollanders en fransen danken ons. Wat gaan ze dat missen als het land niet meer bestaat.

Gepost door: Jef | 10-08-07

knappe advocaten en dan verschieten ze van demotivatie bij de politie....moet er geen zand zijn !! Ik ben echt blij dat ik niet meer moet meespelen in die clownerie....

Gepost door: Rene | 10-08-07

Snelle advocaten Misdadigers hebben blijkbaar al een advocaat VOOR ze op pad vertrekken, zo snel zijn die erbij tegenwoordig. Dat zijn dan al twee constanten in de wereld van de criminele jongens: razendsnelle advocaten en razendknappe vrouwen. Iemand de uitzending gezien over de vrouwen van gevangenen in Belgie eergisteren? Vrouwen vallen nu eenmaal voor geld, macht, en lef. Naar het schijnt kan Dutroux de fanmail van jonge meisjes al lang niet meer de baas.

Gepost door: Jef | 10-08-07

Hela Jef...niet alle vrouwen over één kam scheren, hé! Wat mij bijvoorbeeld bij mannen aantrekt is intelligentie en humor. Een mooi samenspel.

Je doet mij trouwens aan nog iets denken. Het verschil in straffen van pedofielen in Iran en bij ons. Ik zal het straks op mijn blog zetten, maar het fotomateriaal is niet echt voor gevoelige zielen.

Gepost door: Janice | 10-08-07

Mijn advocaat(die een vriend is) vertelde mij,dat het een lucratieve bezigheid is om krimineel te zijn.

Gepost door: filips | 11-08-07

Sharia De Sharia zal dat veranderen.

Gepost door: Jef | 11-08-07

De commentaren zijn gesloten.