14-08-07

Betogen is goed

Wat het Vlaams Belang al 20 jaar voorspelt, schijnt nu eindelijk door te dringen.

11-08-2007 - Marc De Vos - de standaard

Marc De Vos vindt het verbieden van de anti-islambetoging klinkklare nonsens. Meer nog, hij vraagt zich af of de zwijgende meerderheid van gematigde moslims zich niet achter de oproep kan scharen. 'Dat zou het beste antidotum zijn tegen het waas van islamfobie dat nu over het initiatief hangt.' In de hoofdstad van de Europese Unie mag niet betoogd worden tegen de vermeende islamisering van Europa. Burgervader Freddy Thielemans vreest een provocatie van de inheemse moslimbevolking. Voor mij de verkeerde beslissing om de verkeerde reden.

De combinatie van islamisme en de postmoderne westerse samenleving geeft problemen.
We moeten die niet miskennen of onderdrukken, maar ze juist erkennen, confronteren en aanpakken.

Op 11 september 2007 - de zesde verjaardag van de aanslagen in New York en Washington - wil 'Stop Islamisation of Europe' (SIOE) betogers uit heel Europa verzamelen in Brussel. SIOE is volgens de eigen website een losse, niet-partijpolitieke alliantie van mensen met als 'enige doelstelling het vermijden dat de islam een dominante politieke kracht wordt in Europa'.

Hoe koosjer SIOE en haar achterban zijn, is vandaag onduidelijk. Over het gedachtegoed geen twijfel. De organisatoren trekken van leer tegen de 'verdoken sharia' en de 'sluipende islamisering'. Ze ageren voor 'vrijheid' en 'vaderland'. Daar kunnen we geringschattend of meesmuilend over doen, maar dat is geen reden om vrije meningsuiting voor censuur in te ruilen. Redelijke mensen kunnen redelijk van mening verschillen over de vraag of de islam en het islamisme een beschavingsbedreiging zijn. Maar het principe zelf, namelijk dat de islam 'geen dominante politieke macht mag worden in Europa' zou elke rechtgeaarde Europeaan volledig moeten delen.

Europa - hoeft het gezegd - kent de scheiding van kerk en staat, die diepe wortels heeft in het Romeinse Rijk, het christendom, de Renaissance en de Verlichting. De negentiende en twintigste eeuw hebben die seculiere traditie versterkt met een liberale democratie, een vrije economische markt, een open samenleving zonder standen en een sterke individualistische cultuur. Daarin is religie niet alleen staatkundig, maar ook sociologisch weggedeemsterd tot op het niveau van persoonlijke beleving. Doctrinaire religie die politieke macht wordt, is dus onverenigbaar met de kern van de Europese moderniteit.

Waarom een betoging verbieden die het wezen van de Europese identiteit wil verdedigen, al dan niet tegen een denkbeeldige bedreiging? De organisatoren willen geen geweldmars. SIOE doet een breed appel, naar eigen zeggen om het risico tot extremisme te drukken. Er zijn regels om het gebruik van vlaggen en symbolen te beperken. De gevreesde provocatie van de moslimbevolking komt dus blijkbaar uit de boodschap tegen het islamisme en voor de vrijheid. Nochtans is dat een boodschap waarvan men zou verhopen dat de moslimgemeenschap ze evenzeer kan bijtreden. Islam en islamisme zijn geen synoniemen. Kan de zwijgende meerderheid van gematigde moslims niet opstaan en zich achter de oproep scharen? Dat zou het beste antidotum zijn tegen het waas van islamfobie dat nu over het initiatief hangt.

Voor veiligheidsrisico's is er ordehandhaving. Democratie heeft een prijs. Bij incidenten zoals de oorlog in Libanon of de Deense cartoons hebben moslims trouwens zelf in Europa betoogd. Het betogingverbod in Brussel dreigt contraproductief te zijn. Het is koren op de molen voor de westerse extremisten en hun complottheorieën over de culturele capitulatie van Europa. Als we zo doorgaan, wordt elke kritiek tegenover de islam per definitie tot extreemrechts of neofascistisch omgedoopt. Dat appelleert meteen aan een Europees schuldcomplex waardoor alles vakkundig in de doofpot blijft sudderen, wachtend tot de ontploffing. We mogen niet evolueren naar een cultuur waarin elke contestatie van de absolute tolerantie als absolute intolerantie wordt gebrandmerkt.

Het betogingverbod dient ook de extremisten in de moslimgemeenschap. Die zien hun radicalisme onbedreigd en worden niet geconfronteerd met een assertieve samenleving die hen tot aanpassing aanmaant. Men kan misschien een veiligheidsprobleem op korte termijn vermijden, maar het maatschappelijke probleem op lange termijn wordt er alleen maar groter door.

Betogen is goed. Het brengt zaken aan de oppervlakte, werkt bevrijdend. Een gezonde polarisatie kan een katalysator zijn om het probleem van de integratie echt aan te pakken. De sociale, economische en culturele integratie van onze multi-etnische samenleving faalt jammerlijk. Religie wordt daardoor meer en meer de kapstok voor de identiteit van de migranten. Opinieonderzoek in heel Europa toont een religieuze radicalisering bij de jonge generaties moslims. We moeten hard zijn tegen dat religieuze radicalisme, maar ook tegen de oorzaken ervan.

Betogingen verbieden is struisvogelpolitiek. De samenlevingsproblemen zijn reëel. De bekommernis over de combinatie van de islam en de westerse moderniteit leeft, latent of manifest, in brede lagen van de bevolking. Laat ze niet kapen door een extremistische minderheid. Zwijg ze niet dood, maar pak ze aan. De demografische klok tikt. Als we geen integratie realiseren, volgt straks desintegratie.


Marc De Vos is directeur van de onafhankelijke denktank 'Itinera Institute' en docent aan de Ugent

22:34 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Geen respijt voor aktieve nazi's en dus ook nit voor beroepsleugenaars van 60 jaar later. De sociale, economische en culturele integratie van onze multi-etnische samenleving faalt jammerlijk. Religie wordt daardoor meer en meer de kapstok voor de identiteit van de migranten. Opinieonderzoek in heel Europa toont een religieuze radicalisering bij de jonge generaties moslims. We moeten hard zijn tegen dat religieuze radicalisme, maar ook tegen de oorzaken ervan. Aldus De Standaard.

Fout en nog eens fout: Het integreren was nooit de bedoeling van de meeste hier onuitgenodigden, het is net door het lakse beleid van (mensen)rechten maar geen plichten dat we nu met deze absurde, ontvlambare situatie opgescheept zitten.
In plaats van de overbodigen, bij ondertussen 600.000 werklozen mag men het stilaan zo wel noemen, de regels te doen aanvaarden die hier gangbaar waren, werdt de autochtonen en normaal ingeburgerden de mond gesnoerd met een niet aflatende intimiderende wettendiarre die de laagste recividerende crimineel uit het kleinste gehucht van Albanië voorrang geeft boven een burger die wantoestanden wil aanklagen. Een Belgische politieman/vrouw is ondergeschikt aan het lichamelijke of psychische letsel dat illegalen of gewoontecriminelen kunnen oplopen bij de uitoefening van hun 'beroepsbezigheden'.
Het ambt van beschermer der wet is dus compleet ondergeschikt aan het statuut dat illegalen en criminelen krijgen toebedeeld gesteund door crapuul-advocaten van linkse signatuur.
Na de nazi-periode werden nazi's ook niet bewonderd omdat zij plots van mening veranderden na het jarenlang meeheulen, waarom zou dat voor 'Vlaamse' regimekranten en hun broodschrijvers dan wél gelden?
Goed dat het er staat en gedrukt wordt, maar dat is dan ook alles, geen amnestie voor diegenen die het licht zagen nadat zij decennia lang het CGKR steunden en politieke tegenstanders gerechtelijk lieten vervolgen, de correcten vitaminen en applaus gaven. Ontplof.

Gepost door: Jade | 16-08-07

Ik treed Marc De Vos grotendeels bij waar hij het betogingsverbod hekelt! Waar hij zegt dat het goed zou zijn dat de 'gematigde' moslims er goed zouden aan doen om mee te betogen, slaat hij nagels met koppen. Alleen moet hij mij eens vertellen waar die 'gematigden' zaten toen de vliegtuigen in de torens werden gevlogen? Ik heb veel feestkreten gehoord en nergens werd vanuit het moslimmilieu hierop een woord van kritiek geleverd. En als M De Vos vindt dat verbieden van die betoging een verkeerde beslissing is, heeft hij weer gelijk. Maar waar hij zegt dat "het koren op de molen is van de extremisten"
gaat hij mijns inziens véél te kort door de poco-bocht! We zijn dat intussen wel gewoon.
Voor de rest kan ik de ziekelijke toestand in dit a..land niet beter omschrijven dan "jade" hierboven al deed.

Gepost door: jos | 06-09-07

betoging gaat door Bijeenkomst is op het Shumannplein tussen 11.30 en 13.00 uur dat zijn de voorlopige directieven, er wordt ook vanuit de Madou vertrokken,indien er iets veranderd zal ik het onmiddelijk laten weten, de tegenpartij zou volgens de politie ver van de betoging gehouden worden,om 19.00uur s'avonds is er dan een betoging in Keulen, maar door de chaotische organisatie in Duitsland, ( Ulfkotte is er reeds uitgestapt)llopt dat niet goed en ook doordat er groepen zijn die niet naast het Belang willen lopen ,is het kijken wat er gaat gebeuren.
wij gaan in elk geval met een grote groep daar zijn !! dit is een kans die we niet mogen laten liggen, het zou van een enorme lafheid getuigen moesten de mensen uit angst wegblijven,zo veranderd er nooit iets,als de tegenmanifestanten overgaan tot geweld kan dat onze zaak maar enkel dienen,angst is een slechte raadgever,en met de aktie lachen we vetbol Tielemans vierkant uit,geen genade voor verraders
Diegenen diemet de trein komen als zij uitstappen zijn zij ter plekke, kom dus massaal het zal nodig zijn

Gepost door: lowieke staal | 07-09-07

De commentaren zijn gesloten.