14-09-07

Raad van State heeft verbod op betogen overroepen

De Raad van State heeft een verbod verworpen van Antwerps burgemeester, Patrick Janssens (sp.a), dat stelde dat er vorige zondag tijdens de nationale herdenkingsdag voor joodse slachtoffers van het naziregime geen manifestatie van een joodse beweging uit Brussel, Association Pour la Restitution des biens volés aux Juifs(APR), in Antwerpen mocht doorgaan. Dat meldt Agence DiasporiqueD'Information zondag in een mededeling.

De beweging ging op een herdenkingsmonument aan de Belgiëlei een plakkaat bevestigen die voorbijgangers in drie talen herinnert aan de medeverantwoordelijkheid van de Antwerpse politie in de Jodendeportaties door antisemitische razzia's uit te voeren. Ze deed onlangs een aanvraagvoor de manifestatie, maar stootte op een 'njet' van het stadsbestuur.

"Omdat er al een vredesmars van de Antwerpse joodse gemeenschap plaatsvindt", zei Kiki Vervloessem, woordvoerster van Janssens vrijdag.Vervloessem ontkende dat inhoudelijke redenen het verbod voedden. "Hetgaat om een manifestatie op de openbare weg en daar moet de burgemeester toestemming voor geven. Twee herdenkingen tegelijkertijd gaat niet omdatde openbare orde dan niet meer gegarandeerd kan worden", aldus Vervloessem.

Bovendien zou de Joodse gemeenschap ook verveeld hebben gezeten met de zaak omdat het initiatief ietwat provocerend is (?), terwijl de Antwerpsegemeenteraad onlangs besliste nogmaals haar excuses aan te bieden voor haar verantwoordelijkheid in de shoah.

Volgens APR was die motivering onzin. Hun manifestatie vind 's middags plaats, de wandeling van de Antwerpse gemeenschap, B'nai B'rith Antwerpen,en de katholieke Sint-Egidiusgemeenschap in de vooravond. Dat de Antwerpsejoodse gemeenschap niet akkoord gaat, ontkennen ze.

Ze trokken zaterdag naar de Raad van State die stelde dat Janssen niet het recht heeft de manifestatie te verbieden op grond van schending van de formele motiveringsplicht en de schending van de grondwettelijk gewaarborgde beginselen van vrije meningsuiting en vrijheid van vergadering.

APR heeft daarom om 15 uur wel haar plakkaat bevestigd waarop staat dat"in augustus 1942 politieagenten actief deel hadden aan anti-joodse razzia's opbevel van het gemeentebestuur. Ze gedroegen zich als ijverige medewerkers van de nazibezetter”.


Bron:Belga

16:30 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Ikke weet van niks Hela Hela Janice ! Antwerpse politie...ik heb nooit samen met den Duitsch deelgenomen aan razia's en joden opgepakt!

Gepost door: Rene | 14-09-07

A'pense politie Janice beweerd dat niet he Rene, het zijn de joden die dat zeggen, en namen zijn er niet genoemd denk ik, gelukkig maar, het zou erg zijn voor de familie van die bruten.

Gepost door: fee | 15-09-07

Tijdens de oorlogsperiode heeft de Antwerpse overheid,(zoals trouwens ook de Belgische overheid), actief meegewerkt aan de kant van de bezetter.
Maar daarom heb ik dit hier niet geplaatst, wel om wat er in het vet gedrukt staat.

Gepost door: Janice | 15-09-07

het was maar een... grapje hoor fee ,toen die feiten gebeurden lag ik nog in mijn wieg aan een tutter te zabberen.Mijn moeder heeft mij herhaaldelijk verteld en het is haar altijd bijgebleven...onze buren waren joden ,op een nacht geroep, gekrijs even later werd alles stil...ze heeft die mensen nooit meer teruggezien....gelukkig waren alle agenten geen hulpje van de nazi's ,integendeel,bijna gans het korps van Deurne waar ik deel van uitmaakte sedert 1969 werd door de gestapo opgepakt wegens daadwerkelijk verzet,ene is kunnen gaan lopen ,Jos Torfs,die ik als "inspecteur" goed gekend heb ,verschillende anderen die het allemaal overleefd hadden zoals Boeckx,Meirsman,ik heb hun verhalen gehoord,dus getuigenissen uit eerste hand ,verschrikkelijke verhalen ,zij wisten wat het betekende vernederd te worden ,geslagen van je vrijheid beroofd ,proberen te overleven ,elke dag opnieuw in een concentratie-kamp...Ik heb ook gehoord hoe een neef van mijn moeder Jos Van Geel,naar wie een Deurnese straat werd genoemd de "Jos Van Geellaan" aan zijn einde is gekomen ,de werkelijkheid overtrof hier de fantasie...ere aan die mensen die hun leven hebben gegeven opdat wij in vrijheid zouden kunnen leven...en nu hangt er boven die vrijheid weer een schaduw ,de eerste tekenen zijn reeds zichtbaar...Ik hoop maar dat onze "andersdenkenden" tijdig zullen beseffen met wat ze bezig zijn !!!

Gepost door: Rene | 15-09-07

Wel Rene, dat is het wat mij zo zwaar op de maag ligt. Onze familie heeft ook gestreden voor onze vrijheden, een neef van mijn moeder sneuvelde zelfs bij de landing (zoals je weet is mijn moeder een Engelse) en haar broer had al zoveel meegemaakt dat hij na het ontdekken van de kampen zelfmoord heeft gepleegd en dan gaan ze onze vrijheden waar onze families voor gestreden hebben en voor gestorven zijn laten teniet doen door hier een politieke religie haar wil te laten opleggen en onze cultuur te laten verdringen door een achterlijke cultuur gebaseerd uit koranvoorschriften uit het jaar 650.
Daar zal ik mij zolang ik leef tegen blijven verzetten.

Gepost door: Janice | 15-09-07

eerbetoon inderdaad Janice stijden tegen de Islamisering is een eerbetoon die wij opdragen aan onze voorvaderen.Wij zetten hun werk voort..de vrijheid van denken en handelen

Gepost door: rene | 15-09-07

Hetzelfde verhaal, mijn vader is in april 1945 bevrijd door de Amerikanen uit het strafgefangenlager Bochum (bijkamp van Buchenwald) mijn vaders vader heeft als matroos heel de oorlog in Liverpool gezeten en Amerikaanse en Canadese soldaten in konvooien overgebracht naar Engeland de invasie in Frankrijk. Hij was op 6juni (d day) als matroos
op de Leopoldville, een van de 3 Belgische CMB boten die de troepentransporten en het legermateriaal moest aanvoeren, en is daar later voor gedecoreed. Het raakt mij dan ook diep telkens wanneer ik te horen krijg via de media dat alle VBers Nazi's zijn. Het enige dat ik wil is vrije meningsuiting en dat iedereen zijn gedacht mag zeggen zonder dikwijls vergaande consequenties, en dat is helaas de dag van vandaag niet mogelijk.

Gepost door: lies | 15-09-07

Ik begrijp maar al te goed wat je voelt, Lies. Maar trek je er niet teveel van aan, denk eraan dat het meestal door 'Belgische Nationaal Socialisten' gezegd wordt, en geen enkele inhoudelijke waarde heeft behalve dat het een scheldwoord is.

Gepost door: Janice | 15-09-07

De commentaren zijn gesloten.