16-09-07

Waar komt de naam België vandaan?

LeoBelgicus_oud


Na de oproer in 1830 te Brussel door een bende rebellen gesteund door Frankrijk was men zich nadien in Brussel zeer goed bewust van onze historische achtergrond.

Citaat ontleent uit onderstaande bron.


" Het nieuw onafhankelijk land was een deel van de vroegere 'Nederlanden', net zoals Nederland zelf, en zoals Nederland zelf had het dus eigenlijk recht op het gebruik, in de een of ander vorm, van de naam 'Nederlanden'. Die naam zelf was echter onbeschikbaar en sowieso ongewenst, in beide gevallen omdat hij al te zeer geassocieerd was met 'Nederland' in het enkelvoud, m.a.w. met 'Holland'. Gelukkig stond er een alternatief ter beschikking dat de historisch-geografische werkelijkheid het deel uitmaken van de 'Nederlanden' weerspiegelde zonder verwarring met Nederland/Holland te veroorzaken. Dit alternatief was: 'België.

Om dit op te helderen gaan we eventjes terug naar de zestiende eeuw. Dat was niet alleen de eeuw van het ontstaan van de oorspronkelijke staat der Nederlanden, maar ook het tijdperk van de Renaissance en van het Humanisme. Het Latijn was toendertijd de taal van de geleerden en van gecultiveerde mensen in het algemeen, en die hadden de gewoonte om naar de Europese landen te verwijzen met Latijnse termen.

Ze gebruikten bijvoorbeeld Gallia voor Frankrijk, Germania voor Duitsland, en Hispania voor Spanje. De gangbare Latijnse term voor de Nederlanden in hun geheel, voor het collectief van de Zeventien Provinciën, was Belgium of Belgica. Dit kwam omdat Julius Caesar in zijn De Bello Gallico het Noorden van Galli' Gallia Belgica, of Belgica zonder meer, had genoemd. Belgium, evenals zijn variant Belgica, werd een vertrouwd synoniem voor de Nederlanden in het algemeen niet voor het Zuiden alleen! - en dat zou heel lang zo blijven. Hier volgen een aantal voorbeelden van het toenmalige gebruik van Belgica of Belgium als synoniem voor 'Nederlanden'.

iBelgii

- Een van de Bourgondische hertogen, Filips de Goede, kreeg van humanistische geleerden postuum de eretitel conditor Belgii, waarmee 'Stichter van de Nederlanden' bedoeld was.

- Toen in 1561 de vervolgde Protestanten van alle 17 provincies openlijk protesteerden dat zij het ware Christelijke geloof aanhingen, kreeg deze 'Nederlandse Geloofsbelijdenis' de Latijnse naam van Confessio Belgica.

- Indertijd meenden humanisten in de geografische vorm van de Nederlanden een leeuw te ontwaren, en op vele landkaarten werden de Nederlanden daarom voorgesteld in de vorm van een leeuw. Men noemde dat heraldisch dier de Leo Belgicus, 'Leeuw der Nederlanden'."

Er zijn meerdere bronnen, maar dit citaat komt uit: KLIK HIER EN LEES VERDER

Nog meer? Klik dan ook hier

Nu weten we ook ineens waar dit ‘gevaarlijke dier’, de Vlaamse Leeuw, die Bert Anciaux ooit wou laten verbieden vandaan komt.

19:50 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

Commentaren

Belgae was een spotnaam De Romeinen hadden eerst schrik van die vreemde stammen...Vooral omdat ze dik aen groot waren(nuja max.1m66en 75 kilo in die tijd en dat was erg impossant want de Romeinen waren magere ukjes)en omdat ze naakt aanvielen met hun gezichten blauw geschilderd..Maar eenmaal toen bleek dat die stammen nogal een primitieve manier van oorlogsvoeren hadden en makkelijk te vrslaan waren ,kregen ze van de Romeinen een spotnaam:"De opgeblazenen oftewel in het Romeins;Belgae(het woordje bel komt er ook van)Het was een gewoonte van de Romeinen om de overwonnenen een spotnaam te geven...De Kelten waren de trotse haantjes;Gallo..DUS;Belg is een spotnaam die we kregen van de Romeinen...Heb je nu iets bijgeleerd?

Gepost door: Tiberius | 16-09-07

Dat is één versie, Tiberius. Blaasbalg - opgeblazene e.d. - dat weet ik ook wel allemaal...

Als je echter ernstige historische boeken leest i.p.v. enkel datgene wat je op Internet vindt, dan zie je elke keer dat Belgae gelijk staat met 'Lage landen aan de kust' of de Nederlanden -
Als je dan nog niet zeker bent; dan ga je naar de bib en zoek je het daar op.

Het waren hier weliswaar achterlijke volkeren in die tijd, maar het gaat om de naam. De naam België werd voor het eerst vermeld in de 'De Bello Gallico', het oorlogsboek van Julius Caesar.
Het enige wat hij hier goed vond waren onze paarden die hij dan ook massaal heeft meegenomen omdat ze groot en sterk waren.
En hoe noemt men die paarden? Het Vlaams paard.

Gepost door: Janice | 17-09-07

En denk je dat de Romeinen zomaar "Belgae" verzonnen voor de Lage landen?Zomaar uit de duim gezogen?Nee,het was een spotnaam voor de dikzakken hier...

Gepost door: Tiberius | 17-09-07

Verdorie zeg! Jij bent ook wel een keikop.

Hier dan een werkstuk van een student in Nederland.

"Een bekend veldheer van der Romeinen was Julius Caesar.
Hij had geen gemakkelijke taak want hij moest de lage landen aan zich onderwerpen.
Tijdens een toch in 57 v. Chr., stuitte hij op veel weerstand van de volksstammen boven de Seine. Deze volksstammen gaf hij de verzamelnaam Belgae."

Lees de rest maar verder in zijn werkstuk.

Gepost door: Janice | 17-09-07

Ik denk dat Tiberius gelijk heeft.
De dikke blaaskaken die hier in dit hatelijk onland de plak zwaaien bewijzen deze stelling.

Gepost door: Duplo | 17-09-07

Dat er dikke blaaskaken in dit land de welvaart en de rust in ons Vlaanderen blokkeren, geef ik graag toe, maar dat wil nog niet zeggen dat Tiberius gelijk heeft.

Gepost door: Janice | 17-09-07

Slappelingen De Romeinen gaven ons de scheldnaam 'belgen' of blaaskaken, en wij laten ons zo maar doen? Respect dan voor de zwarten, die onder impuls van Links ervoor gezorgd hebben dat HUN scheldnaam, 'negers' niet meer toegelaten is.

Gepost door: Jef | 17-09-07

Waar de naam België nu juist vandaan komt is voor discutie vatbaar.Het belangrijkste vind ik dat hij in de toekomst enkel nog in geschiedenisboeken zal voorkomen.Dat hoop ik toch. Ik ben er zeker van dat we als 2 appatre regio's zouden kunnen samenwerken het voor allen beter zou zijn.

Gepost door: wim | 17-09-07

Wel U moet ook eens lezen over de aarde van de Romein...De Romeinen dreven enorm de spot met de overwonnenen...De stamhoofden van onderworpen stammen moesten naakt gehurkt onder de soldaten hun lansen door en aan een ketting werden ze door de Romeinse straten gesleurd,dikswijls achter de strijdwagen van de keizer...Spot was typisch Romeins..Vanwaar de naam Gallo...Ook dat was een spotnaam..De kelten waren pronkzuchtig en paradeerden met mooie gewaden..Daarom noemden de Romeinse legionairs de Kelten haantjes oftewel Gallo dus..De Romeinse legionairs noemden ons opgeblazen dikzakken en Julius nam dat over als officiele naam...Zo waren de Romeinen..Denk maar eens aan INRI bovenaan het kruis van Jezus..Ook dat was pure spot...Nogmaals;Belgae was en is een spotnaam.Daarom alleen laat ik me liever Vlaming noemen...Maar u hoeft het echt niet te geloven...

Gepost door: Tiberius | 18-09-07

Vlaming Maar wat betekent de naam 'Vlaming' eigenlijk, Tiberius?

Gepost door: Jef | 18-09-07

niet zeveren ,intekenen http://www.vlaamseonafhankelijkheid.be/

Gepost door: lowieke staal | 18-09-07

Sale "Gallo" Janice Tiberius is een Romein daar kunt ge niet mee klappen....of wie weet misschien een Waal en zoals iedere Waal heeft hij natte dromen hoe hij de Vlamingen ,naakt,gehurkt en aan ketens onder de speerpunten van de Walen ziet lopen ,voor de gelegenheid en omwille van de "beschaving" zijn de speerpunten dan vervangen door kiekens of hanen....maar dat Belgie zou afgeleid zijn van een spotnaam heb ik indertijd van mijn geschiedenisleraar ook al gehoord...dus de vernedering,verknechting van Vlamingen gaat verder dan 1830 dat was al bezig in de tijd van de Romeinen..en wij maar struis zijn en zwaaien met brullende leeuwen..daartegenover staan Walen te zwaaien met kiekens of hanen in hun vlag !!

Gepost door: Rene | 18-09-07

Janice: "Het enige wat hij hier goed vond waren onze paarden die hij dan ook massaal heeft meegenomen omdat ze groot en sterk waren. En hoe noemt men die paarden? Het Vlaams paard."

En wat hebben ze dan achtergelaten? Just: Vlaamse ezels :)))

Gepost door: Prof. Van Zwam | 18-09-07

een Vlaamse ezel en vanwaar komt de naam Vlaanderen? en Wallonië?
kan iemand dat effekes uitleggen?

Gepost door: fee | 19-09-07

Boeve(n) Woeha! Stefaan Boeve, pas uit de klauwen van Perzische moslims gered door De Gucht en 600,000 euro, gaat terug naar Iran! Ik had het al gedacht, iemand met zo'n typische linkse kop, daar steekt meer achter.

Dit is de tweede kaakslag voor blaaskaak ('belg' dus) De Gucht in een week tijd, na de nietigverklaring van zijn schorsing vd brassende homo-ambassadeur in Parijs. Zouden toppolitiekers (en koningen) dan toch geen haar slimmer zijn als gewone mensen? In Vlaanderen in ieder geval niet me dunkt, alhoewel Janice denkt dat wij de 'brains' hebben. Waar ik het helemaal niet eens mee ben, getuige Janssens Pharmaceutica bv. De patenten lopen af, is de officiele uitleg, de waarheid is ntl: niet slim genoeg geweest om nieuwe medicamenten te ontwikkelen. Dat zullen ze in Azie en in Amerika wel doen voor ons.

Gepost door: Jef | 19-09-07

niet juist Jef !! Janice heeft gelijk die één miljoen Vlamingen hebben wel brains ,dat is gemakkelijk vast te stellen als ge de posting leest van onze "anderdenkenden" zoals die donkerekloot en RodeRukker..
en Janice !! wat lees ik... wilde Bert Anciaux de Vlaamsche Leeuw verbieden ??? en wat in de plaats een vlag met "zijn" bleetsmoeleke erop met ontblote tanden !!

Gepost door: Rene | 19-09-07

Bert Neen, den Bert zou al tevreden zijn moest vanuit iedere kerktoren 5 x daags een muezzin in luid en klaaglijk arabisch zou oproepen tot het gebed, de eerste keer al in het holst vd nacht.

Wat mij op bert's blogje opvalt is dat hij een tijd terug de foto van al zijn gezinsleden vervangen heeft door één van hemzelf alleen. Een teken aan de wand? Zijn vrouwtje geeft les in een zwarte school dacht ik, zou haar een licht opgegaan zijn?

Gepost door: Jef | 19-09-07

Het ontstaan van Vlaanderen op Wikipedia

Gepost door: Janice | 19-09-07

Pfffff,wat een onnozele repliek Tuurlijk kan je met mij "klappen" of wat denk je dat ik doe...Ik ben 1 van de weinigen non-VBers die een dialoog wilt aangaan zonder "meteen" te beginnen over nazisme....of heb je dat liever?Sommigen hun reacties zijn zo debiel...En dan kunnen ze nog niet eens een klikbare url plaatsen.

Gepost door: Tiberius | 19-09-07

Belgische superleugens En dan nog iets!
Het verhaaltje van de dappere Ambiorix leider van het Belgisch stammetje de Eburonen is een leugen..Het werd verzonnen door het Belgische regime in de begindagen van het nieuwe koninkrijk om de bevolking patriotisch te maken...Maar het is een hardnekkige leugen die vandaag nog officieel is..Wel,
Ambiorix was de leider van een kleine stam aan de Maas;de Ambianen.En die leefdden in het huidige Maastricht!Onze Ambiorix was eigenlijk een "Hollander" in de context van de huidige staatgrens.En de leider van de Ambianen collaboreerde eerst met de Romeinen,gaf hen vrije doorgang richting de Eburonen met wie ze voor de helft van de tijd in onmin leefdden..Maar Ambiorix vebrak zijn woord en viel de nietsvermoedende Romeinen aan..Uiteindelijk liet hij Julius en zijn pretorianen en edelen leven...Meer nog,hij groette Julius als "caesar"! Als zijn keizer...
Het vervolg was dat de Romeinen geen beloftes meer geloofdden en zonder vredesonderhandelingen de rest van het gebied Belgae brandschatte..De naam Belgae,een spotnaam dus was een puur verzinsel van Julius Caesar om zijn militaire overwinning te etiketeren.Julius was eerst en vooral een soldaat die ook dacht in termen van de glorie van de strijd..En het overwinnen van de Belgae stond leuk op zijn palmares..Al waren de Belgae geen echt volk,zondere enige nationaliteitsgevoel en vochtten ze evenveel met alkaar als tegen de Romeinen...Even tussendoor!

Gepost door: Tiberius | 22-09-07

Let op Tiberius want als je té zinnige praat vertelt op deze blog die dan ng niet volledig het gewenste standpunt volgt is de kans groot dat je wordt verwijderd..

Gepost door: 1 van de 5 miljoen 'domme' vlamingen | 12-09-08

De commentaren zijn gesloten.